Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Personalizovat |
Přijmout zvolené cookies |
Žádné produkty
Nový produkt
Estragon pelyněk kozalec
Artemisia dracunculus
Lékař a botanik Ibn Baithar, který žil ve 13. století ve Španělsku, uvádí, že čerstvé výhonky estragonu byly vařeny v zelenině a šťáva z estragonu byla užívána k ochucování nápojů; poučuje nás dále, že estragon oslazuje dech, otupuje chuť hořkého léku a napomáhá spánku
Počet semen: cca 500
Váha: 0,1 g
Výrobce: Moravoseed cz a.s.
Omlouváme se, tento produkt je dočasně vyprodaný
Výsev: březen až duben
Sezóna: od jara do podzimu
Výsev a sezóna při pěstování doma: celoročně
Délka života: trvalka
Specifikace: bylinka
Náročnost: nenáročná
Umístění: slunné stanoviště, zahrada, truhlík
Škůdci: minimálně
Sklízíme: listy
Výška: 60 až 120cm
Barva listu: zelená
Barva květu: bílá
Množení: semínka
Původ rostliny: jihozápadní Asie
Estragon se vysévá v dubnu do truhlíčků, pěstuje se i na okenní římse a sazenice se vysazují do záhonu v polovině května na slunné a teplé stanoviště. Daří se jí v humózní a živinami bohaté půdě v teplých a chráněných polohách. Na záhonu vyžaduje vydatnou zálivku, v květináči ale nesnáší přelití. Prospívá mu přihnojení kopřivovým výluhem. Na zimu chráníme rostliny, seřezané asi 6 cm nad zemí, přikrytím slámou nebo listím před vymrzáním.
Při sklizni, kterou můžeme provádět až třikrát do roka, uřezáváme 20 až 30 cm dlouhé vrcholky trsu dříve, než rozvijí poupata. V té době obsahuje nejvíce silice, která dodává koření příjemnou aromatickou vůni a ostrou, slabě nahořklou chuť. Sušení musíme provádět co nejrychleji a teplota při tom nesmí přestoupit 35 °C, jinak se ztrácí aroma a rostlina hnědne.
Estragon, pelyněk kozalec, Artemisia dracunculus
Pelyněk estragon je vytrvalá rostlina 60 až 120 cm vysoká. Má přímou lodyhu, hustě prutnatě větvenou a celokrajnými, nedělenými, široce čárkovitými kopinatými přisedlými listy. Květní úbory jsou žlutokvěté, stopkaté.
Estragon má svůj původ ve střední a jihozápadní Asii, je proto častou součástí pokrmů v kuchyni Turků. Roste na březích řek jižní a střední Evropy a v západní Americe.
Co se sklízí: listy
Kosmetický průmysl, farmacie, gastronomie, fototerapie, magie
Éterický olej (estragol), třísloviny, hořčiny, flavonoidy, antioxidanty, silice, kumariny, steroly, minerální prvky jako je jód, vápník, železo, draslík, hořčík či zinek a jiné
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
• Antioxidant
• Normální hladina cukru v krvi
• Emocionální rovnováha, relaxace, dobrá nálada
• Normální trávení – relaxace
• Hyperfágie a polydipsie
• normální stav kloubů
• (před) menstruační a menopauzální komfort
• Přirozená obranyschopnost – odolnost
• Normální funkce oběhové soustavy
Název Artemisia pochází zřejmě od řecké bohyně Artemis – ochránkyně panen, protože některé druhy tohoto rodu mají abortivní účinek. Druhový název dracunculus znamená latinsky malý drak, saň nebo had, pravděpodobně pro čárkovité listy ve tvaru jazyka.
Staří římané léčili estragonem hadí uštknutí.
Listy estragonu mají jemnou hořkosladkou kořeněnou chuť. Používá se k aromatizování vinných nebo ovocných octů, bylinkových másel, do nádivek, drůbeže, k pečeným a dušeným masům, do omáček, při nakládání zeleniny, k přípravě estragonové hořčice, při nakládání okurek, do čínských a francouzských pokrmů, k rýži a vařeným rybám, do salátů, polévek a marinád. Jako koření se používají čerstvé i sušené listy, často spolu se stonky. Pokrmům dodává pikantně trpkou příchuť.
Provensálské koření:
Suroviny
• 1 lžíce estragonu
• 2 lžíce rozmarýnu
• 1 lžíce drcených semínek fenyklu
• 2 lžíce saturejky letní
• 2 lžíce tymiánu
• 2 lžíce bazalky
• 2 lžíce majoránky
• 1 lžička levandulových květů
• 2 lžíce hladkolisté petržele
• 1 lžíce oregana (dobromysl)
• 1 lžička mletého bobkového listu
Smíchejte uvedené druhy sušených bylinek.
Bylinkáři použijí bylinku jako pomoc při trávení díky své schopnosti štěpit živočišné tuky a bílkoviny. Lékař a botanik Ibn Baithar, který žil ve 13. století ve Španělsku, uvádí, že čerstvé výhonky estragonu byly vařeny v zelenině a šťáva z estragonu byla užívána k ochucování nápojů; poučuje nás dále, že estragon oslazuje dech, otupuje chuť hořkého léku a napomáhá spánku.