Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Personalizovat |
Přijmout zvolené cookies |
Žádné produkty
Nový produkt
Kerblík setý Commun
Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.
Čerstvé listy, říká se jim „francouzská petržel“ se přidávají při ochucování nebo zdobení pokrmů obsahující zeleninu, vejce, kuřecí maso, ryby a do mnoha polévek.
Počet semen: cca 600
Váha: 2g
Výrobce: Moravoseed cz a.s.
Omlouváme se, tento produkt je dočasně vyprodaný
Výsev: duben až květen
Sezóna: květen až červen
Sezóna a výsev při pěstování doma: celoročně
Délka života: dvouletá
Náročnost: nenáročná
Specifikace: bylinka
Umístění: slunné místo
Škůdci: minimálně
Sklízíme: nať
Výška: až 30cm
Barva listu: zelená
Barva květu: bílá, růžová
Množení: semínka
Původ rostliny: Kavkaz
Kerblík vyséváme přímo na vlhčí polostinné stanoviště, protože na slunci ztrácí svou typickou barvu a chuť. Na slunci navíc velmi rychle vybíhá do květu. Kerblík je vhodný i k pěstování v květnících či v zimě ve skleníku. Výsev můžeme v průběhu roku několikrát opakovat. Úrodu zvýšíte postupným odřezáváním stvolů. Jakmile rostlina odkvete, zasychá.
Nať sklízíme 5 až 6 týdnů po výsevu. Nať je možné sušit, mrazit nebo nakládat do octa. Sušením listů se vůně velmi rychle ztrácí, proto je nejvhodnější k přímé konzumaci.
Kerblík setý, Stokláska, třebule
Jednoleté až vytrvalé, chlupaté nebo lysé byliny s hranatými či rýhovanými, dutými lodyhami vyrůstajícími z tenkého, vřetenovitého kořene. Jemné listy s pochvami jsou v obrysu trojúhelníkovité, bývají dvou až třínásobně zpeřené a jednotlivé úzké segmenty mají obvykle zubaté.
Pochází z jižní Evropy a Malé a Jihozápadní Asie, do zbytku Evropy a na sever Afriky se pravděpodobně rozšířil s rozmachem římské říše. Později byl zavezen i do Severní Ameriky.
Co se sklízí: listy
Kosmetický průmysl, gastronomie, farmacie, lidové léčitelství
Kerblík obsahuje velké množství vitaminu C, z minerálních látek železo a hořčík, dále flavonoidy, glykosidy, éterické oleje a další zdraví prospěšné látky.
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
• Normální trávení
Ze sušených listů se vaří bylinný čaj, který chutná po anýzu a lékořici. Pro potravinářské účely se listy sklízejí ještě před květem, rostliny je možno i přirychlovat. Jiné druhy, např. kerblík lesní, se jako apofyt šíří v krajině podél cest i vodních toků a stává se významným plevelným druhem, navíc je značně odolný vůči herbicidům.
Kerblíková polévka
Suroviny:
200 g brambor
1,5 l vývaru
sklenka smetany
žloutek
sůl
muškátový oříšek
hrnek pokrájeného kerblíku
1 lžíce pažitky
1 lžíce petrželky
1 lžička citronové šťávy
Postup přípravy:
Oloupané brambory nakrájíme na drobné kostičky a uvaříme ve vývaru doměkka. Podle potřeby osolíme a přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku.
Povaříme, stáhneme ze sporáku.
Přilijeme smetanu s rozkvedlaným žloutkem, promícháme a vsypeme jemně nakrájené bylinky.
Dochutíme citronovou šťávou a podáváme.
U našich předků to byla velmi oblíbená postní bylinka, která se konzumovala na zelený čtvrtek. Přidávala se do tvarohových koláčů a už i Magdalena Dobromila Rettigová má ve své kuchařce zmínku o své vyhlášené kerblíkové studené omáčce, kterou měla ráda k vařenému hovězímu masu.