Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Personalizovat |
Přijmout zvolené cookies |
Žádné produkty
Nový produkt
Složení: 100% Brusnice borůvka list
Balení obsahuje: 30g, 40g. 60g, 100g, 200g
Původ: EU
100% přírodní produkt
Cévní soustava, zrak, těžké nohy, trávení, glukóza (cukr) v krvi, metabolismus glukózy, lipidů a bílkovin, nehty a vlasy, antioxidant
494 ks
Čičoretka, černá jahoda, černice, borůvčí, hafera, myrtovka
Brusnice borůvka je nízký, hustě rozvětvený keřík s opadavými listy. Vejčitě okrouhlé listy jsou na lodyze uspořádány střídavě, jsou lysé s krátkými řapíky. Naopak květy jsou výrazně stopkaté, objevují se již od dubna do června. Listy borůvky světle zelenou korunu a zakrnělý kalich. Plodem brusnice borůvky jsou borůvky, černomodré bobule, v nichž nalezneme při podrobnějším zkoumání mnoho drobných semen. Dozrávají až od června do září, ale ve vyšších polohách vždy později.
Roste ve velké části Evropy, v jižní Evropě však jen málo, např. chybí v jižním Španělsku, jižní Itálii a jižním Řecku. Dále roste na Kavkaze, na Islandu, výjimečně i v Grónsku a v Asii na Sibiři s přesahem do severního Mongolska a do provincie Xinjiang v Číně a do Japonska. V Severní Americe je rozlišován poddruh Vaccinium myrtillus subsp. oreophilum (některými autory považovaný i za samostatný druh V. oreophillum) a jeho areál tam zaujímá západní část USA a jihozápadní Kanadu.
První dochované zmínky o využívání borůvek se datuje do 12. století. Lidé je však pravděpodobně sbírali již dávno předtím. Ve 12. století borůvky doporučovala známá abatyše, bylinkářka a skladatelka Hildegarda z Bingenu na celou řadu nemocí, včetně onemocnění dýchacího ústrojí.
Plody, listy
Domácí kuchyně, gastronomie, farmacie, lidové léčitelství.
V kuchyni: její plody se používají pro přípravu různých pokrmů a nápojů, jako jsou borůvkové knedlíky, borůvkové muffiny, borůvkové smoothie, borůvková marmeláda, borůvkový sirup, borůvkové víno nebo borůvkový likér.
V zahradnictví: její keře jsou pěstovány jako okrasné rostliny nebo jako živý plot. Jsou dlouhověké a nenáročné na pěstování.
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus) podporuje:
Účinné látky, které obsahuje brusnice borůvka, jsou například kyanidin-3-galakturonát, kyselina quinic a kyselina chlorogenová. Tyto látky mají antioxidační, protizánětlivé a antialergické vlastnosti. Mohou pomoci při alergiích, kožních onemocněních, ledvinových problémech a snižování hladiny cukru v krvi.
Brusnice borůvka se používala jako zdroj vitamínů a minerálních látek i na různé zdravotní problémy, jako jsou alergie, kožní onemocnění, ledvinové problémy, snižování hladiny cukru v krvi, průjmy, záněty ústní dutiny a další.
Recepty:
Odvar z listů borůvky
1 lžíce sušených listů borůvky necháme cca ½ minuty povařit v ½ L vody.
Popíjíme celý den po doušcích
Za 2. světové války byly borůvky například součástí jídelníčků anglických letců, provádějících noční nálety a dnes slouží k výrobě přípravků, zlepšujících vidění při umělém osvětlení a jsou součástí stravy kosmonautů.
Skladujte v suchu, v nejlépe ve skleněné vzduchotěsné nádobě na temném místě
Neobsahuje žádné alergeny. Ale bylinky sami mohou být alergeny. Pokud jste na nějakou bylinku či její část přecitlivělí nebo dokonce alergičtí, nepoužívejte jí.
Alergeny dle nařízení Evropské unie 1169/2011EU, čl.44, odst. 1 a) o poskytování informací o potravinách
Výrobek neobsahuje alergenní látky a ani při jeho výrobě nebyly použity produkty, které by obsahovaly tyto alergeny: lepek, korýši, vejce, ryby, arašídy, sója, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezam, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob a měkkýši
Na základě nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 nemůžeme jako prodejci u tohoto produktu uvádět žádná Radou neschválená výživová a zdravotní tvrzení. Bohužel Vám zde k této položce nemůžeme více uvést a můžeme Vás pouze odkázat na volně dostupné zdroje z internetu Wikipedia.org – Brusnice borůvka