Dobromysl obecná / Oregáno/- nať

Nový produkt

Dobromysl obecná / Oregáno/- nať

Dobromysl dokáže přičarovat lásku a patří mezi tzv. "svatojánské kvítí"

Složení: 100% Dobromysl obecná / Oregáno/ sušená nať

Balení obsahuje: 20g, 40g, 60g

Původ: EU

100% přírodní produkt

Více informací

30,00 Kč

Více informací

Dobromysl obecná / Oregáno/ - Origanum vulgare L  Dobromysl obecná, Oregáno sušené bylinky

Používané názvy:

Červená lebeda, dobrá mysl, dobráček, dobromysel, dobrotnice, divoká marjánka, obecní origanum, oregano, oreganum, origanum, pamajorán, plané origanum, saský balzám, voněkras, zimní majoránka nebo zimní marjánka

Popis rostliny:

Dobromysl obecná je vytrvalá, vlnatě chlupatá bylina vysoká 20 až 90 cm. Lodyha je načervenalá a čtyřhranná. Výběžky oddenku dřevnatějí. Vstřícné listy mají krátký řapík, jsou vejčité a celokrajně nebo nezřetelně vroubkované. Spodní jsou největší, k vrcholu se zmenšují. Květenství tvoří až 25 květů. Květy jsou drobné, nachově růžové. Koruna má trojcípý dolní pysk a vykrojený pysk horní. Kalich je trubkovitě zvonkovitý. Kvete v červenci až září. Celá rostlina příjemně aromaticky voní.

Historie + Výskyt:

Původní areál rozšíření byl v oblasti Středomoří, začala se však pěstovat již od antiky a rozšířila se i do ostatních oblastí Evropy, kde i zplaněla. Původní je i v Malé Asii, na Kavkaze, Blízkém východě, Íránu, nižších polohách Himálaje, v jižní Číně a na Tchaj-wanu. Zavlečena byla i do severní Ameriky. U nás roste v křovinách, ve světlých lesích, na pasekách, na slunných stráních a na mělkých půdách spíše alkalických. Často se pěstuje v zahradách.

Co se sklízí: celá rostli bez kořene

Nať dobromysli se používá zejména jako koření pod názvem oregano a používá do různých pokrmů a to sušené nebo čerstvé. Používá se na nakládání masa určeného ke grilování, koření se s ním pizza, těstoviny a plno dalších pokrmů

Využití:

Kosmetický průmysl, gastronomie, farmacie, včelařství

Účinné látky:

Nať dobromysli obsahuje asi 0,4% silice (hlavně thymol a karvakrol) a asi 8% tříslovin, hořčiny, tanin, těkavý olej, gumopryskyřici, antioxidanty a další látky

Babské rady čili Škapulíř

Říkalo se že:

Vnitřně:

Pomáhá proti kašli a při bolestech v krku, má protizánětlivé účinky, zlepšuje zažívání, neboť zvyšuje vyměšování žluči, pomáhá při léčbě vnitřních infekcí a střevních potížích. Kladně působí na psychiku, je účinná při migrénách. Žvýkání listů má pomoci při bolestech zubů. Používá se do koupelí a v obkladech. V kosmetickém průmyslu se využívá její olej do parfémů a dalších kosmetických přípravků.

Zevně:

K obkladům a koupelím u slabších dětí,
Ke kloktání při onemocnění dutiny ústní a horních cest dýchacích,
Při zánětech dásní
Při zánětlivém zduření mízních uzlin.

Inhalační nálev z Dobromysli při migréně

1-2 lžičky drcené dobromysli, zalejeme horkou vodou a necháme 15 minut luhovat. Podáváme 3x denně, vždy před jídlem. Pro používání dobromysli nejsou žádná omezení.

Recepty:

Plněné lilky Imam bajaldi

Suroviny

4ks lilek (menší podlouhlé)
2ks řapíkatý celer
60ml olivový olej
1ks červená paprika (pokrájená na kostičky)
1ks paprika - žlutá (pokrájená na kostičky)
4ks mrkev (pokrájená na kostičky)
2ks cibule (nakrájená najemno)
2stroužek česnek
3lžíce rajský protlak
1lžička nové koření mleté
2lžíce strouhanka
2lžíce parmazán (strouhaný)
4snítka dobromysl
2ks rajčata (zralá, pokrájená na plátky)
10ks černé olivy
cherry rajčátka (několik, rozpůlených)
sůl
pepř mletý

Postup přípravy Recepty plněný lilek s olivami

1. Lilky opláchněte, osušte a do každého udělejte podélný klínovitý zářez široký asi 8 cm. Vyříznutou část vyndejte, výřez zasypte tenkou vrstvičkou soli a nechte 30 minut stát. Řapíky celeru škrabkou oloupejte a nakrájejte na kostičky. V pánvi rozehřejte polovinu oleje a nejprve v něm zprudka osmažte na kostky pokrájené vyříznuté části lilku. Přemístěte je do mísy. Do pánve podle potřeby přilijte trochu oleje, přidejte papriky, cibuli, mrkev, celer a společně osmažte. Osolte, přidejte koření, pokrájenou petržel a dobromysl, utřený česnek se solí, protlak a vše míchejte při střední teplotě asi 5 minut.

2. Přilijte hrnek vody a duste téměř doměkka.Přimíchejte opečený lilek, dochuťte a nechte prohřát. Vykrojené lilky opláchněte pod tekoucí vodou a na zbylém oleji je ze strany s výřezem a pak na protější straně opečte. Potom je dejte na plech pokrytý pečicím papírem, naplňte podušenou zeleninou a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Po 20 minutách zakryjte náplň tenkými plátky rajčat, kolečky černých oliv, posypte strouhankou smíchanou s parmazánem, pokapte máslem a dejte dopéct. Okolo lilků narovnejte překrojená rajčátka, lehce je osolte a vše společně dopečte. Hotové lilky přemístěte na talíře, obložte rajčátky, případně doplňte čerstvými lístky dobromysli. Jako přílohu podávejte čerstvé nebo opečené plátky ciabatty.

Lidové moudro:

Dobromysl prý dokázala přičarovat lásku a patřila mezi tzv. "svatojánské kvítí" – natrhané na svátek sv. Jana mělo po celý rok ochraňovat lidi i domácí zvířata před nemocemi

Skladujte v suchu, v nejlépe ve skleněné vzduchotěsné nádobě na temném místě

Neobsahuje žádné alergeny. Ale bylinky sami mohou být alergeny. Pokud jste na nějakou bylinku či její část přecitlivělí nebo dokonce alergičtí, nepoužívejte jí.

Alergeny dle nařízení Evropské unie 1169/2011EU, čl.44, odst. 1 a) o poskytování informací o potravinách

Výrobek neobsahuje alergenní látky a ani při jeho výrobě nebyly použity produkty, které by obsahovaly tyto alergeny: lepek, korýši, vejce, ryby, arašídy, sója, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezam, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob a měkkýši

Léčivé účinky:

Na základě nařízení Evropského parlamentu a Rady evropského společenství č. 1924/2006 (a zejména s ohledem na nejasnosti v jeho výkladu) nemůžeme jako prodejci u tohoto produktu uvádět žádná Radou neschválená výživová a zdravotní tvrzení. Bohužel seznam Radou schválených tvrzení ve vztahu k bylinám není doposud hotov (a zřejmě ještě dlouho nebude), takže Vám zde k této položce nemůžeme nic uvést a můžeme Vás pouze odkázat na volně dostupné zdroje z internetu Wikipedia.org - Dobromysl obecná, Oregáno