Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Jitrocelový med:  Recept na jitrocelový med

Suroviny:

400 g jitrocelových lístků

2 l vody

2 ks citronů

3 kg cukru

Postup přípravy:

Jitrocelové lístky nařežeme na menší kousky, vložíme do hrnce, přidáme citron a zalijte horkou vodou a chvíli povaříme (cca 1 minutu).

Výluh necháme 24 hodin louhovat.

Druhý den výluh přecedíme přes plátno, přidáme cukr a vaříme do požadované hustoty.

Naplníme sklenice medem a necháme 5 minut víčkem dolů a pak obrátíme na druhou stranu.

Jitrocelový sirup za studena:

Suroviny:

Jitrocelové lístky

Voda dle potřeby

Med nebo cukr

Postup přípravy:

Listy jitrocele omyjeme a natrháme na malé kousky.

Do čisté a vroucí vodou vypařené šroubovací sklenice natlačíme cca 1cm vrstvu natrhaných lístků jitrocele, zasypeme cukrem nebo zalijeme medem a opět natlačíme lístky jitrocele

Opakujeme, dokud není sklenice plná, poslední vrstva je cukr nebo med.

Sklenici uzavřeme a necháme 10 dní stát na teplém místě (ne na přímém slunci).

Po deseti dnech sirup slijeme, listy vymačkáme a vyhodíme.

Skladujte v lednici.

Jitrocelový sirup se sedmikráskou:

Suroviny:

100 ks Jitrocelový lístků

Hrst květů sedmikrásky

1,6 kg cukru

1l vody

1 ks citron

Postup přípravy:

Listy jitrocele opláchneme a vložíme do studené vody. Přikryté pokličkou uvedeme do varu a občas promícháme a mírným varem vaříme 30 minut.

Vyvařenou vodu doplníme.

Opakujeme, dokud není sklenice plná, poslední vrstva je cukr nebo med.

Pak necháme 1 hodinu stát a scedíme.

Scezenou tekutinu zahřejeme na teplotu 80 °C, přidáme cukr, šťávu z jednoho citronu slijeme do sklenic.

Skladujte v lednici.

.

>>Koupit sušený Jitrocel kopinatý<<