Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Domácí šípková marmeláda: Recept na domácí šípkovou marmeládu

Suroviny:

1 kg očištěných šípků

800g krystalového cukru

šťáva ze 2-3 citronů, popř. citronová kůra

voda

pro dochucení můžeme přidat: vanilkový lusk nebo svitek celé skořice podle vlastní volby či hřebíček

Postup přípravy:

Šípky na povidla by se měly sbírat až po prvních mrazících, kdy změknou, a protože se velmi špatně čistí můžeme je dát na chvilku do mrazáku.

Chloupky ze šípků se při tepelném zpracování rozvaří a tak není třeba pracně odstraňovat a semínek se zbavíme pasírováním přes cedník.

Šípky zbavíme stopek a okvětí, dáme do kastrolu, zalijeme vodou tak aby byli potopené, a zvolna vaříme, až změknou. Měkké šípky prolisujeme přelisujeme přes jemné sítko. Pokud chcete mít marmeládu mírně hrubší konzistence, místo pasírování zvolte rozmixování.

Pak přidáme šťávu z citronů, cukr, želírovací prostředek. Následně tento protlak vaříme do zhoustnutí.

Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme a podle potřeby sterilujeme.

Domácí šípková marmeláda bez cukru:

Suroviny:

1 kg očištěných šípků

šťáva ze 2-3 citronů, popř. citronová kůra

voda

Pro dochucení můžeme přidat: vanilkový lusk nebo svitek celé skořice podle vlastní volby či hřebíček

Postup přípravy:

Šípky zbavíme stopek a okvětí, dáme do kastrolu, zalijeme vodou tak aby byli potopené, a zvolna vaříme, až změknou. Měkké šípky prolisujeme přelisujeme přes jemné sítko. Pokud chcete mít marmeládu mírně hrubší konzistence, místo pasírování zvolte rozmixování.

Pak přidáme šťávu z citronů, cukr, želírovací prostředek. Následně tento protlak vaříme do zhoustnutí.

Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme a 10-15 min. sterilujeme při 85 C.

Šípkovo-jablečná marmeláda:

Suroviny:

0,5 kg očištěných šípků zbavených peciček
1 kg cukru
1,5 kg jablek

Postup přípravy:

Očištěná jablka si rozvaříme s cukrem a s trochou vody.

Následně k nim přidáme očištěné plody šípků a vaříme do zhoustnutí.

Marmeládu plníme do vymytých sklenic, uzavřeme víčkem a otočíme dnem vzhůru.

.

>>Koupit sušený plod Šípkové růže<<