Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Sběr bylinZákladní práce s bylinami

Mezi základní práci s bylinami patří znalost ročního období sběru i správná denní doba.  Při zpracování bylin je třeba rozlišovat základní pojmy, jako jsou odvar, výluh, tinktura. A aby jste se co nejdéle mohli těšit z vůně, krásy a užitku, který nám tato práce přináší má i ta s bylinkami má svá základní pravidla. Jak na to si přečtete v následujícím článku…

Sběr

Všichni známe základní pravidla sběru, sušení a skladování bylin, pokud ne, nebo se chcete dozvědět více, přečtěte si článek Jak sbírat a sušit bylinky.

V které ročním období se všeobecně sbírají části bylin?

Jaro: listy, květy, kořeny
Léto: listy, květy, semena, plody
Podzim: kořeny

Kdy sbírat byliny podle fáze měsíce vám napoví náš Lunární bylinný kalendář

A ve které části dne je nejlepší kterou část rostliny?

Ráno a večer: kořeny
Dopoledne, když oschne rosa: listy
Za plného slunečního svitu: květy
Po celý den: plody a semena

Tradiční způsoby přípravy bylin

Vnitřní použití:

Bylinné extrakty

Jedná se o zahuštěné výtažky rostlin získané extrakcí drogy různými rozpouštědly (voda, líh, glycerol ad.) a pomocí různých extrakčních metod. Extrakty mohou být tekuté až suché a ty se připravují z tekutých extraktů odpařením tekutiny.
Jaké části rostliny použít?
Nejlépe čerstvé listy, pupeny, semena, klíčky nebo kořeny, to záleží na konkrétní bylince. Sušené byliny pak co nejdříve po usušení.

Potřebujeme:

čerstvé nebo sušené byliny v poměru 1:5 k alkoholu (např. 200 g bylin na 1 litr alkoholu)
kvalitní alkohol, líh
2 sklenice s víkem (např. zavařovačky) a 1 tmavá sklenice k uchování tinktury
kousek plátna nebo jemné sítko

Příprava extraktu:

Byliny či kořeny pořádně očistíme a můžeme nakrájet na drobno. Dáme do sklenice a zalijeme kvalitním alkoholem, tak aby byly všechny části ponořené.
Obsah alkoholu se doporučuje v rozmezí 40 až 45 %, může být až 60 %, ale ne více, protože by bylinku spálil.

Sklenici dáme na tmavé místo a necháme při pokojové teplotě stát 5 dní (pokud necháme déle, vůbec to nevadí). Každý den protřepeme.
Poté obsah přecedíme přes plátýnko nebo jemné sítko do čisté sklenice s tím, že šťávu z rostlin pořádně vymačkáme. Tekutinu necháme stát opět v uzavřené nádobě na tmavém místě 5 dní.
Po deseti dnech máme tinkturu hotovou. Přecedíme ji opět, nyní však do tmavé sklenice s dobře těsnícím víčkem a uchováváme na tmavém a chladném místě. Vydrží až 2 roky.

Dávkování:

Obecně se doporučuje 30 kapek 3x denně, ale záleží na konkrétní bylince a také na vašem zdravotním stavu. Tinktury jsou silnější než výluhy (čaje), proto se hodí pro intenzivní léčbu. A protože platí všeho s mírou, i v tomto případě není vhodné užívat tinktury dlouhodobě.

Bylinná vína

Pojem léčivá vína zná lidová medicína už staletí. Připravují se tak, že se do ovocného nebo častěji révového vína přidávají čerstvé nebo sušené byliny.

Jaké části rostliny použít?

Nejlépe čerstvé listy, pupeny, semena, klíčky, květy nebo kořeny, to záleží na konkrétní bylince.

Vhodné bylinky:

Levandule
Chmel
Majoránka
Meduňka
Kozlík
Skořice
Hřebíček
Badyán

Příprava bylinného vína:

Bylinky čerstvé nebo sušené v množství 2-4 lžíce přelijeme 1L kvalitního vína, vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat.
Nesmíme zapomenout denně protřepávat.
Pak přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v chladnu.

Dávkování:

Užíváme večer po 1 – 2 sklenkách.

Macerát – Výluh

Macerát označuje výluh za studena a je vhodný u rostlin, které působením tepla ztrácejí léčivé účinky. Určené množství bylin necháme vyluhovat po dobu 1/2-12 hodin (většinou 6-8 hodin). Poté scedíme, mírně přihřejeme na teplotu vhodnou pro pití.

