Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Personalizovat |
Přijmout zvolené cookies |
Žádné produkty
Nový produkt
Dobromysl obecná
Origanum vulgare
Dobromysl obecná je spíše známá pod názvem oregano. Pochází ze Středozemí roste na našich loukách.
Počet semen: cca 2400
Váha: 0,3 g
Výrobce: Moravoseed cz a.s.
Omlouváme se, tento produkt je dočasně vyprodaný
Výsev: březen až květen
Sezóna: srpen, září
Výsev a sezóna při pěstování doma: celoročně
Délka života: trvalka
Specifikace: bylinka, koření
Náročnost: nenáročná
Umístění: slunné a suché stanoviště, zahrada, truhlík
Škůdci: mšice, svilušky
Sklízíme: nať
Výška: 30 až 50cm
Barva listu: světle zelený, zelený
Barva květu: bílá, růžová
Množení: semínka, řízkování
Původ rostliny: nižší polohy Himaláje, Malá Asie, Kavkaz a Írán
Původ: EU
Dobromysl má ráda slunná a chráněná místa. Semena vyséváme do sušší, dobře propustné půdy, která má alkalický charakter a je bohatá na živiny.
Semena klíčí pomalu, sázíme je do sponu 30 x 30 cm. Dobromysl kvete v červenci - říjnu fialovými nebo růžovými květy, které se nacházejí na vrcholu stonku.
Dva týdny po odkvětu obsahuje dobromysl nejvíce účinných látek, proto je vhodné ji právě v tomto čase sbírat.
V prvním roce pěstování je sběr poměrně malý.
Ve druhém roce už sbíráme úrodu 2 x ročně, pokud je počasí vlhčí, tak i 3 x ročně.
První sběr orientujeme na květy, další dva sběry na nať a listy. Na uskladnění sbíráme kvetoucí nať a květy. Nať seřezáváme asi 5 cm nad zemí v místě, kde začínají vyrůstat listy.
Dobromysl obecná, Origanum vulgare, Oregano, dobrá mysl, dobráček, dobromysel, dobrotnice, divoká marjánka, obecní origanum, oregano, oreganum, origanum, Červená lebeda, pamajorán, plané origanum, saský balzám, voněkras, zimní majoránka nebo zimní marjánka
Dobromysl obecná je vytrvalá, vlnatě chlupatá bylina vysoká 20 až 90 cm. Vstřícné listy mají krátký řapík, jsou vejčité a celokrajně nebo nezřetelně vroubkované. Spodní jsou největší, k vrcholu se zmenšují. Lodyha je načervenalá a čtyřhranná. Výběžky oddenku dřevnatí. Květenství tvoří až 25 květů. Květy jsou drobné, nachově růžové. Koruna má trojcípý dolní pysk a vykrojený pysk horní. Kalich je trubkovitě zvonkovitý. Kvete v červenci až září. Celá rostlina příjemně aromaticky voní.
U nás roste v křovinách, ve světlých lesích, na pasekách, na slunných stráních a na mělkých půdách spíše alkalických. Často se pěstuje v zahradách. Původní areál rozšíření byl v oblasti Středomoří, začala se však pěstovat již od antiky a rozšířila se i do ostatních oblastí Evropy, kde i zplaněla. Původní je i v Malé Asii, na Kavkaze, Blízkém východě, Íránu, nižších polohách Himálaje, v jižní Číně a na Tchaj-wanu. Zavlečena byla i do severní Ameriky.
Co se sklízí: celá rostlina bez kořene
Kosmetický průmysl, gastronomie, farmacie, včelařství
Nať dobromysli obsahuje asi 0,4% silice (hlavně thymol a karvakrol) a asi 8% tříslovin, hořčiny, tanin, těkavý olej, gumopryskyřici, antioxidanty a další látky
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
• imunitní systém
• přirozenou obranyschopnost
• normální funkci střevního traktu a žaludku - střeva, peristaltika a trávení
• normální trávení
• normální funkci žlučníku
• normální funkci jater
• normální činnost kardiovaskulárního systému - krevní tlak
• normální funkci horních cest dýchacích
• normální činnost jater
• kojení
• duševní výkon - spánek
• je přírodní antioxidant
Dobromysl obsahuje tříslovinu, hořčinu, pryskyřici, minerální a další látky. Proto byla používána při nadýmání, průjmu a žaludečních bolestech, dezinfekci střevního traktu. Ale také na kašel a onemocnění dýchacích cest a menstruačních bolestech.
Lasagne ratatouille
Suroviny
1 ks cukety
1 ks lilku
1 ks papriky (kapie)
150 g rajčatového protlaku
420 g sýru ricotta
300 g lasagní
250 g mozzarelly
75 g parmezánu
2 ks vejce
220 ml rajčatového pyré
1 ks cibule
4 lžíce olivového oleje
3 lžíce parmezánu
1 lžička soli
1 lžička pepře
3 lžičky oregana
1/2 lžičky chilli koření
1 špetka muškátového ořechu
1 konzerva sterilovaných rajčat
2 stroužky česneku
Postup přípravy
Cuketu a lilek nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme hodinu potit.
Poté je osušíme a opečeme na pánvi nasucho.
Vyjmeme je a na pánev dáme trochu oleje.
Do pánve s olejem dáme cibuli nakrájenou na půlkolečka, utřený česnek a papriku nakrájenou na proužky. Opečeme a vrátíme cuketu a lilek.
Přidáme pyré, protlak a rajčata, oregano a chilli vločky.
Dusíme asi 20 minut. Osolíme a opepříme podle chuti.
Ricottová omáčka
Smícháme ricottu, vejce, strouhaný parmezán a muškátový oříšek.
Dvě lžíce této omáčky dáme na dno pekáčku a na to první plátky lasagní.
Potom dáme třetinu ricotty, část strouhané mozzarelly a polovinu zeleninové směsi.
Poté zopakujeme, horní vrstvu tvoří lasagne posypané parmezánem a oreganem.
Pečeme 40 minut na 180 °C.
Po vytáhnutí z trouby ještě necháme tak 10 minut odležet a teprve potom krájíme.
Další recepty z Oregana naleznete >>ZDE<<
Sušenou dobromysl můžete koupit >>ZDE<<
Dobromysl podle lidových mouder dokázala přičarovat lásku a patřila mezi tzv. "svatojánské kvítí" trhané na svátek sv. Jana. To mělo po celý rok ochraňovat lidi i domácí zvířata před nemocemi.