Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Jablečný koláč s plátky růží Jablečný koláč s růží recepty

Receptů na jablečný koláč je nepřeberné množství. Jablka jsou nejvděčnějším staročeským ovocem na pečení koláčů. Pojďme si dnes upéct klasický jablečný koláč se slavnostním nádechem, který růže vždy vyvolá.

Ingredience:

Těsto:

1 a 1/2 hrnek hladká mouka
1/3 Hera
1/3 máslo
1/3 voda (studená)

Náplň:

7–10 ks jablka
200 g krupicový cukr
2 lžíce polohrubá mouka
citronová šťáva
mletá skořice

Postup přípravy:

Těsto:

Hladkou mouku smícháme se solí a nastrouhaným studeným tukem. Když je těsto spojené (kousky tuku jsou ale vidět!), přidáme ledovou vodu a opět propojíme zamícháním měchačkou. Vzniklé těsto zabalíme do fólie a dáme asi na hodinu uležet do ledničky.

Náplň:

Jablka oloupeme, zbavíme je jádřinců a nakrájíme na menší kousky. Ty pokapeme citronovou šťávou, přidáme krupicový cukr, polohrubou mouku a trochu mleté skořice. Vše pečlivě promícháme.

Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme na dvě části – větší a menší.

Tou větší vyplníme dno a strany koláčové formy a propícháme vidličkou. Poté naneseme jablkovou náplň a na ní položíme okvětní plátky růží a na vrch malé kousky másla.

Nyní si ze zbylého těsta vyválíme kulatou placku na překrytí a položíme ji navrch koláče. Okraje těsta dobře zmáčkneme a spojíme.

Potřeme rozšlehaným vejcem a do horního těsta uděláme několik dírek špejlí.

Takto připravený koláč dáme ještě jednou do lednice a troubu si předehřejeme na 200° Celsia. Jablkový koláč pečeme při této teplotě zhruba 15 minut, poté teplotu snížíme na 175°Celsia a pečeme dalších asi 50 minut.