Tato příprava je vhodná pro byliny obsahující slizové látky, jako jsou:

Proskurník
Sléz
Jitrocel
Lišejník
Lněné semínko
Květ lípy
Prvosenka
Sedmikráska

Nálev

Nálev je nejjednodušší způsob zpracování jemných částí – květů, listů a natí. Nálev připravíme tak, že zalijeme určité množství sušených nebo čerstvých bylinek vroucí vodou a za občasného promíchání se necháme 5-15 minut luhovat a poté se výluh scedí.

Příprava nálevu

1–2 lžičky sušených nebo čerstvých bylinek přelijeme horkou vodou, necháme pod pokličkou 5–15 minut louhovat.

Odvar

Byliny se 10 až 15 minut vaří ve vodě, poté se nechá 15 minut stát a následně se scedí. Užívá se zejména u kořenů, plodů a kůr drog, jejichž obsahové látky se teplem nemění.

Příprava odvaru

20 g sušených nebo 40 g čerstvých léčivých rostlin přelijeme 750 ml studené vody a uvedeme do varu.
Vaříme na mírném ohni 20–30 minut, kořeny a kůru půl hodiny až hodinu.
Scedíme nebo přelijeme přes pláténko.
Dáváme o třetinu více vody, než kolik potřebujeme výsledného odvaru.

Sirup

Bylinné sirupy jsou koncentrované roztoky cukru s přídavkem bylinného extraktu či cukrem zahuštěné vodní výluhy z bylin. K přípravě lze použít bylinný nálev, odvar i tinkturu.

Příprava sirupu

Na mírném ohni rozmícháme 100 g cukru nebo medu a 50 ml vody. Až směs zhoustne, odstavíme ji z plotny, přidáme 50 ml tinktury a zamícháme.
Nalijeme do lahve z tmavého skla a uchováme v ledničce, maximálně 3 měsíce. Sirupy skladujeme raději v lahvích s korkovou zátkou.
Během skladování může dojít ke zkvašení a tudíž i nebezpečí výbuchu lahve.

Tinktura

Připravuje se nejčastěji macerací drogy lihem. U běžných drog je poměr 1 váhový díl drogy na 5 váhových dílů lihu. Líh s drogou se nalije do tmavé nádoby a denně se protřepává. Po minimálně týdenní maceraci (optimální doba je 14 dní) se výluh scedí a nechá se 24 hodin v chladu vyčeřit. Čirý roztok se slije, zbytek se zfiltruje, oba výluhy se smísí a doplní lihem na původní množství.

Příprava tinktury

Nasypeme 200 g sušené nebo 300 g čerstvé nasekaných bylin do sklenice, zalijeme litrem pálenky a necháme na tmavém a chladném místě minimálně 14 dní odležet. Potom scedíme a bylinky ještě vylisujeme v lisu na víno či ovoce. Získanou tinkturou naplníme lahvičky z tmavého skla, uzavřeme korkem či šroubovací zátkou a označíme.

Vnější použití:

Koupel

Bylinné koupele působí zklidňujícím účinkem na celý organismus, prospívají kůži a uvolňují unavené svaly.

Do plné vany nalijeme ½ předem připraveného bylinného nálevu. Můžeme přidat i hrstičku kuchyňské nebo mořské soli. Ne parfemované.

Bylinné koupele byste si měli v klidu užívat 15 – 20 minut. Následně byste své mokré tělo měli zabalit do většího ručníku či prostěradla a dalších minimálně 15 minut relaxovat pod dekou na pohovce.

Účinek koupele posílíte popíjením bylinného čaje.

Mast

Masti jsou beztvaré hmoty, obvykle bílé nebo nažloutlé barvy, homogenního (stejnorodého) vzhledu. Při pokojové teplotě mají tuhou až polotuhou konzistenci. Jsou lehce roztíratelné na pokožce.

Existuje nepřeberné množství receptů na výrobu mastí z různých základních surovin. Nejběžnější jsou vepřové sádlo, lékařská vazelína, pak bílá, dále kokosový tuk a bambucké máslo.

Obklad

Obklad z bylin je vlastně balzám, který si připravíme z jednoho, nebo více druhů bylin smíchaných s trochou teplé vody což se potom nanese na vlhkou látku a přiloží na postiženou oblast.

Nebo si ho připravíme namáčením bavlněné látky do vlažného odvaru či nálevu.

Placka

Čerstvě namleté nebo rozdrcené byliny se položí přímo na postižené místo a přikryjí plátýnkem.

Olejový macerát

Připravujeme stejně jako klasický macarát na vnitřní požití, jen místo alkoholu použijeme kvalitní olej.