Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Kopretina bílá - Leucanthemum vulgare Kopretina bílá herbář české bylinky

Používané názvy:

kopretina věncová, chryzantémovka vencová,zlateň, žlutoko, bylice zlateň, merunka, pinardie) Glebionis coronaria

Druhy:

Kopretina indická, Kopretina polní, Kopretina řimbaba, Kopretina starčkolistá, Kopretina vratič, Kopretina zlatý květ

Popis rostliny:

Kopretina bílá je vytrvalá, výrazně kvetoucí, 20 až 80 cm vysoká bylina z čeledi hvězdnicovitých.
Oddenek Kopretiny je válcovitý, poměrně krátký, silný a šikmo položený. Přímá, rýhovaná, slabě chlupatá až lysá lodyha je jednoduchá nebo větvená a nese vždy jediný úbor. Přízemní listy mohou být obvejčité nebo kopisťovité, vždy však zúžené v řapík. Listy na lodyze jsou řídké, střídavé a přisedlé, na okrajích pilovité. Úbor je velký, na spodní straně s polokruhovitým zeleným zákrovem složeným z listenů, které jsou černo-hnědě lemované. Okrajové jazykovité lístky bílé barvy jsou samčí, zpravidla o 1 až 2 cm delší než zákrov. Kvítky terčové jsou žluté a oboupohlavní.

Historie + Výskyt:

Roste v téměř celé Evropě, nevyskytuje se jen v nejsevernějších částech Skandinávského poloostrova a v Asii na východ od Uralu. Zavlečena byla na Azorské ostrovy, do Severní Ameriky i Jižní Ameriky (od jihu Brazílie až do Patagonie), Austrálie a na Nový Zéland

Pěstování:

Jedná se o vytrvalou bylinu. Kopretiny na jaře množíme dělením trsů, nebo jarním či podzimním výsevem semen do skleníku či pařeniště. Kopretiny jsou vhodné k pěstování na téměř každé zahradě, i do přenosných nádob na terasu.

Sběr:

Bylina kvetoucí od června do října, suší ve stínu.

Účinné látky:

Kopretiny obsahují flavonové glykosidy, třísloviny, silice a chrysanthemonin, deriváty acetylenu, kumarin, cyklitol a další.

Gastronomie:

Slouží k výrobě sirupů, esencí a pastilek.
K jedlým částem kopretiny patří mladé výhonky a listy či velmi mladé výhony kořenů. Dobře očištěné mladé kořeny se krátce povaří v osolené vodě a konzumují se jako mladé fazolové lusky nebo chřest. Jinak se kořeny používají jako klasická kořenová zelenina. Listy se připravují podobně jako špenát.

Využití:

Gastronomie, včelařství, lidové léčitelství, magie

Sušení skladování:

Sušíme je ve stínu v tenké vrstvě, anebo uměle při teplotách maximálně do 40 °C. Skladujeme je tak, aby nemohla navlhnout, jinak zhnědne a ztratí své léčebné účinky.

Babské rady:

Bylinka se využívala v lidovém léčitelství už za dávných dob a to především jako léčivo na dávivý kašel a při astmatu.

Lidové moudro:

Čerstvá i sušená nať odpuzuje moly.

Magické použití:

Kopretina bílá se používá k věštění a při rituálech.

Omezení:

Kopretiny by se neměli užívat společně s léky na ředění krve a v době těhotenství.
Při pojídání čerstvých lístků mohou vzniknout v ústech vřídky. Kdo je na to náchylný, doporučuje se listy napřed usmažit.