Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Personalizovat |
Přijmout zvolené cookies |
Žádné produkty
Mít ty nejkvalitnější bylinky je něco, o co by se všichni bylinkáři měli snažit, a není to těžké. Stačí věnovat práci s bylinkami trochu pozornosti. Vedle vědomí, že je to nejlepší pro vaše bylinky, je také dobrý pocit mít čistou a organizovanou bylinou lékárnu.
Bylinky si můžeme pěstovat doma v květináči či na zahradě a za některými se vydáváme do přírody. Vždy ale, by jsme měli udržovat určitý morální kodex k živým rostlinám a přírodě, a pravidla jak zacházet z bylinami při jejich sběru, sušení či jiném zpracování a skladování, aby nám v co nejvyšší kvalitě vydrželi co nejdéle.
Vždy sbírejte bylinky, které znáte, nebo si pomocí atlasů ověřte, že se opravdu jedná o tu danou bylinku. Některé bylinky jsou téměř nerozlišitelné od jiných, které mají zcela jiné vlastnosti.
Pokud se vydáte na bylinky do přírody, dbejte na výběr správné lokality. Lokalita by neměla být znečištěná. Vyhněte se sběru v blízkosti silnic, továren, příkopů a na okrajích polí. Vždy vybírejte lokalitu, kde je byliny dostatečné množství a dodržujte morální kodex tj, zacházejte s úctou a vždy nechte dostatečné množství rostlin pro založení další generace. Tak se budete moci každý rok do lokality vracet.
Dalším bodem jak dosáhnout co největší kvality je správné načasování jejich sběru. Jakákoliv rostlina, kterou nesbíráme v pravý čas, nedosahuje požadovaných vlastností, které od ní očekáváme. Největší sílu mají bylinky sbírané v souladu s fází měsíce. Měsíc ovlivňuje příliv, odliv, ale taky růst bylin a další přirozené pochody, které vidíme v přírodě. Zde je Lunární kalendář k použití.
Za deště a vlhkého počasí byliny nikdy nesbíráme. Zplesniví Vám.
Rozlišujeme několik variant sušení:
Přirozené – probíhá v teplých dnech, kdy jsou venkovní teploty vysoké a vzduch je dostatečně suchý.
Umělé – probíhá za pomoci sušiček a umělých tepelných zdrojů, které by měli mít regulovatelnou teplotu, abychom dosáhli pomalého a rovnoměrného sušení. Dnešní trh také nabízí sušičky, které disponují vlastními sušícími programy pro specifické druhy bylinek.
Chemické – za pomocí vysoušecích látek. Tyto byliny nejsou určeny ke konzumaci ale k dalšímu řemeslnému zpracování nebo dekoraci.
Některé bylinky jsou snadněji suché než jiné, díky silnějším listům a olejům. Nicméně, téměř všechny bylinky mohou být sušeny přirozeně i uměle.
Sušení bylinek je velmi klíčový proces při jejich zpracování. Každá rostlinka potřebuje jistý postup a teplotu při sušení, aby došlo k co nejmenšímu úbytku léčivých látek. Je třeba si o bylince, kterou chcete takto zpracovat si přečíst, co jí nejvíce vyhovuje. Všeobecně platí, že v čím nižší vrstvě bylinky sušíme, tím dochází k menšímu úbytku léčivých látek.
Bylinky sušte v co nejslabší vrstvě na sítu nebo sušáku. Bylinky Vám nejrychleji proschnou, pokud je budete sušit pouze v jedné vrstvě. Nikdy je nesušte na papíru nebo novinách, ale použijte síta.
Bylinky natrhejte v dostatečné délce, aby jste mohli jejich konce k sobě svázat provázkem. Zavěste je do verandy či stodoly na dobře větratelné místo, listy a květy směrem dolů. K zavěšení můžeme použít vhodný trám, žebřík, ramínko na oblečení….
Pokud se rozhodnete sušit bylinky ve svazku na sluníčku je dobré z papírového sáčku kolem nich udělat obal, aby je slunce neznehodnotilo. Toto sušení je dobré i pokud se během sušení z byliny uvolňují semínka, která chcete dále použít. Navlékněte pytlík na svazek dnem dolů. Pokud nesbíráte vypadávající semena, dno sáčku můžete ustřihnout. Bylinky tak budou chráněné před sluncem, ale využijete tímto způsobem naplno sílu slunečních paprsků.
K sušení bylin můžeme použít plynovou, elektrickou troubu.
Bylinky rozložte na plech, na který jste dali papír na pečení. Plech umístěte do spodní úrovně trouby.
Nejdůležitější pravidlo při tomto způsobu sušení bylin je nastavit troubu na velmi nízkou teplotu a nechat přiotevřené dveře.
Pokud potřebujete sušené byliny pro řemeslnou práci a ne ke konzumaci je sušení v mikrovlnce skvělou metodou. Nicméně kvůli toxicitě silikagelu není tato metoda vhodná k sušení kulinářských nebo léčivých bylin. Buďte připraveni experimentovat, jelikož doba sušení se může lišit v závislosti na bylině a použití mikrovlnné trouby k sušení bylin může být velmi frustrující učení!
Dno nádoby, ve které budete sušit, posypte tenkou vrstvou silikagelu a ta tu položte bylinky či květy. Rozložte je rovnoměrně tak aby se navzájem nedotýkali.
Použijte nižší nastavení teploty, například nastavení poloviční teploty nebo program rozmrazování. Vysušte 2 minuty a nechte 10 minut vydýchat. Zkontrolujte stupeň proschnutí. Pokud je to dostačující, použijte bylinky podle potřeby. Pokud tomu tak není, vysušte asi jednu minutu.
