Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Semínka: Koriandr setý

Nový produkt

Koriandr setý

Coriandrum sativum L.

Koriandr, někdy se mu říká čínská petržel,  je v gastronomii obrovsky rozšířený. Koriandr setý je pro svou specifickou vůni a chuť je buďto milován nebo zatracován.

Počet semen: cca 250

Váha: 4g

Výrobce: Moravoseed cz a.s.

Více informací

Omlouváme se, tento produkt je dočasně vyprodaný

20,00 Kč

Více informací

Základní údaje pro pěstování Koriandru setého ze semínek:

koriandr_sety_seminka

Výsev: červen až srpen

Sezóna: od jara do podzimu

Sezóna a výsev při pěstování doma: celoročně

Délka života: Jednoletá rostlina

Náročnost: nenáročná, pozor na mrazíky

Specifikace: bylinka

Umístěná: slunečné, vzdušné místo, zahrada, květináč

Škůdci: zahrádka – mšice, domov - svilušky

Sklízíme: Plody – koření, Čerstvé listy – jako čerstvá bylina, Kořen – koření, masti

Výška: 30 až 40 cm

Barva listu: zelená

Barva květu: bílá, růžová

Umístěná: slunečné, vzdušné místo, zahrada, květináč

Skladování: čerstvá bylinka se uchovává v chladu a temnu, koření v suchu a temnu

Pěstování: koriandr_sety_pestovani

Koriandr můžete bez potíží pěstovat na slunném a vzdušném místě na zahrádce nebo jako hrnkovou rostlinu na okenním parapetu. Nemá žádné zvláštní požadavky, jen nesnáší mráz. Zalévejte a přihnojujte pravidelně, ale nepřelévejte, aby vám neuhnily kořeny. Semena vysévejte hustě. Pokud chcete pěstovat koriandr v květináči, umístěte ho na slunné místo. Klíčí velmi rychle. Jestliže chcete pěstovat koriandr pro jeho kořen, měli byste jej pěstovat na záhoně, neboť potřebuje hlubší půdu

Použití: Je součástí různých směsí koření jako je kari, atika. Dále k nakládání hub, okurek, červené řepy, do pečiva, cukrovinek, do dušené zeleniny, kysaného zelí, omáček, při výrobě uzenin, likérů, při konzervaci atd.

Sběr a skladování:

Zelenou nať koriandru sklízíme odstřižením listů a stonků blízko země, když jsou stonky 10 až 15 cm vysoké. Nestříháme najednou více než třetinu listů, protože to může oslabit rostlinu. Již za několik týdnů můžete sklízet spodní listy, semena až po dozrání až zhnědnou. Chcete-li zvýšit jejich kvalitu před použitím v kuchyni, nechte je několik měsíců dosušit. Sušením se ztrácí nepříjemné aroma, které někteří přirovnávají ke štěnicím. Listy vám vydrží jako čerstvé, když je budete uchovávat v mrazničce.

Používané názvy:

Koriandr setý, Coriandrum sativum, Čínská petržel

Popis rostliny:

Jedná se o jednoletou mrkvovitou bylinu, jejíž lodyha dosahuje výšky až jednoho metru a nahoře se větví. Spodní listy jsou jednoduše zpeřené a řapíkaté, horní listy přisedlé pochvou a zpeřené dvakrát až třikrát. Listy mají dělené, čárkovité úkrojky. Květy mají bílou či růžovou barvu, přičemž tvoří okolíky. Plod je kulatý a hnědožlutý.

Historie + Výskyt:

Koriand je jednou z rostlin kterou znali a používali již staří Egypťané a Babyloňané. Rostlina pochází z Blízkého Východu a ze Středomoří, ale pěstuje se po celém světě. Hlavně v Africe, Střední Americe, Indii, číně, Mexiku ale i u nás.

