Bylinkové tekuté mýdlo tekuté mýdlo výroba

Nejstarším důkazem o používání mýdla může být archeologický nález babylonských keramických nádob, obsahujících látku podobnou mýdlu, a datovaný do doby kolem roku 2800 př. n. l. Z doby o 600 let mladší, kolem roku 2200 př. n. l., pochází z téže oblasti hliněná tabulka s návodem pro přípravu mýdla z vody, louhu a kassiového oleje.
V Čechách se až do vymření Přemyslovců mýdlo vyrábělo podomácku. Výroba mýdla byla běžnou součástí práce hospodyněk až do konce 17. století

Pojďme si vyzkoušet jednoduchou variantu výroby domácího tekutého mýdla.

Bylinkové tekuté mýdlo

Ingredience:

Kostka mýdla
4 hrnky bylinkového odvaru
Esenciální olej

Postup přípravy:

Do teplého bylinného odvaru vmíchejte najemno nastrouhané mýdlo. Nechte rozpustit.
Po vychladnutí začne mýdlo houstnout. Pokud není dost husté, přidejte mýdlo, pokud je husté příliš, přidejte vodu. Přidávejte do požadované hustoty. Do výsledné hmoty můžete kápnout esenciální oleje. Přelijte do lahvičky s pumpičkou.