Růže šípková plod drcený

Nový produkt

Růže šípková plod drcený

V Anglii se šípky používají k aromatizování tabáku

Složení: 100% Růže šípková plod sušený drcený

Balení obsahuje: 80g, 100g, 150g

Původ: EU

100% přírodní produkt

Více informací

54,00 Kč

Více informací

Růže šípková - Rosa canina Šípky sušené drcené

Používané názvy:

Merhelec, mrhelec, polní růžičky, pomeranče severu, růže divoká, růže planá, růže psí, růže trnková, růže trnová, šípek, šípina, šípinka, šípinky nebo šípky.

Popis rostliny:

Keř má vzpřímené nebo převislé trnité větve. Dlouhé výhony někdy šplhají po blízkých stromech. Trny bývají hákovitě zahnuté. Listy jsou střídavé, řapíkaté, lichozpeřené, 5-7četné. Lístky jsou eliptické až vejčité, zašpičatělé, s pilovitým okrajem, 2-4 cm dlouhé a 1 až 2,5 cm široké.
Šípková růže kvete v květnu a červnu. Voňavé květy bohaté na nektar mají růžovou nebo bílou barvu, měří asi 5 až 6 cm v průměru a vyrůstají po 1-3 na 0,5 až 2 cm dlouhých stopkách. Kališní lístky jsou po odkvětu ohnuté dozadu. Korunní plátky jsou 2 až 2,5 cm dlouhé. Lysá čnělka má kuželovitou bliznu.
Lesklé červené šípky, které dozrávají v srpnu a září, jsou 2-3 cm dlouhé a jejich tvar bývá různý.

Historie + Výskyt:

V Evropě je rozšířena až k 60° severní šířky, na jihu zasahuje do severozápadní Afriky a odtud přes Malou Asii, Kavkaz až do střední Asie. Ve východní Evropě se v podstatě nevyskytuje.

Už od starověku byla růže váženou rostlinou, královnou květin. Proto lidé s oblibou zakládali a vysazovali rozsáhlé růžové zahrady. Šípky lidé sbírali pravděpodobně už v prehistorickém období. Dokladem toho je např. nález zásoby šípků z neolitického sídliště ve Velké Británii (stáří asi 2000 let).

Co se sklízí: plody

Sbírají se šípky v době zralosti, tj. v září až říjnu. Suší se co možná nejrychleji za teplot 60 až 80 °C.

Využití:

Potravinářství, domácí kuchyně, farmacie, lidové léčitelství, mystické užití

Účinné látky:

Vitaminy C, B, třísloviny, organické kyseliny, cukry, minerální látky, flavonoidy, silice, slizy, pektin a další. 

Babské rady čili Škapulíř:

Říkalo se že:

Šípky obsahují velké množství vitaminu C, dokonce dvakrát více než citrusové plody.

Pravidelné užívání nálevu zvyšuje obranyschopnost organismu proti nachlazení a chřipce. Vhodný je i k léčbě úplavice, kašle, bolesti v krku, průduškových potíží, krvácení dásní, močového ústrojí, ledvin či průjmu.

Olej, který se vyrábí ze semen šípků, je možné využít pro udržení pevné struktury vlasů.

Použití

Záněty močových cest
Zánět ledvin
Ledvinové kameny
Kolika žaludku
Zlepšení stavu vlásečnic (kapilár), snížení křehkosti (fragility) kapilár
Močopudný účinek
Nahlazení
Kašel
Hořečka
Kurděje
Průjem
Koliky
Krvácení
Čistí krev
Churokrevnost, anémie
Nemoci žlučníku a žlučových cest
Vředy dutiny ústní
Bolesti v krku, zánět v krku
Zpevňuje cévní stěny
Pomáhá odstraňovat křečové žíly
Pomáhá proti jarní únavě
Zlepšuje schopnost soustředění
Uklidňuje a posiluje imunitu
Vhodný při zácpě

Šípek se používá hlavně ve formě čaje

Šípkový čaj

2,5 l vody
4 lžíce rozdrcených šípků

Rozdrťte šípky ( pozor, aby nepřišly do styku s kovem, ten totiž ničí vitamin C) a namočte je na 24 hodin do vody. Postupně přiveďte k varu a zvolna 30 minut vařte. Šípky sceďte. Čaj můžete osladit medem a ihned pít nebo uložit do tmavé skleněné nádoby pro pozdější použití.

Recepty: Recepty Kančí se šípkovou omáčkou

Z šípků se dělá výborné víno, marmeláda, kompot.

Z čerstvých okvětních lístků lze dělat sirup, lzeje použít i jako dochucovadla na sladká jídla typu rýžového nákypu.

Kančí se šípkovou omáčkou

Suroviny

600 g kančí plece nebo kýty
100 g slaniny
2 mrkve
1 petržel
1/2 středního celeru
cibule
200 ml červeného suchého vína
150 ml velmi silného šípkového čaje
celý pepř
nové koření
bobkový list
jalovec
špetka tymiánu
šípkový džem
1 lžíce oleje
1 lžíce másla
vývar nebo voda
sůl

Postup přípravy

1. Kančí prošpikujeme, osolíme, opečeme v pekáčku na zbytku slaniny a na oleji s máslem.
2. Maso odložíme stranou a na tuku opečeme nakrájenou zeleninu a koření.
3. Vrátíme maso, podlijeme vínem a čajem, přidáme 1 lžíci šípkového džemu, přikryjeme a pečeme v troubě doměkka.Během pečení, je-li potřeba, podléváme vývarem nebo vodou.
4. Maso vyndáme, do omáčky přidáme další lžíci /nebo víc - podle chuti / džemu, dochutíme a propasírujme nebo rozmixujeme.

Lidové moudro:

Staří Římané používali šípkovou růži proti vzteklině, z čehož také vzniklo latinské jméno této rostliny, jež v překladu doslav zní "psí růže".

Ve starověkém Řecku a Římě byly růže populární nejen jako léčivé rostliny (používaly se květy , šípky, ale i kořeny a hálky; poslední jmenované sloužily jako prostředek proti močovým kamenům). Růže byla symbolem krásy, mládí, zamilovanosti a mlčenlivosti. Růže byla zasvěcena Afroditě. Růžové květy byly součástí magických směsí na přivolání lásky,

Skladujte v suchu, v nejlépe ve skleněné vzduchotěsné nádobě na temném místě

Neobsahuje žádné alergeny. Ale bylinky sami mohou být alergeny. Pokud jste na nějakou bylinku či její část přecitlivělí nebo dokonce alergičtí, nepoužívejte jí.

Alergeny dle nařízení Evropské unie 1169/2011EU, čl.44, odst. 1 a) o poskytování informací o potravinách

Výrobek neobsahuje alergenní látky a ani při jeho výrobě nebyly použity produkty, které by obsahovaly tyto alergeny: lepek, korýši, vejce, ryby, arašídy, sója, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezam, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob a měkkýši

Léčivé účinky:

Na základě nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 (a zejména s ohledem na nejasnosti v jeho výkladu) nemůžeme jako prodejci u tohoto produktu uvádět žádná Radou neschválená výživová a zdravotní tvrzení. Bohužel seznam Radou schválených tvrzení ve vztahu k bylinám není doposud hotov (a zřejmě ještě dlouho nebude), takže Vám zde k této položce nemůžeme nic uvést a můžeme Vás pouze odkázat na volně dostupné zdroje z internetu Wikipedia.org - Růže šípková