Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Personalizovat |
Přijmout zvolené cookies |
Žádné produkty
Suroviny na 5L:
17,7 kg čerstvích nebo 700g sušených šípků
900g cukru
180 g studené vody
4,5L vody
5g kyseliny citronové
kvasinky Malaga nebo Champagne
Postup přípravy:
Vyzrálé šípky dobře opereme, okvětí a stopky nemusíme ořezávat
Zalijeme horkou vodou a necháme vyluhovat
Na kvašení použijeme asi o třetinu větší nádobu, než je obsah šípků
Přidáme citrónovou kyselinu
Jakmile aspoň polovina šípků klesne na dno, víno je vykvašené
Nálev můžeme zkvašovat ještě podruhé a potřetí, přidáme však kromě cukru ještě živnou sůl a to 2 g na 5 l vína
Víno stáčíme do níže postavených lahví hadičkou, která nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale cca 3 cm nade dnem (aby nenasála kal ze dna). Sklenice plníme až nahoru, aby i zátka byla vínem smáčena
Zátky vsuneme jen volně, nebo dáme jen vatové špunty, neboť víno nám bude ještě dokvašovat. Na láhve dohlížíme, aby byly plné
Usadí-li se u dna vína ještě kal, znovu víno přetočíme nebo čistíme taninem a želatinou. Na 10 l vína stačí 0,3 až 0,5 g taninu a 0,6 až 1 g želatiny. Želatinu rozpustíme v teplé vodě a v jiné nádobě rozpustíme tanin. Po důkladné promíchání přidáme do vína nejdříve tanin, dobře zamícháme, pak vlijeme želatinu a opět promícháme. Po zčištění víno znovu přetočíme
Teprve, když je víno úplně čisté, láhve pevně zátkujeme a ukládáme ležmo, aby zátka byla vínem smáčena
Zátky mají být nepoužití, málo pórovité a dlouhé. Před upotřebení zátky několik hodin namáčíme ve vodě 70 °C teplé a z této vody zátku po zátce vyjímáme, vsuneme do zátkovačky a zarazíme do hrdla láhve
Uložené láhve by měli být uskladněny při teplotě do 14 °C.
.