Bedrník anýz - Pimpinella anisum Bedrník anýz herbář bylinek

Používané názvy:

Anýzový bedrníček, anýzový bedrník, hanýsek, anýž, bedrníček menší, bebrník, bederenček, bedernica, bedernice, bederník, bedrmon, bedrmor, bedrní hlíza, bedrnice, bedrníček, bedrník koňský, bedrovník, bedřina, bedřinec, berník, bibinela, bibinelka, bibrník, bidřič, boží fousy, halič, chuť, jednorožec, jestřábíkrev, lomikámen, ochvat, ochvatná bylina, ochvatná zelina, pimpernela, pimpinela, sladká zelina, třebníček, třebník.

Popis rostliny:

Jednoletá bylina s vřetenovitým oddenkem a s jemně rýhovanou, přímou, nahoře větvenou, až 50 cm vysokou lodyhou a listy trojího druhu. Bílé květy jsou uspořádané v okolíky se 7–15 paprsky. Plod je štětinatě brvitý. Všechny části rostliny aromaticky voní. Kvete od června do května.

Historie + Výskyt:

Plody anýzu jsou jedním z nejdéle známých koření. Anýz je původem z Egypta a jižní středomořské oblasti.
Pěstuje se zejména ve Španělsku, Itálii, Francii, také v Číně, Indii, Japonsku nebo v Mexiku, u nás na jižní Moravě.

Pěstování:

Pěstování anýzu není složité a je možné jak na zahradě, tak i v květináčích umístěných na okenních parapetech.

Sběr:

Sklízíme čerstvé listy v průběhu léta.  Doba sběru semen je září, říjen. Seříznutý anýz svážeme do malých svazků a sušíme zavěšené stonky vzhůru nohama. Umístíme pod něj papír, nebo látku, abychom zachytili vypadávající semínka.

Účinné látky:

Hlavní účinnou složkou je silice s 80-90 % anetolu. Silice obsahuje také metylchavikol, dianetol aj. Dále je v droze obsažen olej, bílkoviny, cukry, kyselina kávová a chlorogenová, sliz, cholin a další látky.

Gastronomie:

Anýz se používá k ochucení bonbonů, krémů, koláčů, sušenek a pečiva. Přidává se do chleba. Též je hojně používán k dochucování ryb, stejně jako fenykl, se používá při vaření polévek, omáček, kuřat, hovězího masa a zeleniny. Vhodný je také k přípravě vepřového masa, zejména pokud se inspirujete indickou kuchyní. V čínské kuchyni se používá zejména jako přísada do omáček. Oblíbený je také při výrobě alkoholických likérů a nápojů. Vhodný je také do hruškových a jablečných kompotů, k rybám, žampionům a při nakládání červené řepy, okurek a zelí. Výborně dochutí také pikantní jídla.

Babské rady:

Anýz je neodolatelnou pochoutkou pro myši.

Využití:

Gastronomie, lidové léčitelství, farmacie, magie

Skladování sušením:

Plody se nechají dozrát, suší se v tenkých vrstvách. Při sběru v terénu je možnost záměny s jedovatými plody bolehlavu.

Škapulíř:

Anýz, jinak známý jako „chlebové semínko“, je důležitou součástí různých druhů vánočního cukroví. Ve středověku anýz platil za afrodisiakum.

Lidové moudro:

Anýzová vůně je prý velice příjemná holubům, proto se anýz používal k jejich přilákání nebo připoutání k určitému místu. Anýz voní nejen holubům. Anýzové těstíčko znají všichni rybáři, kteří na něj chytají především tlouště a kapry.

Magické použití:

Očištění, mládí, ochrana, láska, psych. vědomí, věštění.

Omezení:

Při správném používání nemá omezení.