Kostivalová mast:

Ingredience:

Kořen kostivalu lékařského

Vepřové vyškvařené sádlo, či jiný přírodní tuk (kokosový, vazelína či bambucké máslo

Příprava domácí Kostivalové masti:

Kořen kostivalu lékařského dobře omyjte, nejlépe v osolené studené vodě. Nechte okapat a kořen nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky.

Rozpustíme vepřové sádlo a kostivalový kořen do něj vhodíme. Kostival by měl být v sádle potopen. Na mírném ohni smažíme cca 3 minuty.

Necháme přes noc odležet, aby se uvolnili účinné látky. Můžeme přidat trochu včelího medu či vosku a esenciální oleje. Po té mast zahřejeme, nevaříme! Přecedíme přes plátýnko do připravených skleniček s víčkem.

Užívání:

Při bolestech potíráme postižené místo, nebo si připravujeme kostivalové obklady

Skladování:

V chladu a temnu. Vhodné je i skladování v lednici.

* Veškeré informace zde uvedené mají pouze archaický informativní charakter. V žádném případě je nelze dle nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006, chápat jako recepty, rady či návody na přípravu