Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Personalizovat |
Přijmout zvolené cookies |
Žádné produkty
Nový produkt
Bazalka pravá červená
Ocimum basilicum
Červenolistá forma bazalky se silně vonícími listy. Rostlinám se nejlépe daří na teplém a slunném stanovišti.
Počet semen: cca 250
Váha: 0,5g
Výrobce: Moravoseed cz a.s.
Omlouváme se, tento produkt je dočasně vyprodaný
Výsev: březen-duben
Sezóna: červenec až září, truhlík celoročně
Sezóna a výsev při pěstování doma: celoročně
Délka života: víceletá ale je pěstována jako jednoletka
Specifikace: bylinka
Náročnost: středně, teplomilná, náročná na zálivku, citlivá na mráz
Umístění: slunečné, vzdušné místo, zahrada, květináč
Škůdci: velmi odolná proti škůdcům a nemocem
Sklízíme: listy
Výška: 25 až 60cm
Barva listu: červená
Barva květu: bílá
Množení: semínka
Původ rostliny: jižní Asie, střední Evropa
Bazalku si můžete od března do dubna předpěstovat doma. Semínka se vysévají na povrch substrátu a klíčí asi 2 - 3 týdny při teplotě 18 – 25 °C. Při 4 - 6 listech rostlinky přesadíme do sponu 25 x 25 cm. Na venkovní stanoviště je však umístíme až po posledních mrazech.
Stanoviště vybereme slunečné, chráněné před nepříznivými klimatickými vlivy. Substrát dáme výživný a dobře prokypřený. Vylehčit ho můžete také perlitem.
Celoročně tuto rostlinku můžeme pěstovat doma. Venku ji zničí první mrazy.
Rostlinu je možné sklízet i třikrát do roka, sbírá se nať a listy. Nať by se měla sbírat v červnu, kdy je nejkvalitnější. Listy se sbírají v době před úplným rozkvětem, nejlépe v odpoledních hodinách. Bazalku sušíme přírodním teplem na stinném místě v tenkých vrstvách nebo umělým teplem, kdy teplota nesmí přesáhnout 40°C. Sušením rostlina neztrácí chuť, ale aroma mizí. Usušenou drogu uchováváme v dobře uzavřených nádobách na stinném a suchém místě.
bazalička, bazalika, bazilika, německý pepř, parfém lásky nebo voňavý hřebíček
Bazalka nízká (20-40 cm) jednoletá bylina, s lysou lodyhou. Lodyha je větvená, se stopkatými, vstřícnými, vejčitými až podlouhlými listy, ve vyšších partiích zastřihovaně zubatými okraji. Horní listy přecházejí v malé, červenavé listeny. Má bílé květy, poměrně velké.
Původní oblastí volného výskytu je Indie a jiné tropické oblasti Asie. Do Evropy byla bazalka přivezena v polovině 16. století a v současnosti se pěstuje většinou na zahradách, zřídka zplaní. Stanoviště, kde se bude bazalce dařit, by mělo být chráněné, rostlina vyžaduje přímé slunce.
Co se sklízí: listy
Gastronomie, lidové léčitelství, magie, kosmetický průmysl, farmacie
Účinné látky:
Bazalka obsahuje hlavně silice (až 1,5 %) s hlavní složkou methylchavikolem (estragolem) a linaloolem a přibližně 5 % tříslovin, dále flavonoidy, glykosidy, éterické oleje s eugenolem a ocimem, bazalkový kafr, tanin, cinoel a jiné látky.
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
• Duševní a kognitivní činnost - krevní oběh.
• Normální funkce dýchacího systému.
• Normální trávení.
• Vylučování vody z organismu.
• Zklidnění - relaxace - spánek.
Odvar
1 polévkovou lžíci sušené bazalky zalijeme 1/4 l vařící vody a vaříme 10 minut. Odvar necháme vylouhovat 15 minut. Odvar pijeme 3× denně po jídle při poruchách trávicího ústrojí.
Vinný odvar
1 polévkovou lžíci sušených listů bazalky svaříme s 3/4 l vína a 1 lžící jedlého oleje a necháme vychladnout. Přecedíme a užíváme 1 až 2 lžičky po jídle. Tento vinný odvar je účinný při zácpě.
Nálev ze semen
2 až 3 lžičky semene z bazalky zalijeme 1/2 l vařící vody a vaříme 10 minut. Odvar necháme vylouhovat 15 minut. Pijeme při horečce, při obtížích s močením a při chorobách ledvin.
Bazalkové pesto
Několik listů bazalky, piniové ořechy nebo mandle, petrželku, nakrájený česnek, mletý pepř a parmazán jemně rozmixujeme v mixéru a na konec přidáme olej, aby se ze směsi vytvořila omáčka. Omáčku můžeme použít na jakýkoli druh těstovin.
Lasagne
Boloňská omáčka
• 1 ks cibule
• sůl
• 250 g rajčata
• 1 lžíce olivový olej
• 1 stroužek česnek
• pepř mletý
• 1 lžíce bazalka
• 4 lžíce červené víno
• 500 g mleté maso - hovězí
• 2 lžíce rajský protlak
Sýrová omáčka
• 50 g máslo
• 50 g hladká mouka
• 600 ml mléko
• 125 g sýr čedar
• 0,50 lžička muškátový oříšek
• 12 ks těstoviny na lasagne
Olej, jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek osmažíme do měkka. Vmícháme maso, po zhnědnutí masa přidáme rajčata, rajčatový protlak, víno, bazalku, sůl a pepř. Přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni 20-25 minut.
Sýrová omáčka: V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme mouku a minutu necháme osmažit. Postupně přidáváme mléko, přivedeme k varu při neustálém míchání, dokud omáčka neztuhne a není jemná. Přidáme muškátový oříšek. Přemístíme omáčku z ohně a vmícháme nastrouhaný sýr. Mícháme, dokud se nerozpustí.
Do pekáčku přijde nejprve vrstva boloňské omáčky, na to sýrová omáčka, pak lasagně, vrstvy opakujeme, ukončíme vrstvou boloňské omáčky a sýrové omáčky navrch. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30-35 minut, do mírného zhnědnutí sýrové omáčky, možno nechat déle, pokud omáčka nezhnědne.
Další recepty z Bazalky naleznete >>ZDE<<
Dávní léčitelé v ní objevili pomocníka při potírání neduhů, a mnozí ji dokonce vysvětili na královnu všech bylin se zázračnou mocí. V Egyptě ji dávali do hrobek faraonům, vonné oleje z bazalky byly posvátným mazáním. A také Římané jí přisoudili další zajímavý přívlastek. Učinili z bazalky kouzelnici lásky.