Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Personalizovat |
Přijmout zvolené cookies |
Žádné produkty
Nový produkt
Koriandr setý
Coriandrum sativum L.
Koriandr, někdy se mu říká čínská petržel, je v gastronomii obrovsky rozšířený. Koriandr setý je pro svou specifickou vůni a chuť je buďto milován nebo zatracován.
Počet semen: cca 250
Váha: 4g
Výrobce: Moravoseed cz a.s.
Omlouváme se, tento produkt je dočasně vyprodaný
Výsev: červen až srpen
Sezóna: od jara do podzimu
Sezóna a výsev při pěstování doma: celoročně
Délka života: Jednoletá rostlina
Náročnost: nenáročná, pozor na mrazíky
Specifikace: bylinka
Umístěná: slunečné, vzdušné místo, zahrada, květináč
Škůdci: zahrádka – mšice, domov - svilušky
Sklízíme: Plody – koření, Čerstvé listy – jako čerstvá bylina, Kořen – koření, masti
Výška: 30 až 40 cm
Barva listu: zelená
Barva květu: bílá, růžová
Umístěná: slunečné, vzdušné místo, zahrada, květináč
Skladování: čerstvá bylinka se uchovává v chladu a temnu, koření v suchu a temnu
Koriandr můžete bez potíží pěstovat na slunném a vzdušném místě na zahrádce nebo jako hrnkovou rostlinu na okenním parapetu. Nemá žádné zvláštní požadavky, jen nesnáší mráz. Zalévejte a přihnojujte pravidelně, ale nepřelévejte, aby vám neuhnily kořeny. Semena vysévejte hustě. Pokud chcete pěstovat koriandr v květináči, umístěte ho na slunné místo. Klíčí velmi rychle. Jestliže chcete pěstovat koriandr pro jeho kořen, měli byste jej pěstovat na záhoně, neboť potřebuje hlubší půdu
Použití: Je součástí různých směsí koření jako je kari, atika. Dále k nakládání hub, okurek, červené řepy, do pečiva, cukrovinek, do dušené zeleniny, kysaného zelí, omáček, při výrobě uzenin, likérů, při konzervaci atd.
Zelenou nať koriandru sklízíme odstřižením listů a stonků blízko země, když jsou stonky 10 až 15 cm vysoké. Nestříháme najednou více než třetinu listů, protože to může oslabit rostlinu. Již za několik týdnů můžete sklízet spodní listy, semena až po dozrání až zhnědnou. Chcete-li zvýšit jejich kvalitu před použitím v kuchyni, nechte je několik měsíců dosušit. Sušením se ztrácí nepříjemné aroma, které někteří přirovnávají ke štěnicím. Listy vám vydrží jako čerstvé, když je budete uchovávat v mrazničce.
Koriandr setý, Coriandrum sativum, Čínská petržel
Jedná se o jednoletou mrkvovitou bylinu, jejíž lodyha dosahuje výšky až jednoho metru a nahoře se větví. Spodní listy jsou jednoduše zpeřené a řapíkaté, horní listy přisedlé pochvou a zpeřené dvakrát až třikrát. Listy mají dělené, čárkovité úkrojky. Květy mají bílou či růžovou barvu, přičemž tvoří okolíky. Plod je kulatý a hnědožlutý.
Koriand je jednou z rostlin kterou znali a používali již staří Egypťané a Babyloňané. Rostlina pochází z Blízkého Východu a ze Středomoří, ale pěstuje se po celém světě. Hlavně v Africe, Střední Americe, Indii, číně, Mexiku ale i u nás.
Co se sklízí: Plody, Čerstvé listy, Kořen
Gastronomie, farmacie, lidové léčitelství
Semínka: podstatnou složkou plodů koriandru jsou silice, olej, sacharidy, minerální látky a vitamín C.
Čerstvé listy: jsou bohaté na vitamíny A, B1, B2, C a železo
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
• Normální trávení
• Normální činnost kardiovaskulárního systému - cholesterol v krvi
• Normální trávení - produkce plynů
• Imunitní systém – antioxidant
• Normální činnost nervové soustavy
• Normální činnost močových cest
• Normální trávení - chuť k jídlu
Kořením jsou plody. V některých kuchyních, včetně té české se používají do pokrmů i čerstvé listy, které mají velmi specifickou aromatickou vůni. Listy mají nepatrnou příchuť anýzu, semena jsou nasládlá, aroma připomínající pomerančovou kůru a kořen je intenzivnější verzí listu.
Kuře Vindaloo
Suroviny:
300 g kuřecí maso
1 lžíce tandoora
5 ks chilli papričky
1 lžička pepř celý
1 lžička hořčičné semínko případně stejné množství hořčice
1 lžička kumin
1 lžička hřebíček
1 lžička skořice
1 lžička kardamom
2 lžička zázvor
6 stroužek česnek jemně plátkovaný
1 dl mléko
10 ks kešu oříšky
15 ks rozinky
2 ks rajčata
3 ks cibule
1 lžička koriandr
1 dl olej na smažení
1 lžíce citronová šťáva či vinný ocet
Postup přípravy:
Kuřecí prsa pokrájená na 3 cm kostky necháme 30 minut marinovat v soli a směsi Tandoori. Chilli papričky nasucho opražíme a rozdrtíme. Smícháme koření, přidáme maličko vody, vznikne nám tzv. směs Masala.
Rozinky a kešu, které si necháme předem na pár hodin namočené v trošce mléka, rozmixujeme na kaši a dáme stranou. Cibuli pokrájíme na jemné plátky, rajčata na kostičky. Ve woku rozehřejeme olej. Cibulku osmahneme dohněda, přidáme česnek, zázvor a minutku posmažíme. Nyní přidáme masala pastu a též asi půl minutky koření restujeme.
Přidáme rajčata a po 2 min. přidáme marinované kuře. Necháme kuře pěkně obalit v masale. Přidáme půl šálku vody, sůl dle chuti a vaříme přikryté na mírném ohni dokud není kuře měkké. Přidáme kešu-rozinkovou pastu, stáhneme z ohně a přidáme nasekaný koriandr. Pro zvýraznění chuti je vhodné přidat trochu vinného octa (asi 1/2 lžice) či stejné množství citronové šťávy.
Konzumovat lze hned po uvaření, avšak lepší zážitek je z pokrmu den uleželého. Jako příloha se hodí rýže nebo indické placky. Já preferuji indickou smaženou rýži, jejíž recept jsem též zveřejnil (Smažená rýže s hráškem a cibulí). Musím říci, že i v Indii se Vindaloo připravuje různými způsoby a proto neexistuje něco jako zaručeně pravá varianta.
Koriandr je prastará kulturní rostlina, která se především pro své léčebné účely pěstovala v Egyptě a Indii již před 3 000 lety. Zmínky o koriandru najdeme v pohádkách Tisíce a jedné noci a dokonce i ve Starém zákoně. Semena koriandru byla nalezena v hrobkách faraonů, což dává tušit, že Egypťané podobně jako Číňané věřili, že užíváním koriandru lze dosáhnout nesmrtelnosti. Ve středověku byla pak semena koriandru považována za afrodiziakum a byla součástí svatebních obřadů a nápojů lásky. V magických rituálech lze použít koriandr pro získání nikdy nekončící lásky – lásky nesmrtelné.