Šťáva z černého bezu  Recepty: Šťáva z květů Černého bezu

Suroviny:

40 ks Bezové květy

80 g Kyselina citronová

3 ks Citron nebo 3–4ks limetka

2 kg Cukr

Postup přípravy:

Květy Bezu opatrně opláchněte studenou vodou tak, abyste z nich neomyli všechen pyl,  to on určí kvalitu sirupu.

Dva a půl až tři litry vody nechte přejít varem. Vsypte kyselinu citronovou a poté nechte vychladnout.

Květy a na kolečka pokrájený dobře omytý citron přelijte v míse zcela vychladlou vodou s kyselinou citronovou,

překryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin louhovat


Po té výluh přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou do nerezového hrnce. Vsypte cukr (mělo by ho být tolik, kolik je tekutiny – 1 l tekutiny = 1 kg cukru). Za občasného míchání zahřejte, až se cukr zcela rozpustí a ze dna hrnce začnou k hladině stoupat bublinky.


Horkou tekutinu okamžitě vlijte do předem připravených vysterilizovaných sklenic či láhví, uzavřete víkem a dnem vzhůru nechte vychladnout. Pak láhev otočte a uskladněte nejlépe na tmavším a chladnějším místě. Neotevřený vydrží sirup až 365 dní, po otevření skladujte v ledničce maximálně týden

.

>>Koupit sušený květ Černého bezu <<