Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Personalizovat |
Přijmout zvolené cookies |
Žádné produkty
Hlaváček obsahuje srdeční glykosidy, hlavně adonidosit, adonivemosid, adonitoxin a cymarin. A jedná se o další kontroverzní bylinku, která se právě kvůli víše zmíněným obsahovým látkám používá ve farmacii k léčbě poruch krevního oběhu nebo při srdečního svalu.
Při nesprávném použití může způsobit trvalé poškození zdraví a ve výjimečných případech dokonce i smrt. V rámci otrav touto drogou už byla popsána spousta případů, a to ať už mediciálních, náhodných nebo dokonce i vražedných.
Jedná se o jednu z mála nezaměnitelných bylin. Žádný podobně vypadající druh rostliny u nás neroste.
• pálení v ústech
• slinění
• zvracení
• průjem
• poruchy srdeční činnosti
• výjimečně smrt
Bukavec ženskej, černé falešné koření, černé domácí koření, český elebor, český falešný elebor, falešné české koření, falešný elebor, hořká tráva, miláček, rozmajzníček, slepičí prdelka, slepý mák, zlatouš
Hlaváček jarní je vytrvalá bylina, 10–50 cm vysoká, s lodyhou přímou, nevětvenou. Listy jsou jen lodyžní, přisedlé, 3–5 cm dlouhé, 2–4krát zpeřené, úkrojky jsou čárkovité. Květy jsou poměrně velké, dosahují až 8 cm v průměru, kališní lístky jsou ke koruně přitisklé, korunních lístků je 10–20, jsou eliptické, zlatožluté. Plody jsou nažky.
Hlaváček jarní spolehlivě najdeme roztroušeně na výslunných kopcích a stráních v okolí Pálavy, teplé nejjižnější části Moravy. Na Moravě je známá lokalita Pouzdřanská step-Kolby bohatá i na další teplomilnou a suchomilnou květenu jinde vyhubenou zemědělstvím. V Čechách se nachází od Českého středohoří až po střední Polabí.
Hlaváček obsahuje silné srdeční glykosidynapř. Adonidin, Adonitoxin isomer k Convallotoxinu, Adonitoxigenin, Cymarin, Strofanthidin a jiné. Toxické glykosidy působí jako ochranné a zásobní látky a jsou obsaženy v buněčných šťávách. Dále Hlaváček také obsahuje flavonoidy (Adonivertiny). Saponiny, carotoidy, choliny, fytosteroly, pryskyřice a mastné kyseliny.