Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Semínka: Kerblík setý Commun

Nový produkt

Kerblík setý Commun

Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.

Čerstvé listy, říká se jim „francouzská petržel“ se přidávají při ochucování nebo zdobení pokrmů obsahující zeleninu, vejce, kuřecí maso, ryby a do mnoha polévek.

Počet semen: cca 600

Váha: 2g

Výrobce: Moravoseed cz a.s.

Více informací

Omlouváme se, tento produkt je dočasně vyprodaný

17,00 Kč

Více informací

Základní údaje pro pěstování Kerblíku setého ze semínek:

kerblik_sety_seminka_prodej

Výsev: duben až květen

Sezóna: květen až červen

Sezóna a výsev při pěstování doma: celoročně

Délka života: dvouletá

Náročnost: nenáročná

Specifikace: bylinka

Umístění: slunné místo

Škůdci: minimálně

Sklízíme: nať

Výška: až 30cm

Barva listu: zelená

Barva květu: bílá, růžová

Množení: semínka

Původ rostliny: Kavkaz

Pěstování: kerblik_sety_seminka_pestovani

Kerblík vyséváme přímo na vlhčí polostinné stanoviště, protože na slunci ztrácí svou typickou barvu a chuť. Na slunci navíc velmi rychle vybíhá do květu. Kerblík je vhodný i k pěstování v květnících či v zimě ve skleníku. Výsev můžeme v průběhu roku několikrát opakovat. Úrodu zvýšíte postupným odřezáváním stvolů. Jakmile rostlina odkvete, zasychá.

Sběr a skladování:

Nať sklízíme 5 až 6 týdnů po výsevu. Nať je možné sušit, mrazit nebo nakládat do octa. Sušením listů se vůně velmi rychle ztrácí, proto je nejvhodnější k přímé konzumaci.

Používané názvy:

Kerblík setý, Stokláska, třebule

Popis rostliny:

Jednoleté až vytrvalé, chlupaté nebo lysé byliny s hranatými či rýhovanými, dutými lodyhami vyrůstajícími z tenkého, vřetenovitého kořene. Jemné listy s pochvami jsou v obrysu trojúhelníkovité, bývají dvou až třínásobně zpeřené a jednotlivé úzké segmenty mají obvykle zubaté.

Historie + Výskyt:

Pochází z jižní Evropy a Malé a Jihozápadní Asie, do zbytku Evropy a na sever Afriky se pravděpodobně rozšířil s rozmachem římské říše. Později byl zavezen i do Severní Ameriky.

Co se sklízí: listy

Využití:

Kosmetický průmysl, gastronomie, farmacie, lidové léčitelství

Účinné látky:

Kerblík obsahuje velké množství vitaminu C, z minerálních látek železo a hořčík, dále flavonoidy, glykosidy, éterické oleje a další zdraví prospěšné látky.

Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

Kerblík setý podporuje:

•    Normální trávení

Babské rady čili Škapulíř:

Ze sušených listů se vaří bylinný čaj, který chutná po anýzu a lékořici. Pro potravinářské účely se listy sklízejí ještě před květem, rostliny je možno i přirychlovat. Jiné druhy, např. kerblík lesní, se jako apofyt šíří v krajině podél cest i vodních toků a stává se významným plevelným druhem, navíc je značně odolný vůči herbicidům.

Recepty:

Kerblíková polévka

Suroviny:

200 g brambor

1,5 l vývaru

sklenka smetany

žloutek

sůl

muškátový oříšek

hrnek pokrájeného kerblíku

1 lžíce pažitky

1 lžíce petrželky

1 lžička citronové šťávy

Postup přípravy:

Oloupané brambory nakrájíme na drobné kostičky a uvaříme ve vývaru doměkka. Podle potřeby osolíme a přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku.

Povaříme, stáhneme ze sporáku.

Přilijeme smetanu s rozkvedlaným žloutkem, promícháme a vsypeme jemně nakrájené bylinky.

Dochutíme citronovou šťávou a podáváme.

Lidové moudro:

U našich předků to byla velmi oblíbená postní bylinka, která se konzumovala na zelený čtvrtek. Přidávala se do tvarohových koláčů a už i Magdalena Dobromila Rettigová má ve své kuchařce zmínku o své vyhlášené kerblíkové studené omáčce, kterou měla ráda k vařenému hovězímu masu.