Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Lopuch větší - kořen

Nový produkt

V Evropě byl lopuch větší konzumován ve středověku jako zelenina

Složení: 100% sušený kořen Lopuchu většího

Balení obsahuje: 80g, 100g, 150g, 250g, 500g

Původ: EU

100% přírodní produkt

Horní cesty dýchací, imunita, pokožka, trávení, vylučování vody z organismu, klouby a chrupavky

Více informací

293 ks

41,00 Kč

Více informací

Lopuch větší - Arctium lappa Lopuch kořen prodej bylin

Používané názvy:

Babí kořen, babky, bardana, bodlák, čumbrk, čumbrt, devětsil, filantropus, hořké listí, hořký list, hořký lupen, choce, chytavky, ježek, ježíky, ježky, kloboučí, knoflíčí, knoflíky, kolka, kudláček, kudlačka, lapa, lapáčky, lepáček, lepík, lidumil, lop, lopouch, lopoun, lopoucha, lopucha, lopůn, lopuní, lopuň, lupen, lupen široký, lupen velký, lupen vysoký, makabule, makrabule, makrobule, nouze, řepík, řepík hořký, řepíky, široký lupen, věstníkový kořen, vlci, vlk, vlky, vysoký lupen, žebrácké knoflíky, žebrácké vši

Popis rostliny:

Mohutná bylina se silným kůlovým kořenem sahajícím do hloubky až 70 cm. Lodyha je silná, rýhovaná, vyplněná dření. Listy jsou velké, široce srdčité, řapíkaté, řapík rovněž vyplněn dření; přízemní listy jsou s čepelí až 50 cm dlouhé a 40 cm široké. Lodyžní listy jsou střídavé, menší než přízemní, oboje na spodní straně s bílým povlakem chlupů, celokrajné. Nachově červené trubkovité květy jsou v kulovitých úborech o průměru 3 až 3,5 cm. Jejich zákrov je tvořen listeny s hákovitou špičkou, které se po zaschnutí zachycují ve zvířecí srsti a zajišťují tak šíření semen.

Historie + Výskyt:

Lopuch větší je hojně rozšířen po celém mírném pásmu Evropy a Asie jako plevel u cest, na rumištích nebo dalších sušších půdách. Jinde ve světě je zavlečen.
V druhé polovině 20. století obliba lopuchu značně narostla a lopuch se dočkal mezinárodní obliby kvůli svému využití v kulinářství díky vysoké popularitě v rámci makrobiotických diet, které podporují jeho konzumaci.

Co se sklízí: kořeny, listy, výhonky, řapíky, semena

Nezdřevnatělý kořen lopuchu se sbírá na podzim (září až říjen) nebo z jara (březen až duben)

Využití:

Gastronomie, lidové léčitelství, magie, kosmetický průmysl, farmacie

Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

Lopuch větší (Arctium lappa) podporuje:

  • normální funkce horních cest dýchacích / imunita
  • normální stav pokožky
  • normální trávení
  • vylučování vody z organismu
  • normální stav kloubů a chrupavek

Účinné látky:

Obsahuje silice, třísloviny, slizy, hořčiny, některé minerály, proteiny, glykosidy (arkciín), kyselinu palmitovou a stearovou a zejména vysoký podíl inulinu (až 50 %)

Babské rady čili Škapulíř:


Lopuch způsobuje mírný průjem, vyvolává pocení a posiluje při jarní únavě.

Odvar z lopuchového kořene

2 lžičky sušeného drceného kořene lopuchu krátce povaříme v půl litru vody, následně přecedíme a popíjíme v průběhu dne.

Recepty:

Plněné lopuchové listy:

Suroviny:

200 g mletého masa
hrnek vařené rýže
nakrájená cibule
lžička mletého zázvoru
trochu pepře
skořice
koriandr
2 stroužky drceného česneku
lžička bazalky
lžíce petrželky
lžíce rajčatového protlaku
sůl

Postup přípravy:

1.    8-12 mladých lopuchových listů krátce spaříme ve vroucí osolené vodě.
2.    Naplníme je nádivkou, svineme do balíčku.
3.    V kastrolu na másle zpěníme cibuli, přidáme oloupaná pokrájená 2 jablka a na to uložíme lopuchové balíčky. Podlijeme vývarem a dusíme pomalu 40 minut.
4.    Hotové pokapeme kysanou smetanou, přidáme vydušenou šťávu s jablky a podáváme s rýží.

Mladé listy se přidávají do salátů nebo polévek a jednoleté kořeny se jedí syrové, vařené nebo pečené, dávají se do polévek místo brambor a připravují se z nich karbanátky. Lopuchem lze nahradit i mrkev, petržel nebo pastinák.

Lidové moudro:

V Japonsku se lopuch pěstuje pod jménem „Gogo“ jako kulturní rostlina. Japonci si pražené kořeny přidávají do kávy místo cikorky. V Evropě byl lopuch větší konzumován v dobách středověku jako zelenina.
Dle Plinia měl lopuch léčivou moc jen za zvláštních ceremonií: musí se totiž dobývat ze země bez železného nástroje a odříkávat přitom kouzelné formule

Skladujte v suchu, v nejlépe ve skleněné vzduchotěsné nádobě na temném místě

Neobsahuje žádné alergeny. Ale bylinky sami mohou být alergeny. Pokud jste na nějakou bylinku či její část přecitlivělí nebo dokonce alergičtí, nepoužívejte jí.

Alergeny dle nařízení Evropské unie 1169/2011EU, čl.44, odst. 1 a) o poskytování informací o potravinách

Výrobek neobsahuje alergenní látky a ani při jeho výrobě nebyly použity produkty, které by obsahovaly tyto alergeny: lepek, korýši, vejce, ryby, arašídy, sója, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezam, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob a měkkýši

Léčivé účinky:

Na základě nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 nemůžeme jako prodejci u tohoto produktu uvádět žádná Radou neschválená výživová a zdravotní tvrzení. Bohužel Vám zde k této položce nemůžeme více uvést a můžeme Vás pouze odkázat na volně dostupné zdroje z internetu Wikipedia.org - Lopuch větší