Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Semínka: Bazalka pravá zelená

Nový produkt

Bazalka pravá zelená

Ocimum basilicum

Bazalka se pěstuje přo čestvé lísty, které se používají jako koření v kuchyni ale také pro semínka, která jsou vhodná pro konzumaci

Počet semen: cca 400

Váha: 1 g

Výrobce: Moravoseed cz a.s.

Více informací

4 ks

17,00 Kč

Více informací

Základní údaje pro pěstování Bazalky pravé zelené ze semínek:

bazalka pravá semínka

Výsev: březen-duben

Sezóna: červenec až září, truhlík celoročně

Výsev a sezóna při pěstování doma: celoročně

Délka života: víceletá ale je pěstována jako jednoletka

Specifikace: bylinka

Náročnost: středně, teplomilná, náročná na zálivku, citlivá na mráz

Umístění: slunečné, vzdušné místo, zahrada, květináč

Škůdci: velmi odolná proti škůdcům a nemocem

Sklízíme: listy

Výška: 25 až 60cm

Barva listu: zelená

Barva květu: bílá

Množení: semínka

Původ rostliny: jižní Asie, střední Evropa

Pěstování: pěstování bazalky

Bazalku si můžete od března do dubna předpěstovat doma. Semínka se vysévají na povrch substrátu a klíčí asi 2 - 3 týdny při teplotě 18 – 25 °C. Při 4 - 6 listech rostlinky přesadíme do sponu 25 x 25 cm. Na venkovní stanoviště je však umístíme až po posledních mrazech.

Stanoviště vybereme slunečné, chráněné před nepříznivými klimatickými vlivy. Substrát dáme výživný a dobře prokypřený. Vylehčit ho můžete také perlitem.

Celoročně tuto rostlinku můžeme pěstovat doma. Venku ji zničí první mrazy.
Sběr a skladování:

Rostlinu je možné sklízet i třikrát do roka, sbírá se nať a listy. Nať by se měla sbírat v červnu, kdy je nejkvalitnější. Listy se sbírají v době před úplným rozkvětem, nejlépe v odpoledních hodinách. Bazalku sušíme přírodním teplem na stinném místě v tenkých vrstvách nebo umělým teplem, kdy teplota nesmí přesáhnout 40°C. Sušením rostlina neztrácí chuť, ale aroma mizí. Usušenou drogu uchováváme v dobře uzavřených nádobách na stinném a suchém místě.

Používané názvy:

bazalička, bazalika, bazilika, německý pepř, parfém lásky nebo voňavý hřebíček

Popis rostliny:

Bazalka nízká (20-40 cm) jednoletá bylina, s lysou lodyhou. Lodyha je větvená, se stopkatými, vstřícnými, vejčitými až podlouhlými listy, ve vyšších partiích zastřihovaně zubatými okraji. Horní listy přecházejí v malé, červenavé listeny. Má bílé květy, poměrně velké.
Historie + Výskyt:
Původní oblastí volného výskytu je Indie a jiné tropické oblasti Asie. Do Evropy byla bazalka přivezena v polovině 16. století a v současnosti se pěstuje většinou na zahradách, zřídka zplaní. Stanoviště, kde se bude bazalce dařit, by mělo být chráněné, rostlina vyžaduje přímé slunce.

Co se sklízí: listy

Využití:

Gastronomie, lidové léčitelství, magie, kosmetický průmysl, farmacie

Účinné látky:

Bazalka obsahuje hlavně silice (až 1,5 %) s hlavní složkou methylchavikolem (estragolem) a linaloolem a přibližně 5 % tříslovin, dále flavonoidy, glykosidy, éterické oleje s eugenolem a ocimem, bazalkový kafr, tanin, cinoel a jiné látky.

Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

Bazalka pravá

•    Duševní a kognitivní činnost - krevní oběh.
•    Normální funkce dýchacího systému.
•    Normální trávení.
•    Vylučování vody z organismu.
•    Zklidnění - relaxace - spánek.

Babské rady čili Škapulíř:

Odvar

1 polévkovou lžíci sušené bazalky zalijeme 1/4 l vařící vody a vaříme 10 minut. Odvar necháme vylouhovat 15 minut. Odvar pijeme 3× denně po jídle při poruchách trávicího ústrojí.

Vinný odvar

1 polévkovou lžíci sušených listů bazalky svaříme s 3/4 l vína a 1 lžící jedlého oleje a necháme vychladnout. Přecedíme a užíváme 1 až 2 lžičky po jídle. Tento vinný odvar je účinný při zácpě.

Nálev ze semen

2 až 3 lžičky semene z bazalky zalijeme 1/2 l vařící vody a vaříme 10 minut. Odvar necháme vylouhovat 15 minut. Pijeme při horečce, při obtížích s močením a při chorobách ledvin.

Bazalkové pesto

Několik listů bazalky, piniové ořechy nebo mandle, petrželku, nakrájený česnek, mletý pepř a parmazán jemně rozmixujeme v mixéru a na konec přidáme olej, aby se ze směsi vytvořila omáčka. Omáčku můžeme použít na jakýkoli druh těstovin.

Recepty:

Lasagne

Boloňská omáčka

•    1 ks cibule
•    sůl
•    250 g rajčata
•    1 lžíce olivový olej
•    1 stroužek česnek
•    pepř mletý
•    1 lžíce bazalka
•    4 lžíce červené víno
•    500 g mleté maso - hovězí
•    2 lžíce rajský protlak

Sýrová omáčka

•    50 g máslo
•    50 g hladká mouka
•    600 ml mléko
•    125 g sýr čedar
•    0,50 lžička muškátový oříšek
•    12 ks těstoviny na lasagne

Olej, jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek osmažíme do měkka. Vmícháme maso, po zhnědnutí masa přidáme rajčata, rajčatový protlak, víno, bazalku, sůl a pepř. Přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni 20-25 minut.

Sýrová omáčka: V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme mouku a minutu necháme osmažit. Postupně přidáváme mléko, přivedeme k varu při neustálém míchání, dokud omáčka neztuhne a není jemná. Přidáme muškátový oříšek. Přemístíme omáčku z ohně a vmícháme nastrouhaný sýr. Mícháme, dokud se nerozpustí.

Do pekáčku přijde nejprve vrstva boloňské omáčky, na to sýrová omáčka, pak lasagně, vrstvy opakujeme, ukončíme vrstvou boloňské omáčky a sýrové omáčky navrch. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30-35 minut, do mírného zhnědnutí sýrové omáčky, možno nechat déle, pokud omáčka nezhnědne.

Další recepty z Bazalky naleznete >>ZDE<<

Lidové moudro:

Dávní léčitelé v ní objevili pomocníka při potírání neduhů, a mnozí ji dokonce vysvětili na královnu všech bylin se zázračnou mocí. V Egyptě ji dávali do hrobek faraonům, vonné oleje z bazalky byly posvátným mazáním. A také Římané jí přisoudili další zajímavý přívlastek. Učinili z bazalky kouzelnici lásky.