Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Personalizovat |
Přijmout zvolené cookies |
Žádné produkty
Nový produkt
Libeček lékařský
Levisticum officinale
Na našich zahradách se libeček pěstuje odnepaměti. V kuchyni se využívají všechny jeho části. Listy jako koření do polévek, omáček, salátů, do pečení. Plody do nakládané zeleniny i některých druhů pečiva. Oddenky lze kandovat.
Počet semen: cca 130
Váha: 0,5 g
Výrobce: Moravoseed cz a.s.
Omlouváme se, tento produkt je dočasně vyprodaný
Sezóna: červenec až srpen
Výsev: březen až duben
Délka života: na zahradě trvalka, v truhlíku jednoletka
Specifikace: bylinka
Náročnost: nenáročná
Umístění: nenáročná na umístění
Škůdci: larvy lalokonosce libečkového
Sklízíme: nať i semínka
Výška: 150 až 200cm
Barva listu: zelená
Barva květu: žlutá, zelená
Množení: semínka, dělení trsů
Původ rostliny: Persie
Libeček se snadno vypěstuje výsevem semen. Semena můžeme vysévat přímo nebo si můžeme předpěstovat sazenice. Nejvhodnějším obdobím pro výsev semen pro předpěstování sazenic je březen. Semena vyséváme do hloubky 3 cm do zahradního substrátu, který je během klíčení potřeba udržovat stále vlhký. Vhodným půdním druhem jsou dobře prokypřené hlinité půdy dostatečně obohacené o základní živiny.
Listy se sbírají od června do začátku července. Poté se suší ve stínu, lze je nasekat a hluboce zamrazit.
Libeček lékařský, Levisticum officinale, české magi
Libeček lékařský je 100-200 cm vysoká, celerově aromatická rostlina s tlustým rozvětveným oddenkem a dlouhými kořeny. Lodyhy jsou přímé, tlusté, duté a oblé, se střídavými, k vrcholu vstřícnými až přeslenitými větvemi po třech. Listy jsou střídavé, dolní s řapíkem, nejhořejší přisedlé s blanitě lemovanými pochvami. Květenstvím je okolík z 12 – 20 okolíčků, na tlustých paprscích, s obalem i obalíčky.
Co se sklízí: listy
Gastronomie, lidové léčitelství, magie, kosmetický průmysl, farmacie
Libeček lékařský obsahuje obdobné vitamíny, zejména vitamíny A a C, a také hořčiny.
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
• Fyzická výkonnost
• Relaxace
• Normální trávení
• Vylučování vody z organizmu
• Normální činnost cévní soustavy
• Těžké nohy
Na našich zahradách se libeček pěstuje odnepaměti. Na jednom místě zůstává libeček několik let. Semena libečku z odkvetlého květenství samovolně vypadávají, ale rostlina se nevysemeňuje spontánně.
Smetanové zapečené brambory
Suroviny:
1 kg brambory
100 g anglická slanina
150 g ementál
1 ks paprika
1 miska mražený hrášek
250 ml smetana ke šlehání
3 ks rozšlehané vejce
4 stroužek česnek
1 lžíce libeček
1 lžička mletá sladká paprika
2 špetka pepř mletý
1 lžička sůl
Postup přípravy:
Brambory nakrájíme na silnější plátky. Vaříme v osolené vodě do poloměkka.
Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. V míse rozšleháme vejce, přidáme smetanu, prolisovaný česnek, sůl, pepř a koření. Papriku, sýr i anglickou slaninu nakrájíme na kostičky.
Do zapékací mísy vložíme brambory, sýr, slaninu a zeleninu, promícháme. Na směs nalijeme vejce se smetanou a kořením. Pečeme, dokud brambory navrchu nezezlátnou.
Nevěsty si pro štěstí a lásku vplétaly tuto rostlinu do vlasů. Bohaté využití v kuchyni především v Německu a Francii, používá se do polévek a omáček, při úpravě masa, do vařených brambor a zeleninových salátů, na pizzu i do těstovin a do některých čajů. Je součástí různých bylinných koupelí.