Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Personalizovat |
Přijmout zvolené cookies |
Žádné produkty
Tymián obecný, douška, douška mateří, dymián, chodec, mateřánek, mateřinka, mateřonka, sadovník, polní tymián, vonný tým,
Mateřídouška obecná je vytrvalá, silně aromatická bylina, obvykle dorůstající do výšky 10 – 30cm s vřetenovitým kořenem, z něhož vyrůstají četné, poléhavé, kořenující větve, které nesou přímé nebo čtyřhranné, načervenalé a opět větvené větvičky. Drobné vstřícné listy jsou krátce řapíkaté, čárkovité až skoro okrouhlé. Stopkaté květy nachově fialové barvy jsou sestaveny v lichopřeslenech a mají chlupatý, pětizubý kalich.
Mateřídouška pochází ze Středomoří. Je rozšířena po celé Evropě, ve střední a severní Asii, severní Africe a Severní Americe. Roste jak v horských oblastech, tak i v nížinách na travnatých stráních, loukách, mezích, na teplých vápencových podkladech, písčinách i na stepích.
Nalezneme jí na sušších půdách například na mezích, travnatých stráních nebo ve světlejších lesích.
Mateřídouška je vytrvalá rostlina, která na svém stanovišti vydrží až 5 let.
Semínka mateřídoušky se sází do řádků 40 cm od sebe na povrch půdy, do níž semínka lehce zatlačíte. Mateřídoušku vysévejte v březnu a dubnu.
Pro sběr mateřídoušky obecné je ideální období mezi květnem a srpnem.
Účinné látky mateřídoušky jsou silice, flavonoidy, flavony, třísloviny a hořčiny, silice, aromatické kyseliny.
Používá se jako čerstvé nebo sušené koření na ryby, steaky, těstoviny, do mletých mas, salátů, na guláše, divočinu a především v řecké a balkánské kuchyni. Bývá i součástí kořenicích směsí (např. provensálské koření) především ve Francii, Španělsku a Itálii.
Zvláště mateřídouška citronová je vhodná k přípravě chutného čaje, polévek, smetanových omáček, sladkých pokrmů a ryb. Listy lze dochutit sýry nebo vařené brambory.
Gastronomie, farmacie, lidové léčitelství, magie
Bylinu je nejlepší sušit na sítech, přirozeným teplem ve slabých vrstvách. Pokud ji budeme sušit umělým teplem, teplota nesmí překročit 35°. Sušené části rostliny by se neměly při sušení otáčet, aby z nich neopadaly listy a květy. Mateřídouška se suší dobře, nezapařuje se ani neplesniví. Dobře usušenou bylinu uchováváme v papírových pytlích nebo uzavřených nádobách na suchých a vzdušných místech.
Silice je součástí léčebné kosmetiky a žaludečních likérů.
Byla znám již v antických dobách.
Mateřídouška se k nám dostala ze středozemních krajin v 11. Století.
Mniši odpradávna znali uklidňující účinky mateřídoušky, nazvali ji „boží bylina“. Pěstovali ji v klášterních zahradách a používali k tlumení sexuálních tužeb. Údajně když povaříme nať mateřídoušky v mléku je silnější než svěcená voda a odhání všechny čáry. Mateřídouška sbíraná na sv. Jana na devíti mezích pomáhá proti všem kouzlům.
Magická očistná koupel se připraví tak, že do vody přilijeme odvar z mateřídoušky a majoránky. Polštářek naplněný mateřídouškou léčí noční děsy a nepříjemné sny. Nebo si můžete dát pod polštář tři snítky a budete spát jako nemluvně. Nošení mateřídoušky na těle vám zabezpečí pevné zdraví. Když jdete na pohřeb, mějte u sebe snítku mateřídoušky, abyste zapudili vlivy truchlících, a pomůže vám lépe se vyrovnat se ztrátou blízkého člověka.
Mateřídoušku je možné zaměnit s příbuznou mateřídouškou dymián, na rozdíl od této byliny však nemá mateřídouška obecná nikdy dřevnatou lodyhu a listy nejsou na rubu běloplstnaté.