Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Mateřídouška obecná - Thymus serpyllum Mateřídouška obecná hernář české bylinky

Používané názvy:

Tymián obecný, douška, douška mateří, dymián, chodec, mateřánek, mateřinka, mateřonka, sadovník, polní tymián, vonný tým,

Popis rostliny:

Mateřídouška obecná je vytrvalá, silně aromatická bylina, obvykle dorůstající do výšky 10 – 30cm s vřetenovitým kořenem, z něhož vyrůstají četné, poléhavé, kořenující větve, které nesou přímé nebo čtyřhranné, načervenalé a opět větvené větvičky. Drobné vstřícné listy jsou krátce řapíkaté, čárkovité až skoro okrouhlé. Stopkaté květy nachově fialové barvy jsou sestaveny v lichopřeslenech a mají chlupatý, pětizubý kalich.

Historie + Výskyt:

Mateřídouška pochází ze Středomoří. Je rozšířena po celé Evropě, ve střední a severní Asii, severní Africe a Severní Americe. Roste jak v horských oblastech, tak i v nížinách na travnatých stráních, loukách, mezích, na teplých vápencových podkladech, písčinách i na stepích.
Nalezneme jí na sušších půdách například na mezích, travnatých stráních nebo ve světlejších lesích.

Pěstování:

Mateřídouška je vytrvalá rostlina, která na svém stanovišti vydrží až 5 let.
Semínka mateřídoušky se sází do řádků 40 cm od sebe na povrch půdy, do níž semínka lehce zatlačíte. Mateřídoušku vysévejte v březnu a dubnu.

Sběr:

Pro sběr mateřídoušky obecné je ideální období mezi květnem a srpnem.

Účinné látky:

Účinné látky mateřídoušky jsou silice, flavonoidy, flavony, třísloviny a hořčiny, silice, aromatické kyseliny.

Gastronomie:

Používá se jako čerstvé nebo sušené koření na ryby, steaky, těstoviny, do mletých mas, salátů, na guláše, divočinu a především v řecké a balkánské kuchyni. Bývá i součástí kořenicích směsí (např. provensálské koření) především ve Francii, Španělsku a Itálii.
Zvláště mateřídouška citronová je vhodná k přípravě chutného čaje, polévek, smetanových omáček, sladkých pokrmů a ryb. Listy lze dochutit sýry nebo vařené brambory.

Využití:

Gastronomie, farmacie, lidové léčitelství, magie

Sušení skladování:

Bylinu je nejlepší sušit na sítech, přirozeným teplem ve slabých vrstvách. Pokud ji budeme sušit umělým teplem, teplota nesmí překročit 35°. Sušené části rostliny by se neměly při sušení otáčet, aby z nich neopadaly listy a květy. Mateřídouška se suší dobře, nezapařuje se ani neplesniví. Dobře usušenou bylinu uchováváme v papírových pytlích nebo uzavřených nádobách na suchých a vzdušných místech.

Babské:

Silice je součástí léčebné kosmetiky a žaludečních likérů.

Lidové moudro:

Byla znám již v antických dobách.
Mateřídouška se k nám dostala ze středozemních krajin v 11. Století.
Mniši odpradávna znali uklidňující účinky mateřídoušky, nazvali ji „boží bylina“. Pěstovali ji v klášterních zahradách a používali k tlumení sexuálních tužeb. Údajně když povaříme nať mateřídoušky v mléku je silnější než svěcená voda a odhání všechny čáry. Mateřídouška sbíraná na sv. Jana na devíti mezích pomáhá proti všem kouzlům.

Magické použití:

Magická očistná koupel se připraví tak, že do vody přilijeme odvar z mateřídoušky a majoránky. Polštářek naplněný mateřídouškou léčí noční děsy a nepříjemné sny. Nebo si můžete dát pod polštář tři snítky a budete spát jako nemluvně. Nošení mateřídoušky na těle vám zabezpečí pevné zdraví. Když jdete na pohřeb, mějte u sebe snítku mateřídoušky, abyste zapudili vlivy truchlících, a pomůže vám lépe se vyrovnat se ztrátou blízkého člověka.

Omezení:

Mateřídoušku je možné zaměnit s příbuznou mateřídouškou dymián, na rozdíl od této byliny však nemá mateřídouška obecná nikdy dřevnatou lodyhu a listy nejsou na rubu běloplstnaté.