Bezinkové víno  Recept na domácí bezinkové víno

Suroviny:

2 l zralých plodů bezu černého

4 l převařené a vychlazené vody

3 zrnka pepře

5 kuliček nového koření

3 hřebíčky

2 kg krystalového cukru

5 dkg kvasnic

Postup přípravy:

Plody zalijeme vodou a společně s kořením vaříme půl hodiny.

Vzniklý odvar přecedíme přes plátýnko, přidáme do něj krystalový cukr a dalších 10 minut povaříme.

Roztok zchladíme, a dokud je vlažný, vmícháme do něj rozdrobené kvasnice.

Necháme 24 hodin odstát, znovu dobře promícháme a opět necháme 24 hodin kvasit.

Nápoj poté scedíme do sklenice, kterou pevně ovážeme celofánem.

Necháme ji stát v teple až do zimy, kdy víno stočíme do litrových láhví.

Bezinkové víno je vhodné pít při migréně, zánětech nervů či ischiasu.