Šípková omáčka ze sušených šípků:  Recepty na domácí šípkovou omáčku

Suroviny:

2 hrsti sušených šípků

3dl hovězího vývaru

30g hladké mouky

40g másla

Na dochucení:

citronová šťáva

citronová kůra

hřebíček

cukr

sůl   
    
Postup přípravy:

Sušené šípky vypereme v teplé vodě a vaříme s hřebíčky a citrónovou kůrou.

Rozvařené šípky prolisujeme, ke šťávě přilijeme vývar a podle chuti osolíme, osladíme, ochutíme vínem a okyselíme citrónovou šťávou.

Omáčku zahustíme jíškou z másla a mouky.

Povaříme dohladka a podáváme s pečeným masem a knedlíky či noky.


Šípková omáčka z čerstvých šípků:

Suroviny:

150g šípků

1 dl červeného vína

2dl hovězího vývaru

30g hladké mouky

40g másla

Na dochucení:

citronová šťáva

citronová kůra

hřebíček

cukr

sůl
    
Postup přípravy:

Šípky na povidla by se měly sbírat až po prvních mrazících, kdy změknou, a protože se velmi špatně čistí můžeme je dát na chvilku do mrazáku.

Zbavíme je stopek a okvětí. Rozpůlíme je, odstraníme jádřince i s chloupky a důkladně promyjeme studenou vodou. Potom je uvaříme ve vodě doměkka. Nakonec šípky rozmixujeme na protlak.

Z másla a hladké mouky uděláme jíšku, zředíme ji vývarem a vmícháme šípkový protlak, červené víno, hřebíček, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru. Podle chuti omáčku osolíme a osladíme. Za stálého míchání ji přivedeme k varu. Po chvíli stáhneme plamen a šípkovou omáčku necháme už jen probublávat.


Šípková omáčka ze šípkové marmelády:

Suroviny:

2 lžíce šípkové marmelády

40 g másla

30 g mouky

250 ml vody

70 ml bílého vína

Na dochucení:

citronová šťáva

citronová kůra

hřebíček

cukr

sůl    

Postup přípravy:

Z másla a mouky uděláme jíšku a přidáme šípkovou marmeládu, dobře ji rozmícháme.

Omáčku rozváříme vínem a vodou.

Mírně ji osolíme, okyselíme citronovou šťávou, okořeníme citronovou kůrou dle chuti a podáváme.
.

>>Koupit sušený plod Šípkové růže<<