Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Bez černý květ

Nový produkt

Před Heřmánkem smekni, před Bezem klekni.

Složení: 100% Bez černý sušený květ

Balení obsahuje: 30g, 40g. 60g, 100g, 200g

Původ: EU

100% přírodní produkt

Obranyschopnost, imunita, dýchací cesty, čištění a vylučování vody z organismu, kontrola tělesné hmotnosti, oxidační stres, glukóza v krvi, únava a vyčerpání, tvorba kolagenu, cévy, kosti, chrupavky, kůže, zuby, antioxidant

Více informací

Omlouváme se, tento produkt je dočasně vyprodaný

43,00 Kč

Více informací

Bez černý - Sambucus nigra  Bez černý

Používané názvy  

Bezinky, hulák, psí bez, smradlavý bez, kozičky bzí, černá bzinka, habzina, jidášovy uši, kašička, kozíček, psounský bez, pukač, smradlavka, zebrový květ, hural, smradinky, kosmatice (bezový květ), smrdibez, chebzí, bzejna, hural, kozičky, smradinky, kašička

Popis rostliny

7 až 10 metrů vysoký keř, který kvete v červnu až červenci, a to v bohatých soukvětích. Květy mají žlutobílou barvu, která přechází až do odstínu slonové kosti. V době květu kolem sebe Bezinka šíří specifické a velmi silné aroma. Plody bezu jsou malé, černé, kulaté, lesklé peckovice. Začínají dozrávat koncem srpna.

Historie a Výskyt

Bez černý se vyskytuje v naší přírodě od pradávna. Řadí se mezi původní Evropské rostliny. Vyskytuje se i v Asii a to v oblasti od Malé Asie přes Kavkaz po Kaspické moře.

Roste na vlhkých lesních mýtinách, na kamenitých místech, v roklích, na mezích, u cest a na rumištích. V přírodě roste volně na světlých i polo stinných místech. Vyskytuje se též hojně na venkově na plotech a domech a v zahradách.

Co se sklízí z Černého bezu:

Květy - sirup, čaj, limonáda či šťáva, můžete je obalit v těstíčku, osmažit (kosmatice), použít jako náplň do bylinných pytlíčků, které se po zahřátí přikládají na místa, kde vás trápí revma, či součást blahodárné koupele

Plody - vína, likéry, marmelády a džemy, zavařeniny, šťávy, dezerty, omáčky, povidla, dříve i kaše a polévky

Čerstvé plody se dle některých zde uvedených pramenů nedoporučuje konzumovat, protože mají projímavé účinky; tepelná úprava či sušení škodlivé látky neutralizuje.

Využití:

Potravinářství, domácí kuchyně, farmacie, lidové léčitelství, mystické užití

Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

Bez černý (Sambucus nigra L) podporuje:

  • přirozenou obranyschopnost
  • normální funkci dýchacího systému
  • normální funkci imunitního systému
  • čištění a vylučování vody z organismu
  • kontrolu tělesné hmotnosti
  • ochrana buněk před oxidačním stresem
  • normální hladinu glukózy v krvi
  • snížení míry únavy a vyčerpání
  • tvorbu kolagenu pro udržování normální funkce cév, kostí, chrupavek, kůže a zubů
  • má antioxidační účinky

Účinné látky:

Květy - glykosidy sambunigrin, rutin,[12] bioflavonoidy, antokyany, cholin, éterické oleje, taniny, tříslovinu, slizovité látky, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny

Plody - glykosidy, antokyan, karoteny, vitamin C, B, cholin[12] organické kyseliny, cukr

Babské rady čili Škapulíř:

Pokud se potřebujete na zahradě zbavit krtka tak stačí, když mu čerstvé listy černého bezu zahrabete rovnou do nory. Specifický zápach tlejících listů by měl donutit krtka k odstěhování se

Recepty

Šťáva z černého bezu

Suroviny

40 ks bezové květy

80 g kyselina citronová

3 ks citron 3–4ks (já dávám limetky)

2 kg cukr krupice 1,5–2kg (může být krystalový)

Postup přípravy Sirup z černého bezu

  1. Květy bezu opatrně opláchněte studenou vodou tak, abyste z nich neomyli všechen pyl – to on určí kvalitu sirupu a předá mu své léčivé poselství! Dva a půl až tři litry vody nechte přejít varem. Vsypte kyselinu citronovou a poté nechte vychladnout.
  2. Květy a na kolečka pokrájený dobře omytý citron (nejlépe v biokvalitě) přelijte v míse zcela vychladlou vodou s kyselinou citronovou, překryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin louhovat
  3. Po té výluh přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou do nerezového hrnce. Vsypte cukr (mělo by ho být tolik, kolik je tekutiny – 1 l tekutiny = 1 kg cukru). Za občasného míchání zahřejte, až se cukr zcela rozpustí a ze dna hrnce začnou k hladině stoupat bublinky.
  4. Horkou tekutinu okamžitě vlijte do předem připravených vysterilizovaných sklenic či láhví, uzavřete víkem a dnem vzhůru nechte vychladnout. Pak láhev otočte a uskladněte nejlépe na tmavším a chladnějším místě. Neotevřený vydrží sirup až 365 dní, po otevření skladujte v ledničce maximálně týden

Lidové moudro:

Před Heřmánkem smekni, před Bezem klekni

Nevěstě by se měla darovat bezová sazenice, aby si ji mohla vysadit k novému příbytku. Bez Slované chápali jako svůj posvátný strom. 

Skladujte v suchu, v nejlépe ve skleněné vzduchotěsné nádobě na temném místě

Neobsahuje žádné alergeny. Ale bylinky sami mohou být alergeny. Pokud jste na nějakou bylinku či její část přecitlivělí nebo dokonce alergičtí, nepoužívejte jí.

Alergeny dle nařízení Evropské unie 1169/2011EU, čl.44, odst. 1 a) o poskytování informací o potravinách

Výrobek neobsahuje alergenní látky a ani při jeho výrobě nebyly použity produkty, které by obsahovaly tyto alergeny: lepek, korýši, vejce, ryby, arašídy, sója, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezam, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob a měkkýši

Léčivé účinky:

Na základě nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 nemůžeme jako prodejci u tohoto produktu uvádět žádná Radou neschválená výživová a zdravotní tvrzení. Bohužel Vám zde k této položce nemůžeme více uvést a můžeme Vás pouze odkázat na volně dostupné zdroje z internetu Wikipedia.org - Bez černý