Dušená bylinková mrkev s heřmánkem:  

Dušená bylinková mrkev s heřmánkem

Dušená mrkev patří mezi klasická zeleninová jídla, která si pamatujeme z dětství ze školních jídelen, kdy díky mdlé chuti dušené mrkve nepatřila mezi TOP gastronomický zážitek. Zde naleznete základní recept na přípravu a dále je to na každém z nás jak si mrkev dochutíme. Skvěle chutná přidáte-li trochu tymiánu nebo trochu Saturejky. Dušená mrkev je skvělá samo o sobě, ale její chuť můžete podtrhnout, pokud ji budete dusit s hráškem či kedlubnou.

Suroviny:

10 mrkví
8 stroužků česneku
5 lžic olivového oleje
2-3 větvičky čerstvého rozmarýnu
2-3 větvičky čerstvého tymiánu
10 květů heřmánku
1 bylinková kostka
1 vrchovatá lžíce hrubozrnné soli
(lze přidat maso)

 Postup přípravy:

Olej smícháme s potrhanými bylinkami a celým, neoloupaným stroužkem česneku a necháme louhovat do druhého dne. Mrkev oloupeme a nakrájíme na šikmé, asi 2 mm silné plátky a promícháme ji s bylinkovým olejem a lžící soli.

Rozpálíme suchou širokou pánev, a když je horká, vsypeme do ní mrkev. Přidáme 2 nastrouhané stroužky česneku a bylinkovou kostku (nemusí být) a za průběžného prohazování opékáme asi 15 minut.

Troubu předehřejeme na 220°C, do zapékací misky přendáme orestovanou mrkev, kterou promícháme s neoloupanými stroužky česneku a případně dochutíme. Pečeme asi 40 minut a občas promícháme.

.

>>Koupit sušený květ Heřmánku pravého<<