Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Personalizovat |
Přijmout zvolené cookies |
Žádné produkty
Nový produkt
K podpoře chuti k jídlu ho používali již staří Egypťané, Řekové i Římané.
Složení: 100% sušený kořen Hořce žlutého
Balení obsahuje: 80g, 100g, 150g, 250g, 500g
Původ: EU
100% přírodní produkt
Trávení, osvěžení těla
586 ks
Používané názvy:
Encián, gencián, nepravá angostura, postřelenec, trlič, žlučník
Popis rostliny:
Hořec žlutý je statná, 50 až 140 cm vysoká vytrvalá bylina s nevětvenou přímou olistěnou lodyhou. Listy jsou nápadné, vejčitého tvaru, až 30 cm dlouhé, poněkud podobné listům kýchavice (Veratrum). Na bázi lodyhy je vyvinuta přízemní listová růžice. Lodyha je tlustá, dutá. Dolní lodyžní listy jsou krátce řapíkaté, horní jsou přisedlé. Listy mají velmi výraznou žilnatinu, tvořenou 5 až 7 souběžnými žilkami. Květenství je vrcholové, květy jsou nahloučeny v paždí 2 až 6 párů listovitých listenů. Květy jsou pětičetné, oboupohlavné. Kalich je nepravidelný, s jedním zářezem sahajícím téměř až k bázi a s krátkými cípy. Koruna je jasně žlutá, s kratičkou trubkou a asi 2 až 3 cm dlouhými úzkými cípy. Nitky tyčinek jsou přirostlé k bázi koruny. Prašníky srůstají okolo čnělky v trubičku. Semena jsou světle hnědá, asi 3 mm dlouhá.
Historie + Výskyt:
Hořec žlutý se přirozeně vyskytuje v Alpách, Vogézách, Schwartzwaldu, v Pyrenejích a na Balkánském poloostrově. V Alpách se jako výrazný prvek vegetace vyskytuje na alpínských a subalpínských loukách, v západní části v nominátním poddruhu, z jihovýchodních oblastí Alp jsou uváděny poddruhy Gentiana lutea subsp. symphyandra a Gentiana lutea subsp. vardjanii. V České republice není hořec žlutý původní, ve 20. a 30. letech 20. století byl však vysazován pro farmaceutické potřeby a pro výrobu likérů. Byl vysazen v Krkonoších, v Krušných a Orlických horách, na Šumavě a v Hrubém Jeseníku.
K podpoře chuti k jídlu ho používali již staří Egypťané, Řekové i Římané.
Co se sklízí: plody – koření, čerstvé listy – jako čertsvá bylina
Využití:
Lidové léčitelství, magie, gastronomie, farmacie
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
Hořec žlutý (Gentiana lutea) podporuje:
Účinné látky:
Obsahuje trisacharid gencianózu a genciobiózu, žlutá barviva gentisin a izogentisin, flavonové glykosidy a pyridinové alkaloidy. Jsou tohlavně glykosidní hořčiny, ze kterých je to nejvíce gentiopikrinum a gentiamarinum. Dále obsahuje silici, cukry a třísloviny.
Babské rady čili Škapulíř:
Recepty:
Aperitiv z Hořce žlutého
Suroviny
2 díly sušeného kořene Hořce žlutého
1 díl sušené pomerančové kůry
½ dílu mletého kardamomu
Postup přípravy:
Vše dobře promíchejte a vsypte do 1L kvalitního alkoholu
Lidové moudro:
Dříve se jeho alkoholický výtažek používal také při mdlobách, protože lehce zvyšuje krevní tlak.
Skladujte v suchu, v nejlépe ve skleněné vzduchotěsné nádobě na temném místě
Neobsahuje žádné alergeny. Ale bylinky sami mohou být alergeny. Pokud jste na nějakou bylinku či její část přecitlivělí nebo dokonce alergičtí, nepoužívejte jí.
Alergeny dle nařízení Evropské unie 1169/2011EU, čl.44, odst. 1 a) o poskytování informací o potravinách
Výrobek neobsahuje alergenní látky a ani při jeho výrobě nebyly použity produkty, které by obsahovaly tyto alergeny: lepek, korýši, vejce, ryby, arašídy, sója, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezam, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob a měkkýši
Léčivé účinky:
Na základě nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 nemůžeme jako prodejci u tohoto produktu uvádět žádná Radou neschválená výživová a zdravotní tvrzení. Bohužel Vám zde k této položce nemůžeme více uvést a můžeme Vás pouze odkázat na volně dostupné zdroje z internetu Wikipedia.org - Hořec žlutý
!!! Při požití většího množství Hořce žlutého hrozí podráždění sliznice trávicího traktu a následná nevolnost, zvracení a bolesti hlavy.!!!