(Ne)zapomenuté Vánoční bylinky

Šalvěj lékařská Tradiční vánoční bylinky

Šalvěj lékařská se od nepaměti uschovávala sušená a nesměla chybět v žádném stavení v době Vánočních svátků. Byla vážena pro své protizánětlivé účinky a užívána jako prostředek proti snížení podráždění žaludku a střev a byla považována za jeden z nejúčinnějších prostředků na léčbu bolestí v krku, protože její listy a naď obsahují velké množství silice salviol, thujon a cineol.
Byla uctívána v lidové magii pro své čistící účinky. Přidávala se do vykuřovacích směsí, ale při silném znečistění stavení i osoby zlými duchy se pálili celé její listy. Listy se používají v rituálech pro přivolání zdraví, ale i peněz. Na samotné vykuřování se dnes používá Šalvěj bílá, ale můžete použít jakýkoliv druh šalvěje.
Ve staročeské kuchyni se šalvěj používala stejně jako dnes petrželka. Zkuste si šalvějí okořenit ryby, drůbež, skopové, hovězí, zvěřinu, paštiky, omáčky, marinády, bylinková másla a pomazánky.

Pečené vepřové na šalvěji

Suroviny:
1kg krkovice
2-5 stroužků česneku, dle velikosti
Sušená šalvěj
1/4l bílého vína
Oříšek másla
Mletý pepř

Postup přípravy:
Maso potřeme česnekem, osolíme, opepříme a vložíme do pekáče.
Necháme do druhého dne v chladu rozležet.
Vložíme do předem rozehřáté trouby a zprudka zapečeme a pak podlijeme.
Za občasného přelévání pečeme 40 minut.
Upečené maso vyjmeme a do vypečené šťávy přidáme šalvěj, přilijeme víno, promícháme a chvíli povaříme.
Maso vrátíme do pekáče a dopečeme. Podle potřeby podléváme vínem.
Nakonec zjemníme šťávu máslem, či výpek zahustíme a připravíme řidší omáčku.

Heřmánek pravý

Doba Vánoční sebou i kdysi nesla pocity únavy a stres a tak Heřmánek pravý byl velmi ceněn pro své uklidňující vlastnosti i našimi předky. Heřmánkový čaj byl proto velmi oblíbeným nápojem při večerním posezením. Spánek byl pak klidnější a uvolněnější.
Heřmánek se také používal na výrobu Vánočních dárků. Vyráběli se vonné pytlíčky k různým účelům dle složení použitých bylinek, nebo sloužil k výrobě domácí bylinné kosmetiky.
Oblíbená byla i heřmánková esence, která světnici nejen provonila, ale navodila pocit klidu a pohody.
Heřmánek v kuchyni můžete použít na výrobu oleje a přidávat ho nejen do salátů ale pár kapek přidaných do vody v aroma lampě, provoní celý byt a zklidní organismus.
Na Vánoční stůl se do studených nápojů skvěle hodí čerstvé květy heřmánku zamrazené v ledových kostkách.

Heřmánková směs na trávení

Suroviny:
10 g Heřmánek
30 g Puškvorec
10 g Kmín
40 g Máta peprná
10 g Pelyněk

Postup přípravy:
2 lžičky směsi, zalijeme 1/4 litrem vroucí vody a nechat čtvrt hodiny odstát. V případě potřeby pijeme dvakrát denně.

Dobromysl obecná

Byla užívána jako prostředek proti fyzickým i psychickým onemocněním ale i jako přírodní antibiotikum.
V lidové magii se odvar z Dobromysle používal k vnitřnímu omývání zdí jako ochrana před negativními energiemi.
Byla velmi oblíbenou bylinou v každé kuchyni nejen pro svou chuť a vůni ale i pro svou nenáročnost. Je možno jí sklízet až 2x ročně a na jednom místě vydrží až 20 let.
Skvěle ochucuje omáčky, masa i polévky a hodí všude tam, kde majoránka.
Při použití Dobromysle je maso i uzeniny trvanlivější. Hubí totiž hnilobné bakterie a podporuje trávení.

Kuře na Dobromysly

Suroviny:
Kuře
2 lžíce másla
4 stroužky česneku
lžička Dobromysle
1 citron
sůl

Postup přípravy:
Očištěné kuře potřeme zvenku i zevnitř utřeným česnekem se solí a posypeme Dobromysl.
Na pekáček si rozložíme kousky másla a na ně umístíme kuře prsy dolů. Pečeme bez podlévání v horké troubě asi 20 minut a potom otočíme.
Po té do 0,1 l vody vymačkáme šťávu z citronu, rozmícháme a touto směsí kuře podlijeme.
Pomalu dopékáme za stálého podlévání.

