Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Semínka: Libeček lékařský

Nový produkt

Libeček lékařský

Levisticum officinale

Na našich zahradách se libeček pěstuje odnepaměti. V kuchyni se využívají všechny jeho části. Listy jako koření do polévek, omáček, salátů, do pečení. Plody do nakládané zeleniny i některých druhů pečiva. Oddenky lze kandovat.

Počet semen: cca 130

Váha: 0,5 g

Výrobce: Moravoseed cz a.s.

Více informací

Omlouváme se, tento produkt je dočasně vyprodaný

17,00 Kč

Více informací

Základní údaje pro pěstování Libečku lékařského ze semínek:

libeček lékařský semínka pěstování

Sezóna: červenec až srpen

Výsev: březen až duben

Délka života: na zahradě trvalka, v truhlíku jednoletka

Specifikace: bylinka

Náročnost: nenáročná

Umístění: nenáročná na umístění

Škůdci: larvy lalokonosce libečkového

Sklízíme: nať i semínka

Výška:  150 až 200cm

Barva listu: zelená

Barva květu: žlutá, zelená

Množení: semínka, dělení trsů

Původ rostliny: Persie

Pěstování: libeček lékařský pěstování

Libeček se snadno vypěstuje výsevem semen. Semena můžeme vysévat přímo nebo si můžeme předpěstovat sazenice. Nejvhodnějším obdobím pro výsev semen pro předpěstování sazenic je březen. Semena vyséváme do hloubky 3 cm do zahradního substrátu, který je během klíčení potřeba udržovat stále vlhký. Vhodným půdním druhem jsou dobře prokypřené hlinité půdy dostatečně obohacené o základní živiny.

Sběr a skladování:

Listy se sbírají od června do začátku července. Poté se suší ve stínu, lze je nasekat a hluboce zamrazit.

Používané názvy:

Libeček lékařský, Levisticum officinale, české magi

Popis rostliny:

Libeček lékařský je 100-200 cm vysoká, celerově aromatická rostlina s tlustým rozvětveným oddenkem a dlouhými kořeny. Lodyhy jsou přímé, tlusté, duté a oblé, se střídavými, k vrcholu vstřícnými až přeslenitými větvemi po třech. Listy jsou střídavé, dolní s řapíkem, nejhořejší přisedlé s blanitě lemovanými pochvami. Květenstvím je okolík z 12 – 20 okolíčků, na tlustých paprscích, s obalem i obalíčky.

Co se sklízí: listy

Využití:

Gastronomie, lidové léčitelství, magie, kosmetický průmysl, farmacie

Účinné látky:

Libeček lékařský obsahuje obdobné vitamíny, zejména vitamíny A a C, a také hořčiny.

Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

Libeček lékařský

•    Fyzická výkonnost
•    Relaxace
•    Normální trávení
•    Vylučování vody z organizmu
•    Normální činnost cévní soustavy
•    Těžké nohy

Babské rady čili Škapulíř:

Na našich zahradách se libeček pěstuje odnepaměti. Na jednom místě zůstává libeček několik let. Semena libečku z odkvetlého květenství samovolně vypadávají, ale rostlina se nevysemeňuje spontánně.

Recepty:

Smetanové zapečené brambory

Suroviny:

1 kg brambory

100 g anglická slanina

150 g ementál

1 ks paprika

1 miska mražený hrášek

250 ml smetana ke šlehání

3 ks rozšlehané vejce

4 stroužek česnek

1 lžíce libeček

1 lžička mletá sladká paprika

2 špetka pepř mletý

1 lžička sůl

Postup přípravy:

Brambory nakrájíme na silnější plátky. Vaříme v osolené vodě do poloměkka.
Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. V míse rozšleháme vejce, přidáme smetanu, prolisovaný česnek, sůl, pepř a koření. Papriku, sýr i anglickou slaninu nakrájíme na kostičky.

Do zapékací mísy vložíme brambory, sýr, slaninu a zeleninu, promícháme. Na směs nalijeme vejce se smetanou a kořením. Pečeme, dokud brambory navrchu nezezlátnou.

Lidové moudro:

Nevěsty si pro štěstí a lásku vplétaly tuto rostlinu do vlasů. Bohaté využití v kuchyni především v Německu a Francii, používá se do polévek a omáček, při úpravě masa, do vařených brambor a zeleninových salátů, na pizzu i do těstovin a do některých čajů. Je součástí různých bylinných koupelí.