(Ne)zapomenuté Vánoční bylinky

Šalvěj lékařská Tradiční vánoční bylinky

Šalvěj lékařská se od nepaměti uschovávala sušená a nesměla chybět v žádném stavení v době Vánočních svátků. Byla vážena pro své protizánětlivé účinky a užívána jako prostředek proti snížení podráždění žaludku a střev a byla považována za jeden z nejúčinnějších prostředků na léčbu bolestí v krku. A uctívána v lidové magii pro své čistící účinky. Přidávala se do vykuřovacích směsí, ale při silném znečistění stavení i osoby zlými duchy se pálili celé její listy. Na samotné vykuřování se dnes používá Šalvěj bílá, ale můžete použít jakýkoliv druh šalvěje.

Heřmánek pravý

Heřmánek pravý byl velmi ceněn pro své uklidňující vlastnosti. Doba Vánoční sebou i kdysi nesla pocity únavy a stres. Heřmánková čaj byl proto velmi oblíbeným nápojem při večerním posezením. Spánek byl pak klidnější a uvolněnější.
Heřmánek se také používal na výrobu Vánočních dárků. Vyráběli se vonné pytlíčky k různým účelům dle složení použitých bylinek, nebo sloužil k výrobě domácí bylinné kosmetiky.
Oblíbená byla i heřmánková esence, která světnici nejen provonila, ale navodila pocit klidu a pohody.

Dobromysl obecná

Dle starých pověr měla Dobromysl na starosti štěstím lásku, harmonii a klid domova. Vánoce byli svátkem Dobromysly, která si právem získala toho své místo. Byla užívána jako prostředek proti fyzickým i psychickým onemocněním a byla i používána jako přírodní antibiotikum.
Byla velmi oblíbenou bylinou v každé kuchyni nejen pro svou chuť a vůni ale i pro svou nenáročnost. Je možno jí sklízet až 2x ročně a na jednom místě vydrží až 20 let.
V lidové magii se odvar z Dobromysle používal k vnitřnímu omývání zdí jako ochrana před negativními energiemi.

Máta peprná

Máta peprná byla považována za další účinnou bylinu spojenou s Vánocemi, protože byla používána na správnou stimulaci trávení a zmírňovala pálení žáhy. Dále byla považována za lék proti zvracení, křečím v žaludku, střevní kolikám, a žlučníkovým záchvatům. V mnoha krajích byla štědrovečerní večeře zakončena hrnkem mátového čaje.

Bylinná směs na podporu trávení:
5 dílů Máty peprné
4 díly Puškvorce obecného
3 díly květu heřmánku pravého
3 díly Řepíku obecného
4 díly Benediktu lékařského
5 dílů Vachty trojlisté
4 díly Meduňky lékařské

Dvě lžíce této bylinkové směsi se vhodily do ½ litru vroucí vody. Nálev se stáhnul mimo plamen a ponechal se ještě 15 minut pod pokličkou vylouhovat. Toto množství bylo určeno na 3 vypití, vždy 20-25 minut před jídlem.

Rozmarýn lékařský

Rozmarýn nesměl chybět v kuchyni žádné staročeské hospodyně. Byl využíván k přípravě nespočetných jídel, do polévek, na maso ale i do pečiva.
V některých domácnostech byl keř rozmarýny používán jako Vánoční stromeček k§li své uklidňující a velmi příjemné vůni.

Kozinec blanitý

Tato staročeská bylinka byla od pradávna využívána v zimních měsících na podporu imunitního systému. Byl používaný jako lék na snížení frekvence a trvání nachlazení a chřipky. Věřilo se, že dodává životní sílu, vitalitu a schopnost odolávat psychickému a fyzickému stresu. Byl také nepostradatelným pomocníkem na hemeroidy a bolesti.

Levandule lékařská

Levandule lékařská díky látkám, které se uvolňují s vůní má schopnost uvolňovat a snižovat stres. Byl to i skvělí dekorační prvek či oblíbená ingredience při výrobě dárků a kosmetických přípravků.
Levandule stejně jako Heřmánek se často používala k výrobě esencionálních olejů k provonění místnosti.

Uvolňující levandulový olej:
0,5 litru kvalitního oleje
Čerstvé nebo sušené květy levandule

Květy dáme do sklenice tak aby jich byla plná, a zahřátým olejem květy zalijeme. Vršek sklenice přikryjeme pevnou čistou látkou a ovážeme napevno provázkem. Takto připravený levandulový olej dáme na měsíc na chladné a tmavé místo. Jednou denně je třeba směs protřepat aby se esencionální olej z levandule uvolnil. Po měsíci slejte do připravené nádoby přes hadřík a dobře promačkejte vylouhované květy.
Takto vyrobený domácí levandulový olej můžete používat při přípravě pokrmů ale můžete si ho kapat do aroma lampy, a i do vany.

* Veškeré informace zde uvedené mají pouze archaický informativní charakter. V žádném případě je nelze dle nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006, chápat jako recepty, rady či návody na přípravu