Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Brutnák lékařský - Borago officinalis Brutnák lékařský české bylinky

Používané názvy:

Chlupatá okurka, borač, borágo, borák, boreč, borič, boryt, burák, bureč, bureš, okurkové zelí, radost srdce, volový jazyk, volový jazyk obecný nebo volský jazyk

Popis rostliny:

Jednoletá rostlina dorůstající výšky až 80 centimetrů. Patří do skupiny drsnolistých. Listy jsou střídavé a celokrajné. Na okraji často vlnitě zprohýbané, na obou stranách štětinatě chlupaté. Mladé listy jsou sametově chlupaté. Brutnák má silný a hluboký kořen. Květy vyrůstají na dlouhých stopkách a  koruna má velikost až 2 cm v průměru. Kvete od května do září modrou, vzácněji růžovou nebo bílou barvou.

Historie + Výskyt:

Brutnák lékařský pochází ze středomoří a planě roste po celé Evropě. V dobách antiky se používal jako lék proti melancholii a depresím. Ve středověku se používal jako zelenina a byl nedílnou součástí kuchyní.

Pěstování:

Brutnák vyžaduje slunné a teplé stanoviště. Růst bude dobře v kypré, na minerály bohaté půdě. Pokud je půda chudá, přihnojíme vhodným hnojivem pro zeleninu.
Vyséváme v březnu až červenci na konečné stanoviště do hloubky cca 2 cm na větší plochu.  Ke klíčení vyžaduje tmu. Kvůli zmíněnému dlouhému kořenu nesnáší přesazování. Protrháme do sponu 30 x 40 cm. Příliš hustá výsadba je náchylná na mšice a plísně.
Vysévat ho lze i do truhlíků. Rostlina se rozroste, je třeba již předem počítat s dostatečným prostorem.


Sběr:

Květy sbíráme od konce května na sušení. Listy na okamžitou spotřebu

Účinné látky:

Slizy, třísloviny, saponiny, kyselina křemičitá a minerální látky, alantoin

Gastronomie:

Brutnák je významné kuchyňské koření. Využíváme na okurky, vaječné pokrmy, studené omáčky, do tvarohu, na ryby a maso.
Chuť má svěže nakyslou a dala by se přirovnat k okurkám.
Brutnák má význam jako zelenina pro jemnou okur¬kovou vůni a také jeho květy se užívají k ochucování a zdobení vína, ovocných šťáv a dalších nápojů, ale též salátů, jako přídavek do sekaných mas, měkkých sýrů, smetany aj. Kandované květy se používají na zdobení cukroví a nádherně vypadají zamražené v kostkách ledu.
Může se i tepelně zpracovat podobně jako špenát a vyrábí se z něj léčivý olej

Babské rady:

V léčitelství se využíval ve formě čaje, nebo čerstvě nasekaných listů, které se přidácvaly do mléka.

Využití:

Gastronomie, lidové léčitelství, včelařství

Sušení skladování:

Dle potřeby sklízíme mladé lístky, ale nesušíme. Maximálně lze konzervovat zamražením. Květy sušíme

Škapulíř:

Vábí hmyz a podporuje opilování okurek a cuket.

Lidové moudro:

Název brutnák je odvozen z latinského slova borra nebo burra, které znamená ježatý a drsný vous. A nebo také od od keltského borrach, což znamená odvaha. Matthioli ho doporučoval při bušení srdce a k utišení blouznění, což v jeho řeči znamenalo snížení teploty. Krásný modrý kvítek brutnáku byl oblíbeným motivem na středověkých tapiseriích.

Magické použití:

Kuráž, psych. síla, odvaha, finanční zisk, paranormální schopnosti

Omezení:

Brutnák lékařský se nedoporučuje užívat těhotným, kojícím ženám, pokud užíváte antidepresiva nebo léky na ředění krve. Ani se nedoporučuje kvůli určité skupině alkaloidů ho užívat vnitřně delší dobu