Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Personalizovat |
Přijmout zvolené cookies |
Žádné produkty
Čubet lékařský, hořký bodlák, krasovlásek, ostropes, posvěcený trn, zaječí ouško.
Jednoletá bylina dorůstající až do výšky 60 cm, s podlouhlými bodlinatými listy. Lodyha načervenalé barvy je hustě chlupatá, stejně tak listy. Kvete v červnu a červenci, květy mají žlutou barvu. Benedikt roste na slunných místech, daří se mu na sušší, ale dobré půdě.
Pochází ze Středomoří, jihozápadní a Střední Asie. V Evropě se odpradávna pěstoval v klášterních zahradách.
Benedikt roste na slunných místech, daří se mu na sušší, ale dobré půdě. Rostlině se daří na slunných stanovištích. Vyhovuje jí lehčí, mírně vlhká půda s dostatkem živin.
Vysévá se v březnu až dubnu do plných řádků 30-50 cm nebo do sponu 30x50 cm. Porost je nutno pečlivě okopávat nebo plečkovat, jinak ho plevel zadusí. Rovněž je důležité, aby sazenice nepostrádaly vláhu.
Kvetoucí nať sbíráme v červnu a červenci na počátku květu. Sběr za slunečného a suchého počasí, jakmile dosáhne 30 cm výšky. Seřezáváme - sbírá se horní polovina, bez silné spodní části stonku.
Obsahuje hořčiny, silice, třísloviny a další účinné látky.
Benedikt je součástí bylinných směsí pro bylinné likéry, například sladkého likéru zvaného Benediktinka. Sušený žlutý květ benediktu se používá jako náhrada šafránu pro přibarvení pokrmů.
Benediktové víno - recept
Sušený benedikt (nať či kořen) se v textilním sáčku ponoří do vína a nechá se vyluhovat několik dnů. Doporučuje se malý kalíšek benediktového vína denně.
Ve středověku nazývali benedikt „požehnaný bodlák“, neboť čistí krev, ničí hnilobu a byl nejúčinnějším lékem při morových epidemiích. Slavný bylinkář Matthioli i benediktu velmi vážil a tvrdil, že když rakovinové nádory zničí část těla až do kosti, prášek z benediktu ránu zacelí a naroste nová tkáň.
Gastronomie, lidové léčitelství, farmacie, magie.
Při sběru a hlavně při sušení dbáme také na to, abychom příliš nevdechovali rozprášenou bylinu, neboť dráždí sliznici. Sušíme jej ve stínu, nebo při umělé teplotě do 40 °C. Skladuje se v papírových nebo jutových sáčcích. Nedokonale usušená droga se snadno drolí, vlhne a plesniví.
U nás ve volné přírodě benedikt nenajdeme, pěstuje se výhradně ze semen na záhonech. Ostnaté listy sbíráme v rukavicích, abychom zamezili případným drobným poraněním.
Výtažek z natě benediktu je typický svou hořkou chutí. Po I. světové válce byl neúspěšně používán v pivovarnictví jako náhražka chmelu.
Síla, ochrana, zrušení kouzel, léčení, požehnání.
Předávkování benediktem může vyvolat nevolnost, zvracení a podráždění ledvin.