Heřmánkový chléb:  recept heřmánkový chléb

Suroviny:

¾ hrnku silného heřmánkového čaje

1 hrnek celozrnné polohrubé mouky

2 hrnky chlebové mouky

2 ½ lžičky droždí

2 vejce

2/3 hrnku rozinek

¼ hrnku třtinového hnědého cukru

2 ½ polévkové lžíce másla

¾ lžičky soli

Postup přípravy:

Pokud nemáme k dispozici domácí pekárnu, připravíme si nejdříve základ, tedy kvásek a rozinky namočíme do silného heřmánkového čaje, kde zůstanou nejméně 1 hodinu.

Do hrnečku nasypeme sušené nebo čerstvé droždí, přidáme 1 čajovou lžičku cukru, 1 polévkovou lžíci mouky a trochu vlažné vody. Promícháme a necháme asi 15 minut kvasit. Mezitím z čaje vyndáme rozinky, ty dáme zatím stranou a tekutinu využijeme do těsta.

Do mísy prosejeme mouku, přidáme ostatní sypké suroviny, rozšlehané vejce, máslo a kvásek. Promícháme a ručně uhněteme těsto, do kterého nasypeme rozinky. Vypracované těsto necháme 40 minut kynout, poté je přendáme do formy a vložíme do vyhřáté trouby.

Pečeme na 200 stupňů asi 60 minut.

.

>>Koupit sušený květ Heřmánku pravého<<