Bez černý - Sambucus nigra

bez černý herbář českých bylinekPoužívané názvy:

Kozenka, bezinky, psí bez, smradlavý bez, hulák, kozičky bzí, černá bzinka, habzina, jidášovy uši, kašička, smrdibez, chebzí, bzejna, hural, kozičky, kozíček, psounský bez, pukač, smradlavka, zebrový květ, hural, smradinky, kosmatice (bezový květ), smradinky, chebži, kašička.

Popis rostliny:

Keř nebo malý strom dorůstající do výšky 3 – 7 m, při ideálních podmínkách až 10 metrů. Listy jsou lichozpeřené s dvěma až třemi páry lístků dlouhých do 20 cm. Květy jsou velmi drobné, žlutobílé a jsou směstnány v bohatých plochých vrcholičnatých květenstvích, lidově zvaných bezinky. Mají pětizubý kalich a nažloutlou korunu, která je složená z pěti na bázi srostlých lupenů. Plody jsou kulaté troj semenné peckovičky, mající asi 6 mm v průměru. Zralé jsou černo-fialové až černé s purpurově červenou šťavnatou dužninou.

Historie + Výskyt:

Bez černý je původní v Evropě mimo nejsevernějších oblastí. V Asii se vyskytuje v oblasti od Malé Asie přes Kavkaz po Kaspické moře.

Lze jej najít na vlhkých lesních mýtinách, na kamenitých místech, v roklích, na mezích, u cest a na rumištích. V přírodě roste volně na světlých i polo stinných místech. Vyskytuje se též hojně na venkově na plotech a domech a v zahradách, tedy především na místech bohatých na živiny, především dusík, a vlhkých místech.

Pěstování:

Můžete jej nechat růst volně na zahradě nebo pravidelným sestřihem tvarovat jako menší stromek.

Sběr:

Sbírá se květ, list, bobule a kůra, a to v červnu a červenci, bobule v říjnu a listopadu.

Účinné látky:

Květy - glykosidy sambunigrin, rutin, bioflavonoidy, antokyany, cholin, éterické oleje, taniny, tříslovinu, slizovité látky, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny
Plody - glykosidy, antokyan, karoteny, vitamin C, B, cholin, organické kyseliny, cukr
Celá rostlina obsahuje fytoncidní látky.

Gastronomie:

V potravinářství se používají především bobule – bezinky. Šťáva lisovaná z plodů se používá jako potravinářské barvivo. Pecek zbavená dřeň jako náhražka dražšího ovoce především do směsí. Nezastupitelnou úlohu mají i při výrobě likérů. Pro tyto účely se bezinky částečně vykupují i pěstují.

V domácí kuchyni – květenství je možné máčet v těstíčku a smažit podobně jako květák – pochutina se nazývá kosmatice. Z květů se dá připravit bezová šťáva nebo kvašením osvěžující limonáda. Je možné z nich vyrobit i sirup. Ze sušených léčivý čaj. Z bezinek se vyrábí sirup, marmeláda, likéry i víno. Bezové víno má výbornou chuť a vůni. Je též využíváno jako chuťové korigens.

Babské rady:

Plody mají účinek povzbuzující a listy uklidňující a močopudný. Bezinky upražené mají opačný účinek než čerstvé, zavařené nebo sušené.

Pokud se potřebujete na zahradě zbavit krtka tak stačí, když mu čerstvé listy černého bezu zahrabete rovnou do nory. Specifický zápach tlejících listů by měl donutit krtka k odstěhování se.

Odvar z listů hubí hmyz.

Využití:

Gastronomie, lidové léčitelství, farmacie, zahradnictví, výroba hudebních nástrojů, magie.

Skladování sušením:

Pro sušení sbíráme celá, plně rozkvetlá květenství, a to ulamováním nebo odstřiháváním z větví. Sušíme je buď rozprostřené v tenké vrstvě, nebo květenství zavěsíme v dobře větrané místnosti.

Čerstvé plody se dle některých zde uvedených pramenů nedoporučuje konzumovat, protože mají projímavé účinky; tepelnou úpravou či sušení se škodlivé látky neutralizují.

Škapulíř:

Bez dříve lidé vysazovali v blízkosti obydlí a chlévů, protože věřili, že zahání dobytčí mor. Podle lidového podání, kříž na němž ukřižovali Krista, byl z bezového dřeva a prý Jidáš se oběsil na keři bezu. Proto je považován za symbol smutku a smrti. Lidé odpradávna vysazovali bez v blízkosti příbytků, neboť věřili, že v něm sídlí dobří duchové, kteří zlé duchy odeženou.

Šťáva lisovaná z plodů se používala na barvení látky, protože má intenzivní tmavě červenou barvu.

Lidové moudro:

Nevěstě by se měla darovat bezová sazenice, aby si ji mohla vysadit k novému příbytku. Bez Slované chápali jako svůj posvátný strom.

Magické použití:

Léčebné účinky, úspěch, ochrana spánku, exorcismus, ochrana.

Omezení:

Čerstvé plody se dle některých zde uvedených pramenů nedoporučuje konzumovat, protože mají projímavé účinky; tepelná úprava či sušení škodlivé látky neutralizuje.

Někdy bývá zaměňován, přes zjevné odlišnosti, s jinými druhy bezu, které jsou na území ČR rozšířeny, s bezem chebdí a v době květu i s bezem červeným. Oba tyto druhy obsahují větší množství toxických látek a jsou označovány jako jedovaté.