Šípkové víno:  šípkové víno

Suroviny na 5L:

17,7 kg čerstvích nebo 700g sušených šípků

900g cukru

180 g studené vody

4,5L vody

5g kyseliny citronové

kvasinky Malaga nebo Champagne

    
Postup přípravy:

Vyzrálé šípky dobře opereme, okvětí a stopky nemusíme ořezávat

Zalijeme horkou vodou a necháme vyluhovat

Na kvašení použijeme asi o třetinu větší nádobu, než je obsah šípků

Přidáme citrónovou kyselinu

Jakmile aspoň polovina šípků klesne na dno, víno je vykvašené

Nálev můžeme zkvašovat ještě podruhé a potřetí, přidáme však kromě cukru ještě živnou sůl a to 2 g na 5 l vína

Víno stáčíme do níže postavených lahví hadičkou, která nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale cca 3 cm nade dnem (aby nenasála kal ze dna). Sklenice plníme až nahoru, aby i zátka byla vínem smáčena

Zátky vsuneme jen volně, nebo dáme jen vatové špunty, neboť víno nám bude ještě dokvašovat. Na láhve dohlížíme, aby byly plné

Usadí-li se u dna vína ještě kal, znovu víno přetočíme nebo čistíme taninem a želatinou. Na 10 l vína stačí 0,3 až 0,5 g taninu a 0,6 až 1 g želatiny. Želatinu rozpustíme v teplé vodě a v jiné nádobě rozpustíme tanin. Po důkladné promíchání přidáme do vína nejdříve tanin, dobře zamícháme, pak vlijeme želatinu a opět promícháme. Po zčištění víno znovu přetočíme

Teprve, když je víno úplně čisté, láhve pevně zátkujeme a ukládáme ležmo, aby zátka byla vínem smáčena

Zátky mají být nepoužití, málo pórovité a dlouhé. Před upotřebení zátky několik hodin namáčíme ve vodě 70 °C teplé a z této vody zátku po zátce vyjímáme, vsuneme do zátkovačky a zarazíme do hrdla láhve

Uložené láhve by měli být uskladněny při teplotě do 14 °C.

.

>>Koupit sušený plod Šípkové růže<<