Hlaváček jarní Hlaváček jarní jedovaté bylinky herbář

Hlaváček obsahuje srdeční glykosidy, hlavně adonidosit, adonivemosid, adonitoxin a cymarin. A jedná se o další kontroverzní bylinku, která se právě kvůli víše zmíněným obsahovým látkám používá ve farmacii k léčbě poruch krevního oběhu nebo při srdečního svalu.
Při nesprávném použití může způsobit trvalé poškození zdraví a ve výjimečných případech dokonce i smrt. V rámci otrav touto drogou už byla popsána spousta případů, a to ať už mediciálních, náhodných nebo dokonce i vražedných.

Jedná se o jednu z mála nezaměnitelných bylin. Žádný podobně vypadající druh rostliny u nás neroste.

Hlavní příznaky otravy jsou:

•    pálení v ústech
•    slinění
•    zvracení
•    průjem
•    poruchy srdeční činnosti
•    výjimečně smrt

Lidové názvy:

Bukavec ženskej, černé falešné koření, černé domácí koření, český elebor, český falešný elebor, falešné české koření, falešný elebor, hořká tráva, miláček, rozmajzníček, slepičí prdelka, slepý mák, zlatouš

Popis rostliny:

Hlaváček jarní je vytrvalá bylina, 10–50 cm vysoká, s lodyhou přímou, nevětvenou. Listy jsou jen lodyžní, přisedlé, 3–5 cm dlouhé, 2–4krát zpeřené, úkrojky jsou čárkovité. Květy jsou poměrně velké, dosahují až 8 cm v průměru, kališní lístky jsou ke koruně přitisklé, korunních lístků je 10–20, jsou eliptické, zlatožluté. Plody jsou nažky.

Výskyt:

Hlaváček jarní spolehlivě najdeme roztroušeně na výslunných kopcích a stráních v okolí Pálavy, teplé nejjižnější části Moravy. Na Moravě je známá lokalita Pouzdřanská step-Kolby bohatá i na další teplomilnou a suchomilnou květenu jinde vyhubenou zemědělstvím. V Čechách se nachází od Českého středohoří až po střední Polabí.

Účinné látky:

Hlaváček obsahuje silné srdeční glykosidynapř. Adonidin, Adonitoxin isomer k Convallotoxinu, Adonitoxigenin, Cymarin, Strofanthidin a jiné. Toxické glykosidy působí jako ochranné a zásobní látky a jsou obsaženy v buněčných šťávách. Dále Hlaváček také obsahuje flavonoidy (Adonivertiny). Saponiny, carotoidy, choliny, fytosteroly, pryskyřice a mastné kyseliny.