Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Diviznový med za studena  med z divizny

Suroviny:

Květy divizny

Cukr

Kvalitní alkohol

Postup přípravy:

Do čisté suché sklenice nasypeme žluté květy divizny, které zasypeme cukrem. Množství cukru je takové, aby květy byly cukrem dobře prosypané, a tak mohl vznikat výluh z divizny - sirup, o který usilujeme.

Další den proslazenou diviznu promícháme, přisypeme nové květy po dalším sběru a opět nové květy zasypeme cukrem.

Třetí den opět diviznu ve sklenici promícháme, přisypeme další květy z nového sběru, které opět prosladíme a pak necháme vše dva až tři dny v temnu a plátnem zakryté louhovat. Promíchat během louhování diviznu je žádoucí alespoň dvakrát, ale pozor na čistotu! Mícháme vždy čistou, nejlépe vyvařenou vařečkou.

Pak hotový sirup přecedíme přes plátno, abychom se zbavili pichlavých chloupků z divizny a případně i zbloudilých broučků. Plátno vymačkáme a diviznu NEVYHAZUJEME!

Med nebo sirup z květů divizny:

Suroviny:

400 diviznové květy

1 kg cukr

1 l voda

1 ks citron

Postup přípravy:

Květy divizny zalijeme litrem vroucí vody a necháme společně s na plátky pokrájeným omytým citronem zakryté louhovat 24 hodin.

Druhý den vše přes plátno přecedíme do hrnce, plátno s diviznou a citronem dobře vymačkáme a do čistého výluhu přidáme cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, aby nám vznikl sirup, který budeme používat například jako sladidlo do čajů nebo jako lék proti nachlazení.

Pokud chceme mít konzistenci medu, budeme volně vařit ještě o něco déle, do požadované hustoty. Hustotu vyzkoušíme tak, že lžičku medu necháme zchladnout na talířku.

Med nebo sirup plníme do čistých a suchých skleniček ještě vařící, dobře uzavřeme a necháme zchladnout. Skladujeme na suchém, tmavém místě (sklep, komora).

Macerát:

Diviznu z plátna dáme do sklenice, zalijeme ji kvalitním alkoholem tak, aby byla divizna potopená, uzavřeme a necháme macerovat cca týden. Během macerování promícháme otočením sklenice. Pak opět diviznu přecedíme přes plátno, dobře vymačkáme.

Sirup, který jsme vymačkali přes plátno, přelijeme do čistých, suchých skleniček či lahviček a dobře uzavřeme. Skladujeme v temnu a suchu, nejlépe ve sklepě nebo chladnější komoře.

.

>>Koupit sušený květ Divizny velkokvěté<<