Připravili jsme pro Vás výběr z nejznámějších jedlých květů, které nalezneme všude kolem nás.  Na zahrádce či při procházce do přírody. Z některých můžeme připravit skvělé jídlo jako z kosmatice z květů černého bezu či akátu, jinými dozdobit servírovaný pokrm. Jedlé květy

Jedlé květy:

Květy pažitky mají jemnou ty¬pickou pažitkovou chuť a jsou velmi dekorativní.

Květy brutnáku se užívají k ochucování a zdobení vína, ovocných šťáv a dalších nápojů, ale též salátů, jako přídavek do sekaných mas, měkkých sýrů, smetany aj. Kandované květy se používají na zdobení cukroví.

Květy hořčice, z níž se v orientálních jíd¬lech používají celé kvetoucí stonky i řapíky.

Květy mnoha druhů ibišku se používají jako obloha jídel a stu¬dených mís. Mají jemnou nahořklou chuť.

Květy měsíčku zahradního se v  některých zemích (např. ve Francii) se v minulosti hojně používal jako salátová zelenina a květy měsíčku sloužily k barvení másla, sýrů nebo jako náhražka šafránu. Čerstvé okvětní lístky se přidávají do rýže a salátů.

Jedlé květy chryzantém různých druhů se využívají odedávna v Číně a Japonsku. Konzumují se mladé květy, které se před upotřebením někdy nakládají do sladkokyselého roztoku. Pro zdobení jídel byly vy¬šlechtěny speciální odrůdy.

Růže má jedlé okvětní lístky, využívané odpradávna. Písemně jsou doloženy z doby antického Říma. Chutnost, vůně, a množství (úrodnost) jsou různé podle druhů tohoto početného rodu. Sklízejí se korunní plátky, které lze sypat na saláty, ovocné koláče nebo z nich vyrobit sirup, šťávu či ovocnou zmrzlinu. Kandované jsou ozdobou moučníků.

Květy čeledi hvozdíkovitých, zejména karafiátů a hvozdíků, jsou uváděny jako jedlé; ne všechny rody a druhy jsou však vhodné.

Květy mnohých odrůd mečíků se používají jako obloha pokrmů a studených mís. Mají jemnou nahořklou chuť.

Okvětní lístky karafiátů jsou jednou z příměsí likéru Chartreuse.

Barvivo z květů topolovky se používá na přibarvování potravin i vína.

Kvítky sedmikrásky lze přidávat do salátů, polévek i do pomazánek, marinovaná poupata se používají jako kořenící přípravek.

Drobné kvítky popence jsou spíše ozdobou letních ovocných salátů, než chuťovou přísadou. Pro silnou kořenitou chuť se používají listy.

Květy hluchavky mají nahořklou chuť.

Pampeliška má nejjemnější květy na jaře, později tuhnou a hořknou. Jejich využití mělo u nás dávnou tradici. Šlo o první jarní kvítky, které souvisely s oslavou velikonoc. Svařením s cukrem se z nich připravuje pampeliškový med a alkoholickým kvašením pampeliškové víno. Poupata se mohou nakládat do octa a konzumovat jako náhražka kapar.

Celá květenství prvosenky (primulky) se sbírají odštipováním, jsou vhodné jako jedlé květy.

Denivka, již dvě tisíciletí pěstovaný rod ve východoasijské oblasti, je rozšířený po celém světě. Pěs-tuje se více než 20 druhů a 20 000 odrůd. Poupata a květy se využívají odedávna v čínské kuchyni, buď čerstvé, nebo sušené.

Květy kosatce jsou v Japonsku surovinou pro salátové přílohy vybraných pokrmů. Některé druhy kosatců však mohou obsahovat zdraví škodlivé látky.

Květy levandule salátové přílohy i dezerty.

U květů tulipánů jsou k jídlu vhodné jen petaly.

Také rod lilií má desítky druhů, z nichž některé se využívají jako zelenina, u jiných jejich cibule. Květy vybraných odrůd jsou přílohou k masům.

Květy heřmánku lze použít v čerstvém stavu jako oblohu pokrmů.

Květy violky vonné a macešky slouží k přípravě čajových směsí. Některé odrůdy macešek a violek jsou v pěstovány pro jedlé květy.

Bez černý - Květy a plody - z obojího se připravují nápoje, někdy alkoholické. Květenství se u nás připravuje smažením v těstíčku (kosmatice). Extrakty z květů jsou surovinou pro výrobu přísad do nápojů pro děti.

Vonné květy akátů se používají jako náplň do koblih.

Lichořeřišnice je nejčastějším zdrojem jedlých květů, které se spolu s listy, i plody používají pro přípravu salátů. Pupeny a nezralá semena se nakládají do kyselého nálevu jako kapary, mladé výhonky a listy slouží jako koření.


Zdroj: vyzivaspol.cz