Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Personalizovat |
Přijmout zvolené cookies |
Žádné produkty
kopretina věncová, chryzantémovka vencová,zlateň, žlutoko, bylice zlateň, merunka, pinardie) Glebionis coronaria
Kopretina indická, Kopretina polní, Kopretina řimbaba, Kopretina starčkolistá, Kopretina vratič, Kopretina zlatý květ
Kopretina bílá je vytrvalá, výrazně kvetoucí, 20 až 80 cm vysoká bylina z čeledi hvězdnicovitých.
Oddenek Kopretiny je válcovitý, poměrně krátký, silný a šikmo položený. Přímá, rýhovaná, slabě chlupatá až lysá lodyha je jednoduchá nebo větvená a nese vždy jediný úbor. Přízemní listy mohou být obvejčité nebo kopisťovité, vždy však zúžené v řapík. Listy na lodyze jsou řídké, střídavé a přisedlé, na okrajích pilovité. Úbor je velký, na spodní straně s polokruhovitým zeleným zákrovem složeným z listenů, které jsou černo-hnědě lemované. Okrajové jazykovité lístky bílé barvy jsou samčí, zpravidla o 1 až 2 cm delší než zákrov. Kvítky terčové jsou žluté a oboupohlavní.
Roste v téměř celé Evropě, nevyskytuje se jen v nejsevernějších částech Skandinávského poloostrova a v Asii na východ od Uralu. Zavlečena byla na Azorské ostrovy, do Severní Ameriky i Jižní Ameriky (od jihu Brazílie až do Patagonie), Austrálie a na Nový Zéland
Jedná se o vytrvalou bylinu. Kopretiny na jaře množíme dělením trsů, nebo jarním či podzimním výsevem semen do skleníku či pařeniště. Kopretiny jsou vhodné k pěstování na téměř každé zahradě, i do přenosných nádob na terasu.
Bylina kvetoucí od června do října, suší ve stínu.
Kopretiny obsahují flavonové glykosidy, třísloviny, silice a chrysanthemonin, deriváty acetylenu, kumarin, cyklitol a další.
Slouží k výrobě sirupů, esencí a pastilek.
K jedlým částem kopretiny patří mladé výhonky a listy či velmi mladé výhony kořenů. Dobře očištěné mladé kořeny se krátce povaří v osolené vodě a konzumují se jako mladé fazolové lusky nebo chřest. Jinak se kořeny používají jako klasická kořenová zelenina. Listy se připravují podobně jako špenát.
Gastronomie, včelařství, lidové léčitelství, magie
Sušíme je ve stínu v tenké vrstvě, anebo uměle při teplotách maximálně do 40 °C. Skladujeme je tak, aby nemohla navlhnout, jinak zhnědne a ztratí své léčebné účinky.
Bylinka se využívala v lidovém léčitelství už za dávných dob a to především jako léčivo na dávivý kašel a při astmatu.
Čerstvá i sušená nať odpuzuje moly.
Kopretina bílá se používá k věštění a při rituálech.
Kopretiny by se neměli užívat společně s léky na ředění krve a v době těhotenství.
Při pojídání čerstvých lístků mohou vzniknout v ústech vřídky. Kdo je na to náchylný, doporučuje se listy napřed usmažit.