Domácí šípková marmeláda: Recept na domácí šípkovou marmeládu

Suroviny:

1 kg očištěných šípků

800g krystalového cukru

šťáva ze 2-3 citronů, popř. citronová kůra

voda

pro dochucení můžeme přidat: vanilkový lusk nebo svitek celé skořice podle vlastní volby či hřebíček

Postup přípravy:

Šípky na povidla by se měly sbírat až po prvních mrazících, kdy změknou, a protože se velmi špatně čistí můžeme je dát na chvilku do mrazáku.

Chloupky ze šípků se při tepelném zpracování rozvaří a tak není třeba pracně odstraňovat a semínek se zbavíme pasírováním přes cedník.

Šípky zbavíme stopek a okvětí, dáme do kastrolu, zalijeme vodou tak aby byli potopené, a zvolna vaříme, až změknou. Měkké šípky prolisujeme přelisujeme přes jemné sítko. Pokud chcete mít marmeládu mírně hrubší konzistence, místo pasírování zvolte rozmixování.

Pak přidáme šťávu z citronů, cukr, želírovací prostředek. Následně tento protlak vaříme do zhoustnutí.

Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme a podle potřeby sterilujeme.

.

>>Koupit sušený plod Šípkové růže<<