Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Personalizovat |
Přijmout zvolené cookies |
Žádné produkty
V Březnu kdy sluneční paprsky začínají sílit, se ze zimního spánku probouzí první jarní bylinky. A tím se samozřejmě ze zimního spánku probouzejí bylináři „sběrači“. Naše babičky říkávaly, že právě ony první jarní byliny mají tu největší sílu. Pojďme si říct o nejznámějších z nich stará moudra i to jak je použít v kuchyni.
Květ sbíráme z Podbělu lékařského, Fialky-violky vonné, Petrklíče, Sedmikrásky, Plicníku lékařského
Květy podbělu se používají jak čerstvé, tak i sušené. Sbírají se za sucha jen vršky květů bez stopek. Suší buď ve stínu, v jedné vrstvě, nebo v sušičce při teplotě třicet pět až čtyřicet stupňů. Usušené květy uchovávejte v papírových sáčcích na temném místě.
Používal se již ve starém Řecku a Římě.
Mladé listy podbělu mají své uplatnění také ve zdravé kuchyni jako součást čerstvých salátů, pro přípravu krémové polévky, pyré, ale nechá se do nich zabalit i mleté maso.
Suroviny:
Příprava:
Sbíráme nejen květy ale celou rostlinu v době květu na přelomu března a dubna. Nať sušíme přirozeným teplem ve vzdušné a suché místnosti na sušících platech nebo umělým teplem při maximální teplotě 35°C.
Usušený oddenek i nať skladujeme v tmavé a vzduchotěsné nádobě
Psali o ní už Dioskorides a Plinius st., v jejich dobách se doporučovalo přivonět k ní při bolestech hlavy.
Suroviny:
Příprava:
Stonek s květem se sbírá brzo po poledni na počátku květu. Květ je možné sušit na slunci.
V lidových pověrách se hovoří o tom, že na místě, kde sv. Petr odložil klíče, vyrostla prvosenka. Proto dostala pojmenování petrklíč. Tento název se přenesl i do českého, německého a francouzského jazyka.
Květy lze přidávat do jídla jako barvivo. V mnoha pokrmech se při vaření rozpadnou. Mladé listy se připravují jako jarní salát, případně se vaří jako kapusta.
Sbíráme celou nať nebo málo rozkvetlé květy s krátkou stopkou. Květy sušíme ve vrstvě do 2 cm přirozeným teplem ve vzdušné a suché místnosti. Při sušení umělým teplem nesmí teplota překročit 35°C. Dobře usušené květy mají původní barvu, ostrou chuť a příjemnou vůni. Nať i květy skladujeme ve vzduchotěsné nádobě, aby nezvlhly.
Vědecké pojmenování sedmikrásky vzniklo z latinského bellus – pěkný a perennis – trvající, což vyjadřuje její krásu a dlouhé období květu. Jako univerzální lék se objevuje sedmikráska až ve středověku. Květy sedmikrásky jsou bohatým zdrojem nektaru pro včely, sušené je můžeme přidávat do vonných směsí.
Suroviny:
Příprava:
Sbíráme celou kvetoucí nať nebo pouze listy seřezáváním u země. Dbáme na to, abychom nasbíranou rostlinu nepomačkali, a dáme ji co nejdříve sušit. Plicník sušíme přirozeným teplem ve vzdušné, teplé a suché místnosti na sušících platech nebo teplem umělým při maximální teplotě 40°C. Při sušení ho můžeme obracet. Při pomalém sušení plicník zčerná. Dobře usušená rostlina má světlezelenou barvu, je bez zápachu a má poněkud slizovitou chuť. Plicník uchováváme ve vzduchotěsných sklenicích na tmavém a suchém místě.
Latinský název plicníku pulmeo znamená v překladu plíce a vychází z hlavního uplatnění plícníku k léčbě zánětu plic a dalších dýchacích potíží. V 19. století užívali odvar z plícníku jako vynikající prostředek proti souchotinám. Podle barvy květů umíme posoudit, jak dlouho už rostlina kvete. Na začátku jsou květy plícníku červené, postupně se mění na modrofialové.