Pokud se 2 minuty sušení ukáží příliš dlouhé a bylinky se příliš vysušily, použijte novou sadu bylin a snižte dobu schnutí o 30 sekund. Pokračujte v experimentování, abyste dosáhli správného načasování v závislosti na druhu bylin.
Byliny, které mají tendenci vyschnout dobře s malým smrštěním, budou potřebovat v mikrovlnné troubě méně času než bylinky, které obsahují více vody.
Stejně jako u vysoušení v mikrovlnce je i tato metoda vhodná pro další řemeslnou úpravu rostlin, ale ne k jejich konzumaci.
Vysoušedlo je látka, která odvádí vlhkost. Vhodnými vysoušeči pro bylinky jsou kukuřičná mouka, písek, kořeny orisy, borax, silikagel.
Do nádoby ve které budete rostlinu vysoušet, nasypte 2,5cm vysokou vrstvu vysoušecí látky. Nádoba by měla být nejlépe skleněná nebo plastová. Jsou to materiály, které nevytvářejí vlhkost.
Vložte na vrstvu vysoušecí látky bylinky či květy, tak aby se nedotýkali. Listy a okvětní lístky, které jsou blízko u sebe, budou vyžadovat oddělení, aby se zajistilo, že vysoušecí prostředek prochází mezi mezerami a vysype každou část byliny.
Zasypte opět vysoušečem v potřebné vrstvě. Stačí si uvědomit, že čím větší váhu máte nahoře, tím větší je možnost že bude vysychající rostlina poškozena či rozdrcena.
Po několika dnech je proces dokončen a vyndané usušené bylinky jemně oprášíme a můžeme použít třeba do suchých květinových vazeb.
Jedná se o herbářové sušení rostlin a bylin, které je vhodné k dalšímu řemeslnému požití jako jsou herbáře, zarámované obrázky, záložky, koláže…Takto sušené byliny nejsou vhodné ke konzumaci. Jde o metodu vytlačování vlhkosti za pomocí tlaku na rostlinu.
Nejvhodnější pomůckou pro tento druh sušení bylin je dřevěný lis který, můžete zakoupit a nebo si ho snadno doma vyrobit.
Jednoduchá výroba lisu na bylinky:
Dva kusy překližky Vám vyhovujícího rozměru a o tloušťce asi 2,5 cm provrtejte v každém rohu. Po vložení vybrané bylinky zajistěte šrouby s matkou v každém rohu. Postupně matky pomalu utahujeme.
U květů si musíme dát obzvláště pozor na to, aby při sušení nehnily nebo neplesnivěly. Obsahují velké množství vody a tekutin. Je tedy potřeba je velmi důkladně vysušit a sledovat, zda si pořád uchovávají odpovídající barvu.
Tato část bylinky velmi dobře schne. Je nutné věnovat pozornost tomu, aby ve vlhku ne plesnivěly. Listy by si měly i po usušení zachovat strukturu a charakteristickou vůni.
Semena získáváme z plodů ať už čerstvých nebo sušených.
Plody je nutné k sušení sbírat v určité době a stádiu vyzrání. To se ovšem u každé byliny liší. Kvalitně usušený plod musí mít správné vybarvení.
Podobným problémům jako u květů je zapotřebí se vyvarovat i u kořenů bylinek. Kořeny jsou hlavní zásobní látkou rostliny. Obsahují tedy velké množství dužiny, živin a vody. Pokud sušíme větší kořeny, není na škodu je rozříznout na menší části, abychom si zaručili kvalitní prosušení.
První věc, kterou je třeba vzít v úvahu, je, že bylinky v celé své podobě vydrží déle. Pokud jste schopni uložit celou bylinku a poté její části používat podle potřeby, dostanete mnohem čerstvější a silnější produkt. Dobrým pravidlem je ukládat je v největší formě, kterou můžete. Samozřejmě, to není vždy možné, a některé bylinky se snadněji ukládají v celé než jiné, jako jsou kořeny, semena nebo celé květní pupeny.
Když se připravujete na uložení sušených bylin, je důležité se nejprve ujistit, že jsou zcela suché. Dobrým způsobem, jak to zkontrolovat, je trochu rozemnou mezi prsty a měli by se snadno rozpadat a být téměř křupavé na dotek.
Kyslík bude časem odbourávat účinné látky v bylinkách, takže skladování vašich sušených bylin ve vzduchotěsných nádobách je nejlepší. Skleněné nebo kovové nádoby se vzduchotěsnými víčky dobře fungují. Pokud je to možné, nepoužívejte plast.
Sluneční paprsky mohou nadělat s Vašimi bylinkami velké škody a zcela je znehodnotit. Proto je dobré použít na skladování buď tmavé sklenice, nebo je uskladnit na místě kam se slunce nedostane.
Pro maximální trvanlivost sušených bylin je žádoucí je uchovávat v chladu a suchu. Není dobré skladovat bylinky třeba v kuchyni poblíž sporáku. Pokud máte studenou špajzku nebo kořenový sklep je to, to nejvhodnější místo na skladování.
Je důležité vědět, jak staré Vaše sušené byliny jsou. Dříve než bylinku zařadíte na polici, měli by jste označit o jakou bylinku se jedná a kdy byla sklizena či koupena.
Různé bylinky mají různé trvanlivost, a to od 1 do 3 let, v závislosti na specifické bylině. Zatímco řádně vysušené a skladované bylinky nikdy nebudou špatné, budou časem stále méně účinné a měly by být nahrazeny.