Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Kopřiva žahavka nať a list

Nový produkt

V minulosti měla mimo jiné Kopřiva za účel odhánět zlé duchy a čarodějnice

Složení: 100% Kopřiva žahavka sušená

Balení obsahuje: 20g, 40g, 60g, 100g, 200g

Původ: EU

100% přírodní produkt 

Kosti, vlasy a nehty, cévní soustava – těžké nohy, protizánětlivá, nervová a duševní rovnováha, koncentrace a intelektuální aktivita

Více informací

528 ks

33,00 Kč

Více informací

Kopřiva žahavka – Urtica urens   Kopřiva sušená bylinky

Používané názvy:

Kopřiva, velká kopřiva pyhlavá, kopřiva žahavá, kropiva, pokřiva, prhlava, prhlavka, prhlinka, prlice, pyhlavka, včela rostlinného světa, žahava, žahavka, žáhavka, žíhavka, žihlava nebo žihlavka.

Popis rostliny:

Lodyha je čtyřhranná, dorůstající do 10–30 cm, bývá v horní polovině větvená a její barva je zelená až hnědozelená s žahavými chlupy na povrchu. U kopřivy žahavky nalezneme drobné listy kopinaté nebo vejčité s ozubenými okraji a žahavými chlupy.Čepel listu je dlouhá 1,5–4 cm a na bázi klínovitě zúžená až uťatá.

Historie + Výskyt:

Vyskytuje se na celém území České republiky od nížin až po hornaté oblasti, kde jsou půdy bohaté na živiny.[2] Nejčastější místa výskytu jsou rumiště, pole, zahrady a opuštěné příbytky. V zahradnictví je brána především jako nežádoucí plevel.[3] Tuto rostlinu můžeme nalézt téměř po celém světě, avšak nejhojněji se vyskytuje v Evropě, Malé Asii, na Kavkazu, v Severní a Jižní Americe, Austrálii a v jižní Africe

Staří Římané si šlehali revmatické klouby svazkem kopřiv, a aby se zahřáli, přikládali si drcené kopřivy přímo na tělo. To u nás byla odpradávna dávána do souvislostí s tajemnými silami. Věřilo se například, že dokáže odehnat zlé duchy a čarodějnice. Proto se přidávala dobytku do píce, aby ho ochránila před působením zlých sil. Kopřiva zakopaná v rohu čerstvě zoraného pole ho chránila před housenkami a všetečným ptactvem. Kopřiva měla i své speciální použití a to v případech, kdy nebyla jistota, že mrtvý člověk je skutečně po smrti

Co se sklízí: listy, stvol

Kopřivy se sbírají od dubna do září. Při sběru je dobré používat rukavice, jelikož kopřivy pálí. Nejvhodnější jsou rostliny sebrané mladé v jarních měsících. Kopřivy sbíráme na prosluněných místech, naopak se vyhýbáme místům, kde se kopřivám podezřele dobře daří. Protože tato místa často bývají zamořena dusičnany.

Správně usušená kopřivová nať a listy si ponechávají tmavozelenou barvu, mají charakteristický zápach a mírně nahořklou chuť. Usušená kopřiva nikdy nesmí být černá, černé listy ji znehodnocují. Kopřiva patří mezi ty rostliny, které se snadno zapařují.

Využití:

Potravinářství, domácí kuchyně, farmacie, lidové léčitelství, mystické užití

Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

Kopřiva žahavka (Urtica urens) podporuje:

  • normální stav kostí, vlasů a nehtů
  • normální činnost cévní soustavy – pomáhá proti těžkým nohám
  • protizánětlivé působení
  • nervovou a duševní rovnováhu
  • koncentraci a intelektuální aktivitu
  • normální stav pokožky
  • vylučování vody z organismu
  • normální činnost kardiovaskulárního systému
  • normální činnost ledvin a vylučování
  • osvěžení těla, vitalitu a energii
  • normální stav kloubů
  • přirozenou obranyschopnost a imunitní systém
  • normální funkci prostaty
  • normální funkci dýchacího systému
  • hojení ran, boj proti lupům

Účinné látky:

Proteiny v kopřivě převyšují téměř dvakrát obsah proteinů v sójových bobech. Obsahuje také velké množství minerálů Ca, Mg, K, P, Fe. Obsahuje dále vitamin C, B, karoten, chlorofyl, třísloviny, glukokininy, celulózu acetylcholin, sacharidy, bílkoviny, fytoncidy apod.

Babské rady čili Škapulíř:

Nálev, čaj z kopřivy:

Vrchovatou čajovou lžičku na 1/4 litru vody pouze spaříme a krátce vyluhujeme.

