Arónie - Černý jeřáb – plod

Nový produkt

Arónie -  Černý jeřáb – plod

Složení: 100% Arónie plod sušený

Pěstovat Aronii začal kolem roku 1910 ruský biolog a pěstitel ovoce Ivan Mičurin zároveň s dalšími drobnými druhy ovoce, jako například jeřáby.

Balení obsahuje: 80g, 100g, 150g, 250g, 500g

Původ: EU

100% přírodní produkt

Více informací

40,00 Kč

Více informací

Arónie Černý jeřáb – Aronia melanocarpa Arónie černý jeřáb prodej

Používané názvy:

Aronie černoplodá, černá jeřabina, Temnoplodec černoplodý

Popis rostliny:

Arónie je strom nebo keř. Stromy rychle stárnou. Její listy jsou střídavé, jednoduché, celokrajné s vroubkovanými okraji. Na podzim listy září červenými a oranžovými odstíny. Květy jsou malé, s 5 okvětními a 5 kališními lístky, složené v chocholičnatém květenství. Plodem je malá malvice se svíravou tříslovitou příchutí. Plody jsou pojídány ptáky, s jejichž trusem jsou roznášeny na velké vzdálenosti.

Historie + Výskyt:

Původní domovem Černé jeřabiny je východ Severní Ameriky, nejčastěji roste ve vlhkých lesích. V Evropě se začala pěstovat v roce 1700.

Pěstovat Aronii začal kolem roku 1910 ruský biolog a pěstitel ovoce Ivan Mičurin zároveň s dalšími drobnými druhy ovoce, jako například jeřáby.

Co se sklízí:

Plody

Využití:

Domácí kuchyně, gastronomie, farmacie, lidové léčitelství

Účinné látky:

Plody aronie mají vysoký obsah vitamínu C a antioxidantů. Aronie je předmětem zájmu vědců díky svému temně purpurovému, téměř černému zbarvení, který vzniká z vysokého obsahu fenolických sloučenin, zejména antokyanů. Celkový obsah antokyanů je 1480 mg na 100 g čerstvých plodů a proanthocyanidinů 664 mg na 100 g. Obě hodnoty patří k nejvyšším měřeným množstvím v rostlinách do jara 2009.

Analýza antokyanů v aroniích zjistila tyto jednotlivé chemické látky (u nichž je známo, že se vyskytují v rostlinách): cyanidin-3-galactoside, epicatechin, kofeinová kyselina, quercetin, delfinidin, petunidin, pelargonidin, peonidin a malvidin. Všechny jsou ze skupiny flavonoidů, jsou to fenolické antioxidanty.

Rostliny vyrábí (podle dostupných informací) pigmenty hlavně ve slupce plodů na ochranu semen proti ultrafialovému záření. Absorpcí UV záření v ultrafialovém-purpurovém spektru pigmenty filtrují intenzivního slunečního světlo, a mají úlohu v ochraně zárodku před poškozením. Zářivě barevné pigmentace také přitahují ptáky a zvířata ke konzumaci ovoce a rozšiřování semen v jejich trusu.

Antokyany nejen přispívají k svíravé chuti (což údajně odrazuje škůdce a infekce), ale také dává Aronii mimořádnou antioxidační sílu, která bojuje vůči oxidačnímu stresu ovoce během fotosyntézy.

Babské rady čili Škapulíř:

říkalo se že:

Příznivě ovlivňuje cévní systém a srdce

Reguluje krevní tlak

Eliminuje žaludeční problémy (žaludeční vředy)

Odstraňuje těžké kovy z těla, (plody Aronia byly využity například po jaderné havárii v Černobylu)

Snižuje riziko arteriosklerózy,

Zmírňuje migrény

Chrání střeva a trávicí ústrojí

Zmírňuje a chudokrevnost (anémie)

Posiluje imunitní systém

Pomáhá zabránit vzniku cukrovky,

Ovlivňuje zlepšení zraku (pomáha zabránit vzniku šedému zákalu a chrání oči před UV zářením)

Zlepšuje paměť

Zvyšuje pružnost pokožky (zpomaluje proces stárnutí)

Pomáhá při léčbě chronických onemocnění, jakým jsou bronchitida

Preventivně účinkuje proti onemocnění jater a dalších orgánů trávicího traktu

Stimuluje funkci štítné žlázy, zlepšuje a reguluje sekreci hormonů a pomáhá při onemocnění štítné žlázy a strumy

Recepty:

Plody lze jak sušit obdobně jako šípky, tak i konzervovat v podobě kompotů, džemů. Nejlepší je však zpracování čerstvé šťávy do sirupu atd. Plody lze též konzervovat lihem. Listy se užívají formou krátce vařeného odvaru, květy formou nálevu. Plody se užívají buď samostatně, nebo sušené a drcené se dávají do čajových směsí. 

Džem s Arónie  Arónie Černý jeřáb recepty marmeláda

Suroviny:

1 kg zralých plodů černého jeřábu

1 kg cukru

Želírovací přípravek

Postup přípravy:

1 kg zralých plodů černého jeřábu zbavených stopek a omytý vložíme do hrnce a podlijeme 2 dcl vody a vaříme pod pokličkou do změknutí.

Necháme zchladnout a přepasírujeme přes síto.

Do takto získaného protlaku přidáme cukr a želírovací přípravek. Přivedeme k varu a povaříme 5 minut.

Horké plníme do zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a pro jistotu ještě zavaříme.

Lidové moudro:

Jeřabina je posvátný strom druidů, který je zasvěcený bohyni Brigitě. Je to magický strom, který se používá na hůlky, hole, amulety, kouzla i talismany.

Energie Jeřabiny vám pomůže posílit sílu vůle a sebevědomí. V případě, že jste na něčem závislí, pomůže vám se z této závislosti vymanit. Jeřáb je označován jako strom šamanů, a kdo ho používá, může snadno navázat kontakt s duchy. Dokáže také ochraňovat před zlými kouzly.

Skladujte v suchu, v nejlépe ve skleněné vzduchotěsné nádobě na temném místě

Neobsahuje žádné alergeny. Ale bylinky sami mohou být alergeny. Pokud jste na nějakou bylinku či její část přecitlivělí nebo dokonce alergičtí, nepoužívejte jí.

Alergeny dle nařízení Evropské unie 1169/2011EU, čl.44, odst. 1 a) o poskytování informací o potravinách

Výrobek neobsahuje alergenní látky a ani při jeho výrobě nebyly použity produkty, které by obsahovaly tyto alergeny: lepek, korýši, vejce, ryby, arašídy, sója, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezam, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob a měkkýši

Léčivé účinky:

Na základě nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 (a zejména s ohledem na nejasnosti v jeho výkladu) nemůžeme jako prodejci u tohoto produktu uvádět žádná Radou neschválená výživová a zdravotní tvrzení. Bohužel seznam Radou schválených tvrzení ve vztahu k bylinám není doposud hotov (a zřejmě ještě dlouho nebude), takže Vám zde k této položce nemůžeme nic uvést a můžeme Vás pouze odkázat na volně dostupné zdroje z internetu Wikipedia.org - Temnoplodec