Hluchavka nachová – Lamium purpureum L. Hluchavka nachová herbář české bylinky

Používané názvy:

Hluchá kopřiva, hluchavinka, jasnota, mrtvá kopřiva, mrtvá pokřiva, mrtvá žihlava, planá bazilika, psoser, planá kopřiva nebo včelí doušek

Druhy:

Hluchavka bílá – má bílé květy a používá se stejně jako hluchavka nachová

Hluchavka skvrnitá - podobá se hluchavce nachové, která je celkově menší

Hluchavka pitulník - díky typicky žlutým květům je pravděpodobnost záměny s jinými hluchavkami minimální

Hluchavka objímavá – možná záměna s hluchavkou nachovou

Popis rostliny:

Hluchavka nachová čili purpurová je jednoletá nebo dvouletá bylina 10 až 30 cm vysoká. Lodyha často od báze větvená, vystoupavá, fialově naběhlá, lysá. Listy řapíkaté, čepel vejčitá až okrouhle nebo trojúhelníkovitě vejčitá, řídce chlupatá, vroubkovaná až vroubkovitě pilovitá, často svraštělá a do červena naběhlá. Květy v 6 až 10 květech, růžově purpurové, vzácně bílé, korunní trubka rovná, horní pysk vyklenutý, kratičce pýřitý, dolní pysk purpurově skvrnitý.

Historie + Výskyt:

Název pochází z řeckého slova laimos nebo lámos tj. jícen, podle stavby květu připomínající rozšklebený jícen.
Celkově v Evropě na severu až po Skotsko, střední Skandinávii, jih Finska, Rusko, Malá Asie, Írán, Irák, na severu Afriky. Zavlečena byla do Severní i Jižní Ameriky. Pochází ze západní Asie, odkud k nám byla dovlečena jako plevel

Pěstování:

Rozmnožuje se pouze generativně.

Sběr:

Rostliny kvetou od časného jara do pozdního podzimu

Účinné látky:

Hluchavka je léčivá rostlina s významnými léčivými účinky. Obsahuje velké množství tříslovin, kyselé saponiny, flavonové glykosidy, silice, cholin, antioxidanty, vitamíny a minerální látky.

Gastronomie:

Jedlé jsou mladé výhonky, listy a květy. Stonky a listy jsou dobré do salátů a polévek, ale jen v malém množství.
Její sladce vonné květy můžeme použít jako jedlou ozdobu dezertů.
Mladou čerstvou nať hluchavek můžete upravujeme jako špenát nebo přidáváme do salátu a polévek.
Čerstvé hluchavky se používají do studených pokrmů jako přísada i na ozdobení pokrmů a nápojů

Babské rady:

Čaj z květů prý měl uklidňující účinky, doporučoval se pít při nervozitě a nespavosti, nebo při neklidu. Na sedací koupele se používala nať, která se dála do vlažné vody přes noc, ráno se nechala přejít varem a 3 minuty odstát.

Využití:

Gastronomie, včelařství, lidové léčitelství

Sušení skladování:

Sušíme je ve stínu v tenké vrstvě, anebo uměle při teplotách maximálně do 40 °C. Skladujeme je tak, aby nemohly navlhnout, jinak zhnědnou a ztratí své léčebné účinky. Správně usušené květy mají bílou nebo nažloutlou barvu, mírně nahořklou chuť a jsou zcela bez vůně.

Škapulíř:

V minulosti se prý používala k zahánění molů

Lidové moudro:

Sušenou nať přidáváme v podobě macerátu do koupele pro celkové zklidnění kůže.

Magické použití:

Napomáhá k fyzické zdatnosti a nabírání síly a zároveň na úrovní psychiky pomáhá duševnímu klidu, koncentraci a soustředění.

Omezení:

Pro obsah saponinů nelze doporučit dlouhodobé nebo nadměrné užívání