Meduňka lékařská - nať

Nový produkt

Meduňka lékařská - nať

„Meduňka uklidňuje mysl a rozveseluje srdce.“ arabský lékař Aviceus

Složení: 100% Meduňka lékařská sušená nať

Balení obsahuje: 20g, 40g, 60g

Původ: EU

100% přírodní produkt

Více informací

29,00 Kč

Více informací

Meduňka lékařská - Melissa officinalis Meduňka lékařská sušená

Používané názvy:

Citronelka, citronová melisa, citronový balšám, doubravnice, doubravník, doušník, doušník lékařský, dubravník, elixír života, kalaminta, kocúrník, lemonika, lemonka, marule, marulka, máta citronová, matečník, materník, mateřník, matkové thé, medinice, medlinka, medovka, medun, meduň, medunice, meduník, medunka, meduňka citronová, melisa, modra, planá máta, rojovník, sladký balzám, šanta, včelanka, včelník nebo ženské koření.

Popis rostliny:

Vytrvalá rostlina dorůstající výšky 70–150 cm. Aromatické listy jsou vstřícné, řapíkaté, vejčité, hrubě pilovité a příjemně voní po citrónu. Bílé květy vyrůstají po 3-6 v lichopřeslenech v paždí horních listů. Kalich je dvoupyský, stejně jako bílá koruna dorůstající 12-15 mm. Kvete od června do srpna.

Historie + Výskyt:

Pochází z východního Středozemí.

Již od starověku se jedná téměř o magickou bylinu, která disponuje až zázračnými účinky na tělo a duši. V 11. století ji dovezl do Španělska arabský lékař Avicenna, odkud se následně rozšířila do celého světa.

Co se sklízí: plody nať a listy

Listy sbíráme krátce před rozkvětem (červen). Celou nadzemní část nejdříve posečeme a poté sbíráme listy. Při ukládání by se neměly pomačkat, protože potom při sušení tmavnou. Pokud meduňka rozkvete, listy už nesbíráme, protože již ztratily charakteristickou vůni a léčivé vlastnosti. Vysušené listy jsou na líci zelené, na rubu slabě zelené, s typickou slabou nahořklou chutí, při rozmělnění mají citronovou vůni.

Využití:

Potravinářství, domácí kuchyně, farmacie, lidové léčitelství

Co obsahují/účinné látky:

Meduňka obsahuje asi 0,1 % silic (citral, citronelal, citronelol, geraniol, linalol) a asi 4 % tříslovin, kyseliny hydroxytriterpenové (např. kyselina ursolová). Dále, a to v menším množství, hořčin, sliz, flavonoidy a minerální látky.

Babské rady čili Škapulíř:

Říkalo se že:

Posilňuje nervovou soustavu, účinkuje sedativně a spazmolyticky. Předepisuje se s dobrými výsledky při srdeční neuróze, migréně, nespavosti, nervovém vypětí a neurastenii. Dobře působí i při srdečních onemocněních – odstraňuje únavu a snižuje bolesti v oblasti srdce. Při vnitřním užívání přípravků z meduňky se zpomaluje dýchání, ztrácejí se rytmické těžkosti a snižuje se krevní tlak. Kromě toho působí spazmolyticky protinadýmavě při funkčních onemocněních střev – uvolňuje plyny ve střevech, zastavuje zvracení, stimuluje trávení a vylučování žlučové šťávy, podporuje chuť do jídla. Používá se též při závratích, na posílení zraku, při mozkové mrtvici, melancholii, bolestivé menstruaci, odřeninách kůže, revmatických otocích, vředech (zevně ve formě obkladů) a na kloktání při zánětu mandlí nebo dásní.

Meduňkový čaj z listů snižuje stres, uklidňuje, uvolňuje, zpříjemňuje spánek a zajišťuje dobré zažívání. Nově se uznávají protivirové účinky, zvláště u herpesvirů (opary) Z listů se rovněž připravuje meduňkový likér. Nať se používá v lidovém lékařství jako hypnotikum a sedativum. Používá se také jako koření. V kuchyni se pro svou citrusovou vůni za čerstva přidává do míchaných nápojů a ovocných salátů.

Recepty:

Borůvkový koláč

Suroviny Recepty Borůvkový koláč s meduňkou

18 lžíc hladké mouky
18 lžíc hrubá mouky
20 lžíc cukru
30 lžíce mléko
10 lžíce oleje
4 ks vejec
2 ks prášek do pečiva
Borůvky

Postup přípravy

1. Ingredience jsou určeny pro velký plech. Předehřejeme si troubu na 200°C Připravíme si mísu a dáme do ní hladkou a hrubou mouku. Poté přidáme cukr a zalijeme mlékem. Dáme 10 lžic oleje a rozklepneme vejce. Nezapomeňte na prášek do pečiva.
2. Vše rozmícháme do hladka, na plech dáme pečící papír nebo pomažeme olejem a posypeme moukou. Těsto do připraveného plechu vlijeme. Těsto posypeme borůvkami a vložíme do předehřáté trouby.
3. Pečeme zhruba 40 minut.
4. Před servírování přidáme na talíř kopeček vanilkové zmrzliny a vše přelijeme sladkou smetanou a zdobíme meduňkou

Lidové moudro:

Meduňka se hojně používala v lidové magii. Tehdejší lidé věřili v její sílu a nacházela tak uplatnění v rituálech přátelství, aby se navázalo a později i udrželo.

Skladujte v suchu, v nejlépe ve skleněné vzduchotěsné nádobě na temném místě

Neobsahuje žádné alergeny. Ale bylinky sami mohou být alergeny. Pokud jste na nějakou bylinku či její část přecitlivělí nebo dokonce alergičtí, nepoužívejte jí.

Alergeny dle nařízení Evropské unie 1169/2011EU, čl.44, odst. 1 a) o poskytování informací o potravinách

Výrobek neobsahuje alergenní látky a ani při jeho výrobě nebyly použity produkty, které by obsahovaly tyto alergeny: lepek, korýši, vejce, ryby, arašídy, sója, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezam, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob a měkkýši

Léčivé účinky:

Na základě nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 (a zejména s ohledem na nejasnosti v jeho výkladu) nemůžeme jako prodejci u tohoto produktu uvádět žádná Radou neschválená výživová a zdravotní tvrzení. Bohužel seznam Radou schválených tvrzení ve vztahu k bylinám není doposud hotov (a zřejmě ještě dlouho nebude), takže Vám zde k této položce nemůžeme nic uvést a můžeme Vás pouze odkázat na volně dostupné zdroje z internetu Wikipedia.org - Meduňka lékařská