Kopřivová tinktura:

Na jaře nebo na podzim vykopaný oddenek očistíme ve vodě kartáčem, nadrobno  pokrájíme a naplníme do láhve až po hrdlo. Zalejeme 30-40% žitnou pálenkou a necháme stát čtrnáct dnů  na teplém místě.

Kopřivová koupel nohou:

Dvě hrsti dobře umytého oddenku a čerstvé kopřivy (stonky a listy) dáme na noc do  pěti litrů vody a druhý den vše ohřejeme až k varu. Ve vodě tak teplé, jak sneseme, koupeme nohy dvacet  minut. Během procedury zůstává kopřiva ve vodě. Koupel můžeme dvakrát i třikrát opakovat, když stejný  obsah opět ohřejeme.

Kopřivový výluh na vlasy:

Čtyři až pět vrchovatých dvou hrstí čerstvé nebo sušené kopřivy dáme do pěti litrů  studené vody a pomalu zahřejeme k varu. Necháme ještě pět minut vyluhovat. Když použijeme oddenek  kopřivy, dáme jednu dvouhrst na noc do studené vody, druhý den zahřejeme do varu a necháme ještě 10  minut vyluhovat. V tomto případě bychom měli hlavu umývat jádrovým mýdlem.

Kopřivový sirup:

250 g čerstvé nati zalijeme 1/2 1 studené vody, necháme 10 minut vařit, pod pokličkou v chladnu vyluhovat do druhého dne (24 hodin). Poté slijeme, vymačkáme a výluh smícháme s 1/2 kg medu. Uchováváme v lednici.

Odvar z kořenu kopřivy:

20 g čerstvých kořenů omyjeme, pokrájíme na kousky, zalijeme 1/2 1 studené vody, necháme 10 minut vařit a 10 minut vyluhovat. Polovinu vypijeme hned, druhou polovinu slijeme do termosky a vypijeme po cca 8 hodinách.

Čerstvá šťáva z kopřivy:

čerstvou nať odšťavíme na odšťavovači nebo umeleme a vymačkáme šťávu. Denní dávku uchováváme v lednici, užíváme 3x denně kávovou lžičku do sklenice vlažné vody 20 minut před jídlem .

Recepty:

Velikonoční nádivka Recepty Kuře s nádivkou z kopřiv

Suroviny

100 g anglické slanina
300 g uzené vepřové maso
4 ks vejce
4 - 5 ks rohlík
mletý černý pepř, sůl
1 miska kopřiv
4 ks vejce natvrdo
1 sklenka mléko

Postup přípravy

1. Kopřivy očistíme, natrháme a spaříme. Rohlíky nakrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem a necháme nasáknout. Maso nakrájíme na kostičky, slaninu na tenké plátky a vejce také na plátky.

2. Do rohlíků přidáme maso, kopřivy a podle chuti směs osolíme a opepříme. Zalijeme 4 rozkvedlanými vejci a promícháme. Chlebíčkovou formu vyloženou pečicím papírem pokryjeme tenkými plátky anglické slaniny. Naplníme ji polovinou nádivky, poklademe kolečky vajec a zakryjeme zbylou nádivkou.

3. Kopřivovou velikonoční nádivku vložíme do trouby a pečeme ji zvolna asi 45 minut.

4. Upečenou kopřivovou nádivku podáváme s přílohou podle chuti. Kopřivová velikonoční nádivka je dobrá teplá i studená.

Lidové moudro:

Mráz kopřivu nespálí.

Omrznou-li kopřivy, omrznou i brambory.

Kopřiva dvoudomá pověšená v domě platila za silný ochraňující prostředek před všemi nemocemi. Pokud přesto někdo v domě onemocněl, byl kopřivou vyšlehán.

Skladujte v suchu, v nejlépe ve skleněné vzduchotěsné nádobě na temném místě

Neobsahuje žádné alergeny. Ale bylinky sami mohou být alergeny. Pokud jste na nějakou bylinku či její část přecitlivělí nebo dokonce alergičtí, nepoužívejte jí.

Alergeny dle nařízení Evropské unie 1169/2011EU, čl.44, odst. 1 a) o poskytování informací o potravinách

Výrobek neobsahuje alergenní látky a ani při jeho výrobě nebyly použity produkty, které by obsahovaly tyto alergeny: lepek, korýši, vejce, ryby, arašídy, sója, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezam, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob a měkkýši

Léčivé účinky:

Na základě nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 nemůžeme jako prodejci u tohoto produktu uvádět žádná Radou neschválená výživová a zdravotní tvrzení. Bohužel Vám zde k této položce nemůžeme více uvést a můžeme Vás pouze odkázat na volně dostupné zdroje z internetu Wikipedia.org - Kopřiva žahavka