Máta peprná

Máta peprná byla považována za další účinnou bylinu spojenou s Vánocemi, protože byla používána na správnou  stimulaci trávení a zmírňovala pálení žáhy. Dále byla považována za lék proti zvracení, křečím v žaludku, střevní kolikám, a žlučníkovým záchvatům.
V mnoha krajích byla štědrovečerní večeře zakončena hrnkem mátového čaje, pro lepší trávení.
Staří Řekové lístky máty potírali jídelní stoly před podáváním pokrmů. Věřili že ochrání jídlo před špatnými energiemi.
Má povzbuzující, ochranné i léčebné účinky. Je symbolem pohostinnosti, přináší blahobyt a bezpečí. Dodává energii a sílu, odbourává strach.
Ve Vánoční kuchyni ji můžete přidat k masu jehněčímu, mletému a k rybám. Skvěle Mátou ochutíte nápoje, dorty, krémy ale i pomazánky.

Bylinná směs na podporu trávení

Suroviny:
5 dílů Máty peprné
4 díly Puškvorce obecného
3 díly květu heřmánku pravého
3 díly Řepíku obecného
4 díly Benediktu lékařského
5 dílů Vachty trojlisté
4 díly Meduňky lékařské

Postup přípravy:
Dvě lžíce této bylinkové směsi se vhodily do ½ litru vroucí vody. Nálev se stáhnul mimo plamen a ponechal se ještě 15 minut pod pokličkou vylouhovat. Toto množství bylo určeno na 3 vypití, vždy 20-25 minut před jídlem.

Rozmarýn lékařský

Rozmarýn nesměl chybět v kuchyni žádné staročeské hospodyně, obzvláště na Vánoce.
Nejen že si snítkou rozmarýnu můžete ozdobit Vánoční stůl či ho použít k provonění domova kdy zajisté oceníte jeho uklidňující účinky. Přináší úlevu po Vánočním stresu, strachu a depresích.
Jako vykuřovadlo Rozmarýn lékařský pomáhá odpuzovat veškeré negativní energie.
Ozdobený Rozmarýn zasazený v květináči se skvěle hodí jako Vánoční dekorace.
Ve vánoční kuchyni ho můžete použít na dochucení ryb, vepřového nebo jehněčího masa, mletých mas, polévek a salátů.

Rozmarýnové brambory

Suroviny:
Brambory
Máslo
Olej
Sůl
Rozmarýn

Postup přípravy:
Brambory omyjeme a důkladně osušíme a v míse je promícháme s olejem a napícháme na špejli.
Plech vyložíme pečícím papírem a brambory vysypeme na plech. Brambory bez koření, bez soli a bez otáčení pečeme 40 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
Na upečené brambory ihned po vyjmutí z trouby klademe kousky másla a s plechem hýbáme ze strany na stranu, dokud se máslo nerozpustí a brambory se budou sami odlepovat od papíru. V této chvíli brambory dochutíme solí a rozmarýnem.
Rozmarýnové brambory podáváme jako přílohu k různým pečeným a obalovaným masům, karbanátkům nebo rybám.

Levandule lékařská

Levandule lékařská díky látkám, které se uvolňují s vůní má schopnost uvolňovat a snižovat stres, nervozitu navozuje klidný spánek a je skvělou bylinkou při relaxaci.
Levandule je i skvělím dekoračním prvekem a je to oblíbená ingredience při výrobě Vánočních dárků a kosmetických přípravků.
Levandule stejně jako Heřmánek se často používala k výrobě esencionálních olejů k provonění místnosti.
V kuchyni se levandule skvěle hodí ke všem masům, sýrům, zelenině, omáčkám, dezertům. Levanduli v posledních letech nedáváme ve svých kuchyních dostatečný prostor k poznání všech chutí a vůní této bylinky.

Uvolňující levandulový olej:

Suroviny:
0,5 litru kvalitního oleje
Čerstvé nebo sušené květy levandule

Postup přípravy:
Květy dáme do sklenice tak aby jich byla plná, a zahřátým olejem květy zalijeme. Vršek sklenice přikryjeme pevnou čistou látkou a ovážeme napevno provázkem. Takto připravený levandulový olej dáme na měsíc na chladné a tmavé místo. Jednou denně je třeba směs protřepat aby se esencionální olej z levandule uvolnil. Po měsíci slejte do připravené nádoby přes hadřík a dobře promačkejte vylouhované květy.
Takto vyrobený domácí levandulový olej můžete používat při přípravě pokrmů ale můžete si ho kapat do aroma lampy, a i do vany.

* Veškeré informace zde uvedené mají pouze archaický informativní charakter. V žádném případě je nelze dle nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006, chápat jako recepty, rady či návody na přípravu