Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Personalizovat |
Přijmout zvolené cookies |
Žádné produkty
Pěstujete si vlastní bylinky? Projděte si tento užitečný kontrolní seznam tipů na podzimní péči.
Na začátku podzimu je bylinková zahrada stále plná květin a hmyzu. Kvete majoránka, oregano, anýz, yzop a měsíčky. Byliny by také měly mít své místo v květinových záhonech, protože touto dobou mnoho jiných zahradních rostlin již odkvetlo.
Při sběru bylin je dobré si práci s nimi naplánovat. Květy se suší na pot pourri a podzimní dekorace. Listy bylin jako jsou máta, meduňka, tymián a oregano…, je dobré skladovat ve vzduchotěsných nádobách. Jsou dobré na vaření a na přípravu bylinkových čajů. Semena kerblíku, šťovíku, libečku, fenyklu, kopru a yzopu se suší. Některá se používají při vaření, ale všechna semínka se vysévají na podzim nebo na jaře. Také je vhodné si schovat semena salátových bylin, abych se mohla zasít na jaře.
Začátkem podzimu je třeba ostříhat levanduli a další byliny a usušit je. Nařízkovat z rozmarýn, tymián, estragon, levanduli… .
Před prvními mrazy je třeba odnést ze záhonů byliny, které nejsou mrazuvzdorné. Choulostivější je třeba na zimu připravit. Bylinky jako je estragon, máta či pažitka se mohou dát do květináče pěstovat na chladnějším místě doma a používat je celou zimu.
Sklízíme bazalku a další bylinky, které v zimě zmizí pod zemí. Můžeme z nich vyrobit pesto, tapenády, bylinková másla, omáčky a polévky. Použít je můžeme také při zavařování ovoce, v bylinných olejích, octech a bylinkových a jablečných želé.
Salátové bylinky, které jsou zaseté pro zimní použití, a shluky bylin, jako je pažitka, majoránka a libeček, musíme protrhat. Po závěrečném vytrhání plevele dáme na záhony kompost.
Za suchého dne sbíráme semena. Dobré je uskladnit je do papírových pytlíčků nebo velkých starých obálek a uskladnit na suchém místě. Byliny se semennými hlavičkami, které mají třeba libeček a fenykl, sbíráme tak že zavěsíme bylinu vzhůru nohama vršek dáme do papírového sáčku, který lehce uvážeme kolem semenných hlaviček, aby semínka zaschla a padla do sáčku. Semena obvykle vypadají do tří týdnů. Sklízíme všechny bylinky, které chceme sušit. Bylinky jako kopr, pažitka a estragon je dobré zamrazit do ledových kostek.
Na konci podzimu upravíme bylinnou plochu, odstraníme zaschlé letničky, jako je brutnák lékařský, koriandr nebo kopr, a semena usušíme a znovu použijeme. Podzim je čas zasít venku semena andělky, heřmánku a fenyklu. Na záhonech můžeme nechat květy pažitky. Vypadají atraktivně a pěnkavy je mají rády.
Používejte podzimní bylinky v kuchyni. Petržel, šalvěj, šťovík, kerblík, fenykl, yzop a majoránka. Ale i bobkový, rozmarýn, tymián se skvěle hodí k přípravě nejen jídel klasické české kuchyně.
Je čas se vypořádat s neposlušnou mátou, která nevyhnutelně napadá bylinkové záhony a ohrožuje méně invazivní druhy. Část máty by jsme měli vykopat, případně odebrat kořenové řízky.
Veškeré invazivní druhy bylinek mezi které patří např. dobromysl a meduňka by jme měli částečně vykopat a udržovat jim vymezený prostor.
Zdroj: https://www.countryliving.com/