Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Zapékané brambory se sýrem, bazalkou a brokolicí Zapečené brambory s bazalkou recept

Velmi snadný recept, který zvládne každá začínající hospodyňka i malá kuchařka. Zapečené brambory jsou česká klasika, i když se jim říká Francouzské. Vařené brambory můžete proložit čímkoliv vás napadne, a zapéct ve skvělou lahůdku.

Ingredience:

1 - 1,5 kg brambory
1 balíček mozzarella
zeleninový vývar
čerstvá nebo mražená brokolice
1 ks hermelín
5 - 8 lístků čerstvá bazalka
sušená bazalka
sůl
smetana , či vejce a mléko na zalití

Postup přípravy:

Brokolici dáme vařit.

Hermelín a mozzarellu nakrájíme na plátky. Čerstvou bazalku nasekáme.

Brambory omyjeme a odrhneme nepoužitou drátěnkou nebo kartáčkem dočista. Brambory dáme vařit do osolené vody téměř doměkka. Poté je scedíme a necháme vychladit tak, abychom je mohli bez problémů nakrájet na kolečka.

Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Poklademe vrstvu bramborových plátků, posypeme brokolicí, sušenou bazalkou a kořením či bylinkami podle chuti. Na to položíme polovinu připraveného sýru. Navrstvíme znovu plátky brambor, opět posypeme kořením, ale tentokrát vynecháme sušenou bazalku a nahradíme ji bazalkou čerstvou. Opět poklademe plátky sýru.

Zapékané brambory se sýrem dáme péct do dobře vyhřáté trouby. Asi po 20-ti minutách pečení, přelijeme smetanovou zálivkou (smetana, sůl, mletý pepř) a necháme ještě asi dalších 15 minut zapékat. Hlídáme sýr, má snahu se připékat.