Šalvěj lékařská - list

Nový produkt

Šalvěj lékařská - list

Středověké přísloví: „Proč by měl člověk umírat, když na jeho zahradě kvete šalvěj“

Složení: 100% Šalvěj lékařská list sušený

Balení obsahuje: 20g, 40g, 60g

Původ: EU

100% přírodní produkt

Více informací

26,00 Kč

Více informací

Šalvěj lékařská - Salvia officinalis Linné Šalvěj lékařská sušená bylinky

Používané názvy:

Babí bruch, babí břich, babí roucho, babí rúcho, babí ucho, babské ucho, cigánovy gatě, koda, kodice, koníčky, královská bylina, královská šalvěj, muškátová bylina, rapaňa, salvatrix, salvia, smrtky, šalfia, šalfie, šalvice, šalvina, šarbetová bylina, ušlechtilá bylina nebo vlčí chvost.

Popis rostliny:

Šalvěj lékařská je vytrvalá, silně aromatická rostlina polokeřovitého vzhledu se zdřevnatělými lodyhami, vysoká 30 až 70 cm. Lodyha je přímá, obvykle nevětvená, olistěná, šedoplstnatá. Listy jsou vstřícné, řapíkaté, podlouhle vejčité a jemně vroubkované, o délce 2–8 cm a šířce 1–4 cm, stříbrošedé až zelené. V mládí jsou šedoplstnaté, později lysé, na líci s výraznými žilkami.

Historie + Výskyt:

Původní areál rozšíření šalvěje lékařské zahrnoval oblast Středomoří a Malé Asie. K léčivým rostlinám patřila šalvěj už ve starověkém Egyptě. Do střední Evropy a dnešního Česka se tato bylina dostala pravděpodobně někdy v 9. století, kdy začala být hojně pěstována v klášterních zahradách. V Česku její obliba stoupá, pěstuje se na zahrádkách i v květináčích na okenních parapetech.

Co se sklízí: listy

Pro další využití sbíráme pouze nať a listy. Nejvhodnější dobou ke sběru je květen až červen, období před rozkvětem byliny. Stonky ke sběru volíme ty nezdřevnatělé.
Správně usušená bylina má zelenou až stříbrošedou barvu, zachovává si svůj charakteristický pach a nahořklou, svíravou chuť.
Nedosušená rychle plesniví.

Využití:

Potravinářství, domácí kuchyně, farmacie, lidové léčitelství, mystické užití

Účinné látky:

Šalvěj obsahuje silici se salviolem, kafrem, tujonem, borneolem a cineolem, triterpenoidy, lakton, katechinové třísloviny, pryskyřice, látky podobné ženskému hormonu estrogenu a vitaminy z řady B

Babské rady čili Škapulíř:

Využívá se i jako koření, v malých dávkách stejně jako tymián do jídel z vepřového, husího, kachního masa nebo divočiny. Neměli bychom na ni zapomenout ani při vaření zeleninové omáčky.

Vzhledem k tomu, že tujon, který je obsažený v silici, je toxický, neměla by se šalvěj užívat dlouhodobě.

Říkalo se že:

Účinky:

Má blahodárný účinek na mozek
Působí na kůru velkého mozku
Oddaluje duševní vyčerpanost
Podporuje správnou činnost nervů, očí a žláz
Zlepšuje smysly a paměť
Zlepšuje koncentraci
Působí proti stařeckému třesu
Podporuje správné vylučování moči
Působí protizánětlivě a baktericidně
Snižuje vylučování potu
Vhodná při trávicích potížích
Pomáhá při problémech s menstruací a v klimakteriu
Uklidňuje, řeší stres a nespavost
Účinná na oděrky, opruzeniny, špatně se hojící rány
Řeší lupy ve vlasech a mykózy

Vnitřní užití:

Při poruchách trávícího ústrojí
Zamezuje nadměrnému pocení a povzbuzuje vylučování žluče a moče
K léčbě gynekologických zánětů
Zánětů zažívacího ústrojí
Zánětů močových cest
Při bolestech v krku a angíně.

Nálev (čaj)

2 – 3 lžičky řezané (sušené nebo čerstvé) šalvěje zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme vylouhovat 15 minut a pijeme vlažný 1 – 2 šálky denně.

Vnější použití:

Jako dezinfekce při různých poraněních, zánětech
Jako kloktadlo při bolestech v krku a angíně
Omýváním vlasů omezíme tvorbu lupů,
Přidává se do koupelových solí a pěn a do zubních past

Odvar do koupele

200 g šalvěje krátce povaříme v 1 l vody a necháme 20 minut louhovat. Doporučuje se přidávat do vanové koupele při nervových onemocněních.

Recepty: Recepty Kuřecí maso na šalvěji

Kuřecí prsíčka na šalvěji a rýží

Suroviny

600 g kuřecího masa
10 g šalvěje
20 ml olej olivový
pepř mletý
sůl
20 g másla
1 dcl vývaru ze zeleniny
40 ml vína bílého
700 g chřestu

Postup přípravy

1. Na čerstvá kuřecí prsíčka vložíme lístky šalvěje, přidáme sůl, pepř a zprudka opečeme na pánvi z obou stran na olivovém oleji.
2. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C na 7 minut. Potom přidáme máslo, víno a vývar a počkáme, až omáčka zredukuje.
3. Servírujeme s blanšírovaným chřestem: Chřest očistíme a dáme vařit do vroucí vody s oloupaným citronem, solí a cukrem. Vaříme na mírném ohni 2 minuty.

Lidové moudro:

Je po staletí používaným druhem, který je opředen mnoha legendami. Ve středověku bylo např. oblíbeným příslovím „Proč by měl člověk umírat, když na jeho zahradě kvete šalvěj“. Věřilo se, že šalvěj může oživit mrtvé, zlepšuje paměť a přináší moudrost, čistí krev.
Ke svým tajemným zaklínadlům a věštění ji využívali i dávní šamani a čarodějnice. Šalvěj se stala symbolem zdraví a věčného života, ale také bohatství a hojnosti.
Šalvěj se v období středověku spojovala s nesmrtelností člověka. Tak tomu bylo i u Peršanů a Číňanů, kteří ji využívali jako prostředek proti stárnutí.

Skladujte v suchu, v nejlépe ve skleněné vzduchotěsné nádobě na temném místě.

Neobsahuje žádné alergeny. Ale bylinky sami mohou být alergeny. Pokud jste na nějakou bylinku či její část přecitlivělí nebo dokonce alergičtí, nepoužívejte jí.

Alergeny dle nařízení Evropské unie 1169/2011EU, čl.44, odst. 1 a) o poskytování informací o potravinách

Výrobek neobsahuje alergenní látky a ani při jeho výrobě nebyly použity produkty, které by obsahovaly tyto alergeny: lepek, korýši, vejce, ryby, arašídy, sója, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezam, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob a měkkýši

Léčivé účinky:

Na základě nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 (a zejména s ohledem na nejasnosti v jeho výkladu) nemůžeme jako prodejci u tohoto produktu uvádět žádná Radou neschválená výživová a zdravotní tvrzení. Bohužel seznam Radou schválených tvrzení ve vztahu k bylinám není doposud hotov (a zřejmě ještě dlouho nebude), takže Vám zde k této položce nemůžeme nic uvést a můžeme Vás pouze odkázat na volně dostupné zdroje z internetu Wikipedia.org - Šalvěj lékařská