Co se sklízí: Plody, Čerstvé listy, Kořen

Využití:

Gastronomie, farmacie, lidové léčitelství

Účinné látky:

Semínka: podstatnou složkou plodů koriandru jsou silice, olej, sacharidy, minerální látky a vitamín C.
Čerstvé listy: jsou bohaté na vitamíny A, B1, B2, C a železo

Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

Koriandr setý podporuje:

•    Normální trávení
•    Normální činnost kardiovaskulárního systému - cholesterol v krvi
•    Normální trávení - produkce plynů
•    Imunitní systém – antioxidant
•    Normální činnost nervové soustavy
•    Normální činnost močových cest
•    Normální trávení - chuť k jídlu

Babské rady čili Škapulíř:

Kořením jsou plody. V některých kuchyních, včetně té české se používají do pokrmů i čerstvé listy, které mají velmi specifickou aromatickou vůni.  Listy mají nepatrnou příchuť anýzu, semena jsou nasládlá, aroma připomínající pomerančovou kůru a kořen je intenzivnější verzí listu.

Recepty:

Kuře Vindaloo

Suroviny:

300 g kuřecí maso

1 lžíce tandoora

5 ks chilli papričky

1 lžička pepř celý

1 lžička hořčičné semínko případně stejné množství hořčice

1 lžička kumin

1 lžička hřebíček

1 lžička skořice

1 lžička kardamom

2 lžička zázvor

6 stroužek česnek jemně plátkovaný

1 dl mléko

10 ks kešu oříšky

15 ks rozinky

2 ks rajčata

3 ks cibule

1 lžička koriandr

1 dl olej na smažení

1 lžíce citronová šťáva či vinný ocet

Postup přípravy:

Kuřecí prsa pokrájená na 3 cm kostky necháme 30 minut marinovat v soli a směsi Tandoori. Chilli papričky nasucho opražíme a rozdrtíme. Smícháme koření, přidáme maličko vody, vznikne nám tzv. směs Masala.

Rozinky a kešu, které si necháme předem na pár hodin namočené v trošce mléka, rozmixujeme na kaši a dáme stranou. Cibuli pokrájíme na jemné plátky, rajčata na kostičky. Ve woku rozehřejeme olej. Cibulku osmahneme dohněda, přidáme česnek, zázvor a minutku posmažíme. Nyní přidáme masala pastu a též asi půl minutky koření restujeme.

Přidáme rajčata a po 2 min. přidáme marinované kuře. Necháme kuře pěkně obalit v masale. Přidáme půl šálku vody, sůl dle chuti a vaříme přikryté na mírném ohni dokud není kuře měkké. Přidáme kešu-rozinkovou pastu, stáhneme z ohně a přidáme nasekaný koriandr. Pro zvýraznění chuti je vhodné přidat trochu vinného octa (asi 1/2 lžice) či stejné množství citronové šťávy.

Konzumovat lze hned po uvaření, avšak lepší zážitek je z pokrmu den uleželého. Jako příloha se hodí rýže nebo indické placky. Já preferuji indickou smaženou rýži, jejíž recept jsem též zveřejnil (Smažená rýže s hráškem a cibulí). Musím říci, že i v Indii se Vindaloo připravuje různými způsoby a proto neexistuje něco jako zaručeně pravá varianta.

Lidové moudro:

Koriandr je prastará kulturní rostlina, která se především pro své léčebné účely pěstovala v Egyptě a Indii již před 3 000 lety. Zmínky o koriandru najdeme v pohádkách Tisíce a jedné noci a dokonce i ve Starém zákoně. Semena koriandru byla nalezena v hrobkách faraonů, což dává tušit, že Egypťané podobně jako Číňané věřili, že užíváním koriandru lze dosáhnout nesmrtelnosti. Ve středověku byla pak semena koriandru považována za afrodiziakum a byla součástí svatebních obřadů a nápojů lásky. V magických rituálech lze použít koriandr pro získání nikdy nekončící lásky – lásky nesmrtelné.