Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Personalizovat |
Přijmout zvolené cookies |
Žádné produkty
Nový produkt
Z archeologických nálezů vyplývá, že jahody trhali už naši prapředci v době kamenné. Oblíbené byly také ve starověku, kdy je známý řecký lékař Hippokrates oceňoval pro jejich účinky.
Složení: 100% Jahodník obecný sušený list
Balení obsahuje: 20g, 40g, 60g, 100g, 200g
Původ: EU
100% přírodní produkt
Trávení: proti průjmová aktivita
490 ks
Používané názvy:
Červené jahody, jahodníček, jahodník pospolitý, podzemek, podzemská jahoda, zemnice nebo zemské jahody.
Popis rostliny
Jahodník je vytrvalá víceletá bylina, rozmnožuje se vegetativně přízemními šlahouny, které vyrůstají z úžlabí řapíkatých trojčetných listů složených z vejčitých pilovitých lístků. Šlahouny pak na mnoha místech zakořeňují, čímž vznikají nové, samostatné rostliny. Obvykle oboupohlavné bílé květy mají pětičetný kalich s pěti korunními lístky a jsou uspořádány v řídkých vrcholičnatých květenstvích. Každý květ má větší počet přisedlých semeníků a mnoho tyčinek. Semeníky po opylení dozrávají v plody – nažky. Současně se zvětšuje květní lůžko, jež v době zrání dužnatí a červená. Vzniká tak souplodí nažek zapuštěných do povrchu červeně zbarvené dužniny neboli jahoda, jež bývá nesprávně označována jako plod.
Historie a Výskyt
Z archeologických nálezů vyplývá, že jahody trhali už naši prapředci v době kamenné. Oblíbené byly také ve starověku, kdy je známý řecký lékař Hippokrates oceňoval pro jejich účinky. Opravdu ve velkém je však začali pěstovat až mniši v klášterních zahradách v pozdním středověku, o čemž se zmiňují tehdejší herbáře.
U nás je hojný zejména na pasekách, lesních okrajích, spáleništích, mezích, travnatých stráních a světlých listnatých i jehličnatých lesích od nížin do hor. Je rozšířen po celé Evropě a Sibiři, zasahuje i daleko na sever. Zplaněle se vyskytuje i ve východní Asii, v Japonsku, v Severní Americe, na Jávě, na ostrovech Mauritiu a Bourdonu, v jižní Austrálii, na Tasmánii a na Novém Zélandu.
Co se sklízí:
Mladé listy nebo kořen a zralé plody.
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
Jahodník obecný podporuje:
Využití:
Včelařství, farmacie, lidové léčitelství, mystické užití, zahradnictví
Účinné látky
Obsahují značné množství kyseliny salicylové a řadu dalších organických kyselin, dále mají vysoký obsah cukrů a vitaminu C, aromatické látky, pektiny a třísloviny.
Babské rady čili Škapulíř:
Proti případné kopřivce, kterou mohou vyvolat kyseliny a vonné látky v jahodách obsažené, doporučuje lidová moudrost kombinaci jahod se smetanou či s jinými mléčnými produkty, nebo s medem.
Recepty
Nálev z listů jahodníku
1 čajovou lžičku sušených listů zalijeme velkým šálkem vroucí vody.
15 minut vylouhujeme.
Pijeme podle chuti. Můžeme osladit medem, ochutit citronem.
Lidové moudro:
První jahodníky vysadil u nás Rudolf Strimpl, správce hospodářského dvora, na začátku 90. let 19. století a brzy nato začal na statku Chlístov v obci Teletín s jejich křížením. Pěstování velkoplodých jahod v kraji se rozšířilo a brzy nato vzniklo dlouholeté jahodářské centrum v okolí městečka Neveklov nedaleko Benešova.
Skladujte v suchu, v nejlépe ve skleněné vzduchotěsné nádobě na temném místě
Neobsahuje žádné alergeny. Ale bylinky sami mohou být alergeny. Pokud jste na nějakou bylinku či její část přecitlivělí nebo dokonce alergičtí, nepoužívejte jí.
Alergeny dle nařízení Evropské unie 1169/2011EU, čl.44, odst. 1 a) o poskytování informací o potravinách
Výrobek neobsahuje alergenní látky a ani při jeho výrobě nebyly použity produkty, které by obsahovaly tyto alergeny: lepek, korýši, vejce, ryby, arašídy, sója, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezam, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob a měkkýši
Léčivé účinky:
Na základě nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 nemůžeme jako prodejci u tohoto produktu uvádět žádná Radou neschválená výživová a zdravotní tvrzení. Bohužel Vám zde k této položce nemůžeme více uvést a můžeme Vás pouze odkázat na volně dostupné zdroje z internetu Wikipedia.org – Jahodník obecný